Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Σεπτεμβρίου 2012

Οινο – πόλεμος ξεσπά μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη χρήση της ένδειξης “chateau”

Διένεξη ξεκίνησε μεταξύ Γαλλίας και Αμερικής για τη χρήση της αποκλειστικής ένδειξης «chateau», στις ετικέτες των κρασιών.

Οι Γάλλοι έχουν γίνει σαν το κόκκινο κρασί από το θυμό τους λόγω της προσπάθειας των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τον όρο για μπουκάλια που μεταφέρονται πέρα από τον Ατλαντικό προς πώληση στην Ευρώπη.Μέχρι τώρα, η ένδειξη «chateau» ήταν ένα γαλλικό προνόμιο, που σηματοδοτεί την καταγωγή του οίνου και υπογραμμίζει τη μακρά παράδοση της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποφανθούν σχετικά με το αν οι νεόπλουτοι οινοπαραγωγοί της Αμερικής θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την ένδειξη για τα μπουκάλια τους. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες περιοριστικές πρακτικές σε ένα συρρικνούμενο κόσμο.

Οι Γάλλοι, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες χρόνια παράδοσης βρίσκονται σε κίνδυνο.
Ανησυχούν ότι η αναφορά στην ένδειξη «chateau» ή «clos» - ένας όρος που χρησιμοποιείται για παρόμοιο λόγο κυρίως για τους οίνους από την Βουργουνδία στην ανατολική Γαλλία - αμαυρώνεται αν άλλοι οινοποιοί αρχίζουν να τους χρησιμοποιούν.

«Προσπαθούν να κλέψουν τη φήμη μας», είπε ο οινοποιός Dominique Haverlan. «Τα πραγματικά chateaux, σίγουρα δεν βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες»

«Αυτό που διακυβεύεται είναι ο σεβασμός στην παράδοση και την ποιότητα», δήλωσε ο Laurent Gapenne του Chateau de Laville και πρόεδρος της Ομοσπονδίας des Grand Vins de Bordeaux. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παζαρεύει την  κληρονομιά και την οικονομική επιρροή μας σε βάρος της παγκοσμιοποίησης».

Ενώ τα chateaux προέρχονται από κτήματα τα σταφύλια των οποίων ανήκουν σε πύργο, η ένδειξη για τις ΗΠΑ χορηγείται με λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις.
Ο καταναλωτής έχει ήδη δημιουργήσει μια συγκεκριμένη εικόνα για τα κρασιά με την ένδειξη chateau που προέρχονται από τη Γαλλία. Οι ΗΠΑ χωρίς προϋποθέσεις αυστηρές παραγωγής, το μόνο που επιδιώκουν είναι η εκμετάλλευση της ένδειξης στην αγορά των 27 Κρατών Μελών της ΕΕ, όπου οι καταναλωτές έχουν διαφορετική αντίληψη για τον όρο chateau με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της ένδειξης.

Τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ αντιπροσωπεύουν το 57% της παγκόσμιας κατανάλωσης, ενώ το 34% των εξαγωγών των ΗΠΑ κατευθύνθηκε σ’ αυτή την αγορά.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 302 επισκέπτες συνδεδεμένους