Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Εκτύπωση
PDF

Mοσχάτο Αμβούργου

Πολυκλωνικής σύνθεσης ποικιλία, διπλής χρήσης –για οινοποιία και επιτραπέζια κατανάλωση–, από τις πλέον παλαιές του παγκόσμιου αμπελώνα. Χάρη στους ελκυστικούς χαρακτήρες της σταφυλής και στον λεπτό μοσχάτο άρωμα χρησιμοποιήθηκε σε πλήθος διασταυρώσεων ως γονεϊκή ποικιλία για τη δημιουργία εκλεκτών επιτραπέζιων ποικιλιών.
Πρόσφατες έρευνες με τη χρήση μοριακών μεθόδων (Crespan και Milani 2001· Crespan 2003) επιβεβαίωσαν την άποψη του Pirovano (1948) ότι πρόκειται για προϊόν διασταύρωσης των ποικιλιών Μοσχάτο Αλεξανδρείας Í Schiava grossa (συνώνυμα Frankenthal, Trollinger).
Σημαντικές εκτάσεις καταλαμβάνει στη Γαλλία (75.000 στρ.), τη Ρουμανία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία κ.α. Ως συνώνυμα αναφέρονται τα Muscat de Hambourg, Black Muscat, Black of Alexandria, Μοσχάτο μαύρο, Μοσχάτο χονδρό.
Στην Ελλάδα (έκταση 26.000 στρ., παραγωγή 32.000 τ., το μεγαλύτερο μέρος της οποίας διατίθεται για οινοποίηση) συνιστάται για τα αμπελουργικά διαμερίσματα της Θεσσαλίας (στις αμπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου καλλιεργούνται 18.000–20.000 στρ. περίπου) και της Μακεδονίας και επιτρέπεται στα υπόλοιπα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Αμπελουργικά Διαμερίσματα