Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Οκτωβρίου 2025

10 εκατομμύρια ευρώ για συνεταιριστικά οινοποιεία για την αποφυγή «διάλυσης ή, χειρότερα, εκκαθαρίσεων»

Τα συμπεράσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η CGAAER αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς στον συνεταιριστικό κόσμο. Η αποδέσμευση των 10 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για την υποστήριξη της αναδιάρθρωσης εξαρτάται από αυτά τα συμπεράσματα, ενώ ορισμένοι θα ήθελαν να διατεθούν οι ενισχύσεις για την εμπορία των παραγόμενων κρασιών.

  

10 εκατομμύρια ευρώ αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών της Ν. Γαλλίας

 

10 εκατομμύρια ευρώ για αναδιάρθρωση αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου. Τα ευρήματα του ελέγχου που διεξήχθη σε διάστημα αρκετών μηνών από το Γενικό Συμβούλιο Τροφίμων, Γεωργίας και Αγροτικών Περιοχών (CGAAER) μεταξύ εκπροσώπων των συνεταιρισμών αναμένεται να δημοσιευτούν στις 31 Οκτωβρίου. Κατόπιν αιτήματος της Υπουργού Γεωργίας Annie Genevard, τα ευρήματα αυτά αναμένεται να απελευθερώσουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί ως βοήθεια για την αναδιάρθρωση των γαλλικών οινοποιητικών συνεταιρισμών.

«Είχαμε εκτιμήσει την ανάγκη για αυτήν την βοήθεια σε 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αλλά αυτά τα 10 εκατομμύρια ευρώ θα είναι μια αρχή για να βοηθήσουμε τους οργανισμούς μας να αναδιαρθρωθούν ή να συγχωνευθούν», εξηγεί ο Fabien Castelbou, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Οινοπαραγωγών της Occitanie(VCO), «κάτι που κοστίζει χρήματα, πρώτα για να διεξαχθούν οι έλεγχοι αναδιάρθρωσης για τα εμπλεκόμενα οινοποιεία και στη συνέχεια για να χρηματοδοτηθούν όλα όσα εμπλέκονται στην αναδιοργάνωση. Αυτή είναι η πιο δαπανηρή πτυχή μιας συγχώνευσης». Εξηγώντας ότι πριν από τη συγκομιδή, περίπου είκοσι έργα αναδιοργάνωσης σχεδιάζονταν για τους οινοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς της Occitanie, ο Fabien Castelbou τονίζει ότι η χαμηλή συγκομιδή, «περίπου 9,4 εκατομμύρια hl για την πρώην περιοχή Languedoc-Roussillon και περίπου 11 εκατομμύρια hl για ολόκληρη την Occitanie, αντιπροσωπεύουν επίπεδα παραγωγής του 2021, μιας χρονιάς με παγετό τον Απρίλιο».

 

Μια άλλη οπτική

Πιστεύοντας ότι ορισμένα οινοποιεία δεν θα μπορέσουν να συντηρηθούν οικονομικά για πολύ, ο Fabien Castelbou περιγράφει αυτό το κίνημα αναδιάρθρωσης ως «αναπόφευκτο». Ωστόσο, όχι πολύ μακριά, στην άλλη πλευρά του Ροδανού, η Ομοσπονδία Συνεταιριστικών Οινοποιείων του Vaucluse (FCVCV, 26 από τα τριάντα οινοποιεία του διαμερίσματος), χαράζει τον δρόμο της ανεξάρτητα, χωρίς να συνδέεται με τους Vignerons Coopératifs de France (VCF) και βλέπει τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. «Οι συγχωνεύσεις λειτουργούν μόνο εάν υπάρχει μια πραγματική εμπορική στρατηγική από πίσω τους, επομένως η οικονομική βοήθεια θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως για την πληρωμή των εμπόρων και την ανάπτυξη μιας ατομικής στρατηγικής εξαγωγών για κάθε οινοποιείο», εξηγεί ο διευθυντής της FCVCV, Alain Brusset.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του συμβούλου Fabrice Chaudier και του οικονομολόγου Jean-Marie Cardebat, η FCVCV υπολογίζει «ένα παγκόσμιο έλλειμμα αγοράς 17 έως 18 εκατομμυρίων εκατολίτρων», με τον Brusset να προσθέτει ότι «οι εκριζώσεις βοήθησαν μόνο, ώστε η Γαλλία να παραχωρήσει αγορές στην Ιταλία και την Ισπανία, χάνοντας 12 εκατομμύρια εκατόλιτρα παραγωγής σε διάστημα 20 ετών». Αντί να παρέχει βοήθεια αναδιάρθρωσης, η ομοσπονδία Vaucluse προτιμά επομένως να δώσει προτεραιότητα στο αίτημα για αναπροσανατολισμό της βοήθειας με «την ανακατανομή 280 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα ΚΟΑ προς άμεσες ενισχύσεις για εμπορία και μεγάλες εξαγωγές».

 

Εμπορική δυναμική πωλήσεων και ικανότητα πωλήσεων

Η FCVCV υποστηρίζει ότι υπερβολικά μεγάλη οικονομική βοήθεια έχει συγκεντρωθεί στην απένατι πλευρά του κλάδου, ενώ η αντίθετη πλευρά είναι αυτή που θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα. «Όλα τα οινοποιεία γνωρίζουν πώς να φτιάχνουν κρασιά προσαρμοσμένα στην αγορά, επομένως δεν έχει νόημα να αγοράζουμε νέο εξοπλισμό ή να ενοποιούμε οινοποιεία αν δεν επενδύσουμε σε προσωπικό πωλήσεων και στην ικανότητα πώλησης αυτών των κρασιών για εξαγωγή», προσθέτει ο Alain Brusset, ο οποίος βασίζεται σε μία από τις παρατηρήσεις του καθηγητή του Bordeaux, Jean-Marie Cardebat: «Έχουμε συγκεντρώσει την ενίσχυση για τον κλάδο στην πλευρά των πρώτων σταδίων, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο της αξίας ενός μπουκαλιού, όταν ακριβώς αυτή η ικανότητα εμπορικής παρουσίας στις αγορές, πρέπει να χρηματοδοτηθεί».

Η FCVCV, επομένως, σκοπεύει να εξαρτήσει την ενίσχυση για την αναδιάρθρωση των συνεταιρισμών από την εμπορική διάσταση, υποστηρίζοντας ότι «οι συγχωνεύσεις θα πρέπει να έχουν νόημα μόνο εάν συνοδεύονται από μια σαφή εμπορική στρατηγική με διεθνή εστίαση». Ο Fabien Castelbou και οι Vignerons Coopératifs de France et d'Occitanie πιστεύουν, αντίθετα, ότι «η αναδιάρθρωση θα αποφύγει τη διάλυση ή, χειρότερα, την εκκαθάριση, οι οποίες ευτυχώς είναι πολύ σπάνιες στη συνεργασία. Επομένως, δεν πρόκειται για ενίσχυση με κεφάλαια προς απώλεια. Οι  συγχωνεύσεις διατηρούν την οικονομία και επιτρέπουν τη μείωση του κόστους. Οι συνεταιρισμοί διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην οικονομία των περιοχών τους διατηρώντας το δίκτυο. Και η ανάγκη θα είναι ακόμη πιο πιεστική με τις επερχόμενες εκριζώσεις».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 308 επισκέπτες συνδεδεμένους