Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Σεπτεμβρίου 2012

Σημεία Απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου που υιοθετεί τις θέσεις της ΚΕΟΣΟΕ

σε επίκαιρη ερώτηση
του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κ. Νίκου Μωραΐτη
για το ξερίζωμα των αμπελιών 

Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελιών
«Ο αμπελοοινικός τομέας είναι σημαντικός για την αγροτική μας οικονομία. Η χώρα μας παράγει εξαιρετικής ποιότητας επώνυμα κρασιά, Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Καλλιεργούμε περί τις 700 χιλιάδες αμπέλια με οινοποιήσιμες ποικιλίες που δίνουν εισόδημα σε 165 χιλιάδες νοικοκυριά. Επιπλέον πάνω από το 1/7 των αμπελιών μας -πάνω από ενενήντα χιλιάδες στρέμματα- έχουν αναδιαρθρωθεί τα τελευταία χρόνια με νέες ποιοτικότερες ποικιλίες ενώ υπάρχει και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που είναι σε εξέλιξη».

Οι παράνομες φυτεύσεις πρέπει να εκριζωθούν
«Το καθεστώς απαγόρευσης των νέων φυτεύσεων εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 1984. Οι φυτεύσεις αμπελιών από το 1998 και μετά με βάση τον Κανονισμό 1493/1999, χαρακτηρίστηκαν παράνομες και προβλέπεται υποχρεωτική εκρίζωση. Με την τακτοποίηση που ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2008 τακτοποιήθηκαν περί τα 108.000 στρέμματα. Η χώρα μας, ωστόσο, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 65 εκατομμύρια ευρώ γιατί δεν έκανε ορθή διαδικασία τακτοποίησης. Μετά από διμερείς συνεννοήσεις το  πρόστιμο έπεσε στα 21,3 εκ. και ευελπιστούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να απαλλαγούμε του προστίμου. Τούτη την ώρα τα εν δυνάμει παράνομα –και λέω εν δυνάμει παράνομα, γιατί πολλοί προσκομίζουν δικαιολογητικά, συμβόλαια, ενοικιαστήρια, διαθήκες, που επιβεβαιώνουν τη μεταβίβαση δικαιωμάτων- είναι της τάξης των 32.000 στρεμμάτων. Τα στρέμματα αυτά αντιστοιχούν σε 8.400 ιδιοκτήτες. Η μη συμμόρφωση στην εκρίζωση όσων αποδειχθούν παράνομα θα επισύρει για τη χώρα νέα πρόστιμα».
Δεν  μπορεί άλλο η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα στην Ε.Ε.
«Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει σίγουρα είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να πληρώνει πρόστιμα και καταλογισμούς στην Ε.Ε., γιατί δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα. Δεν αντέχουμε άλλο αυτήν την αιμορραγία. Την ώρα που ο ελληνικός λαός ματώνει με επώδυνες, αλλά αναγκαίες, θυσίες, για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέπουμε με λάθη ή παραλείψεις μας την επιβολή άλλων προστίμων για τη μη συμμόρφωση σε ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

Στην πλειοψηφία τους δεν είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες όσοι οφείλουν να εκριζώσουν τις παράνομες φυτεύσεις
«Κατ’ αρχήν, οφείλουμε να πούμε ότι δεν αιφνιδιάζονται. Γνώριζαν, όταν φύτευαν τα αμπέλια τους, ότι από το 1984 και μετά υπάρχει καθεστώς απαγόρευσης στη φύτευση αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες. Η εικόνα που έχουμε στο Υπουργείο από την ενημέρωση που ζητούν όσοι έχουν φυτεύσει παράνομα τέτοια αμπέλια μετά το 1998 είναι ότι δεν πρόκειται στην πλειοψηφία τους για κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πρόκειται κυρίως για ετεροεπαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, οι οποίοι κάνουν και κρασιά.
Επιπλέον είναι οι οινοποιητικές επιχειρήσεις αυτές που τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης στην καλλιέργεια ποικιλιών οινοποιήσιμων αμπέλου, ενώ αντίθετα οι παραγωγοί, η ΚΕΟΣΟΕ, είναι υπέρ της διατήρησης της απαγόρευσης».

Οι εναλλακτικές λύσεις για όσους αναγκαστούν να εκριζώσουν τα αμπέλια τους:
« - Οι παραγωγοί της Πελοποννήσου έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν την καλλιέργειά τους με κορινθιακή σταφίδα, δηλαδή να εμβολιάσουν τα αμπέλια τους την άνοιξη και να παράξουν κορινθιακή σταφίδα, που είναι Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης, αυξάνοντας έτσι την προστιθέμενη αξία του προϊόντος τους.

- Οι παραγωγοί, αφού εκριζώσουν, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης του «Αλέξανδρου Μπαλτατζή» στο Μέτρο 1.2.1., επιλέγοντας την καλλιέργεια ενός εκ των προωθούμενων προϊόντων είτε εσπεριδοειδών είτε κηπευτικών.

- Οι Οργανώσεις Παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις για την αντικατάσταση των καλλιεργειών των μελών τους με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους, για τις οποίες άλλωστε ενισχύονται από την Ε.Ε. σε ποσοστό 60%».

Η Ελλάδα υπέρ της συνέχισης της απαγόρευσης φυτεύσεων
«Η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης του καθεστώτος απαγόρευσης στις φυτεύσεις οινοποιήσιμων αμπελιών και μετά το 2015 εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη απελευθέρωση θα έχει αρνητικότατες επιπτώσεις:
• Υπερπαραγωγή η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς λόγω της ανεξέλεγκτης φύτευσης.
• Εγκατάλειψη λιγότερο παραγωγικών περιοχών προς όφελος πεδινών. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η αμπελοκαλλιέργεια συχνά είναι η μόνη βιώσιμη δραστηριότητα σε επικλινείς γεωργικές περιοχές χαμηλού δυναμικού.
• Υπέρμετρη βιομηχανοποίηση του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα και μείωση του αριθμού των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων με απώλεια θέσεων εργασίας σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
• Απαξίωση της σημασίας των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης με την εγκατάσταση αμπελώνων, οι οποίοι παράγουν οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη, ακόμη και μέσα στην περίμετρο Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης ή πολύ κοντά σε αυτήν».

Στην πολιτική απαγόρευσης συμφωνούν ήδη 16 χώρες-μέλη της Κοινότητας
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για να εξετάσει τις επιπτώσεις από την απελευθέρωση ή μη του καθεστώτος. Εντός του Οκτωβρίου θα υποβάλει τις προτάσεις της η Ομάδα Εργασίας στην Επιτροπή, έτσι ώστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ολοκληρώσει την πρότασή της εν’ όψει της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στην πολιτική απαγόρευσης συμφωνούν ήδη δεκαέξι χώρες-μέλη της Κοινότητας. Στο Ευρωκοινοβούλιο η τάση που υπάρχει είναι υπέρ της απαγόρευσης με φωνές που ζητούν η απαγόρευση να ισχύσει ακόμη και μέχρι το 2040».

Η δέσμευση Σαμαρά για την εξισωτική υλοποιήθηκε στο ακέραιο
«Η δέσμευση του Πρωθυπουργού προεκλογικά για αποκατάσταση της εξισωτικής στο ύψος των 160 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιήθηκε στο ακέραιο. Δόθηκε άμεσα σε 69.014 δικαιούχους κτηνοτρόφους ενώ παρασχέθηκε η δυνατότητα σε όσους είχαν λάθη σε εύλογο διάστημα να κάνουν τις διορθώσεις και μέσα στο μήνα να μπορέσουν και αυτοί να λάβουν την αποζημίωση».

Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου
«Για δε την επιστροφή του πετρελαίου, ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες η διαδικασία των υπογραφών από τους συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να καταβληθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Πετρελαίου και αυτή στο περυσινό ύψος, δηλαδή 163 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη δόση θα είναι τα μισά, τα 80 εκατομμύρια ευρώ και η επόμενη θα δοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 152 επισκέπτες συνδεδεμένους