Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Αυγούστου 2012

Τρύγος 2012: Καλή συγκομιδή στον ορίζοντα αλλά με κακούς οιωνούς

Όπως κάθε χρόνο η ΚΕΟΣΟΕ ολοκλήρωσε τη συλλογή πληροφοριών για τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας προ του τρύγου.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στη συντριπτική πλειοψηφία των αμπελουργικών περιοχών της χώρας, η ωρίμαση των σταφυλιών εξελίσσεται μέχρι σήμερα ομαλά, αν και επιτυχάνθηκε από τους τελευταίους καύσωνες (είχε προηγηθεί όμως επιβράδυνση της ωρίμασης λόγω βροχοπτώσεων στο τέλος της Άνοιξης). Σε ορισμένες περιοχές (Κρήτη, Αχαΐα), ο τρύγος θα είναι πρώιμος κατά μια εβδομάδα από την κανονική του έναρξη, εφόσον βέβαια οι κλιματολογικές συνθήκες εξελιχθούν ομαλά και κυρίως με απουσία βροχοπτώσεων στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο τρυγητός ξεκινά (από σήμερα) σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου και ακολουθεί η Κρήτη.

Από άποψη όγκου παραγωγής, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι επανερχόμαστε στα κανονικά επίπεδα, με τις περιοχές που είχαν πληγεί από τον περονόσπορο πέρσι να παρουσιάζουν μια «ελαφριά κόπωση» ως προς τον όγκο.

Ασθένειες δεν παρατηρήθηκαν φέτος, αφού οι αμπελουργοί μετά το περσινό «στραπάτσο» αύξησαν τις φροντίδες τους και μόνο ένα περιστατικό ασθένειας με ωίδιο αναφέρθηκε στην περιοχή της Κεφαλονιάς το οποίο αντιμετωπίζεται.

Οι προβλέψεις για τις τιμές υπακούουν στο πλαίσιο που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Αν και φαίνεται ότι θα κινηθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με ελαφρά ανοδική ή πτωτική τάση ανάλογα με την περιοχή, οι παράμετροι που θα τις επηρεάσουν είναι:

  • Η ολοένα αυξανόμενη εξάντληση ρευστότητας των επιχειρήσεων
  • Η αδυναμία χρήσης παραδοσιακών πόρων χρηματοδότησης (δανεισμός, σπάσιμο επιταγών), που καθορίζεται από την προβληματική κατάσταση που βρίσκεται ο ελληνικός Τραπεζικός τομέας
  • Ο περιορισμός των συναλλαγών στον τομέα, οι οποίες πλέον πραγματοποιούνται σε τμήμα της αγοράς (διεπιχειρησιακές συναλλαγές) μόνο τοις μετρητοίς και με τα σουπερμάρκετ να πληρώνουν και μετά από ένα χρόνο
  • Η καχυποψία που υπάρχει στις συναλλαγές στην εσωτερική αγορά όπου σύμφωνα με ρήση μεγάλου οινοποιού, καλός πελάτης είναι ο κακός, τον οποίο αποφεύγεις
  • Η μεταβίβαση της ΑΤΕ στην Τράπεζα Πειραιώς, που αποτελούσε τον  οιωνί χρηματοδότη και του ιδιωτικού αλλά και του συνεταιριστικού τομέα, σε συνδυασμό με το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς όπου δημιουργούνται πλέον συνθήκες «ακινησίας»
  • Ο μικρός όγκος αποθεμάτων ιδίως σε λευκό κρασί το οποίο ψάχνουν στην αγορά «με το τουφέκι»
  • Οι αυξανόμενες εξαγωγές χαμηλής κατηγορίας τιμής κρασιών και η «εγκατάλειψη» της εσωτερικής αναξιόπιστης αγοράς
  • Η δυσχέρεια στις συναλλαγές με τις χώρες της ΕΕ, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και τους επιχειρηματίες της ως υπό πτώχευση
  • Η υποχώρηση πωλήσεων εμφιαλωμένων κρασιών και η ραγδαία άνοδος φθηνών κρασιών σε bag in box, γεγονός που θα ασκήσει έντονες πιέσεις στον υγιή ανταγωνισμό
  • Η πιθανή αναστολή οινοποίησης σταφυλιών τριπλής χρήσης μετά τις περσινές εξελίξεις και την ξεκάθαρη θέση πλέον του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις περιοχές παραγωγής τους

Με λίγα λόγια το θέμα φέτος δεν είναι οι τιμές, αλλά ποιος θα μπορεί να πληρώσει τους αμπελουργούς, σε συνθήκες «μαύρης τρύπας» που έχει πέσει ο τομέας και η ίδια η Ελλάδα.   

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένους