Εκτύπωση
PDF

29 Μαΐου 2014

Αιθιοπία: Ο αφρικάνικος αμπελώνας θα κάνει το επόμενο βήμα;

Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας , Hailemariam Dessalegn δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος όταν σχεδιάζει το μέλλον του αμπελώνα του,

ώστε να γίνει ο πρώτος στην αφρικανική ήπειρο από το 2020. Πενταετούς διάρκειας, αυτή η φιλοδοξία τροφοδοτείται από ένα ολοκληρωμένο έργο: οι φυτεύσεις του ομίλου Castel Frères στο Κέρας της Αφρικής. Στην πρώτη συγκομιδή του, ο αμπελώνας των 125 ha ήδη παράγει 1,1 εκατομμύρια κιβώτια από τον τρύγο του 2014. Σχεδιασμένο από την εταιρεία Ingévin (προϋπολογισμού € 4.100.000) το οινοποιείο Castel θα έχει μακροπρόθεσμη ικανότητα παραγωγής 13 000 εκατόλιτρα οίνου.

 

Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Ziway, η περιοχή εποπτεύεται από τον Bernard Coulais, ο οποίος διευθύνει όλες τις δραστηριότητες της Castel στην Αιθιοπία, που ξεκίνησε με τη βιομηχανία μπύρας: Ο μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στην Αιθιοπία (με την εμβληματική μάρκα Saint- Georges), ο όμιλος Castel Frères είναι παρών κυρίως στην Αφρική με δραστηριότητα στις μπύρες και στα αναψυκτικά. Αλλά και οι δραστηριότητες στο κρασί, ποτέ δεν παύουν να αυξάνεονται. Επενδύοντας είκοσι χρόνια στην Βόρεια Αφρική, ο όμιλος συγκεντρώνει το ένα τρίτο της παραγωγής κρασιού του Μαρόκου (κυρίως με  την μάρκα Boulaouane). Το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία ήταν αναμφίβολα ο πνεύμονας του Αφρικάνικου Αμπελώνα μέχρι τα μέσα του εικοστού πρώτου αιώνα, είναι σήμερα στον Νότο οι σημαντικότερες χώρες παραγωγής της αφρικανικής ηπείρου της Αφρικής σε κρασί με 11,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου να παράγονται το 2014 (-2,6% μετά τη μεγάλη στγκομιδή του 2013).