Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Ιανουαρίου 2012

Ηράκλειος άθλος η διασφάλιση προστασίας σε παγκόσμιο επίπεδο 147 ονομασιών οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ από το ΥΑΑΤ

Υπάρχουν και καλά νέα για την χρονιά που έφυγε, αφού το τμήμα οίνου από την Διεύθυνση Μεταποίησης Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου του ΥΑΑΤ έκανε τα αδύνατα δυνατά για να υποβληθούν ηλεκτρονικά στην Commission οι Τεχνικοί Φάκελοι 30 οίνων με Προστατευόμενη  Ονομασία Προέλευσης και 117 οίνων με Προστατευόμενη Γεωγραφική ΄Ενδειξη.

Πρόκειται για μια επίπονη όσο και εργώδη διαδικασία βάσει της οποίας κατοχυρώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω ηλεκτρονικού μητρώου, οι γεωγραφικές ενδείξεις της Ελλάδας και προστατεύονται ως προς την χρήση τους έναντι οποιουδήποτε τρίτου, χαράσσοντας και μια γραμμή άμυνας ή επίθεσης πολιτικής  σημασίας σε ευαίσθητες ονομασίες όπως π.χ. Π.Γ.Ε.  Μακεδονίας ή Π.Γ.Ε. Θράκης.

Κάθε τεχνικός φάκελος που υπεβλήθη στην Commission ουσιαστικά ορίζει και θεσμοθετεί με μεγάλη λεπτομέρεια την ονομασία την περιγραφή των οίνων με βάση την κατηγορία (ΠΟΠ, ΠΓΕ), τους τύπους (Ερυθρός ξηρός, Λευκός ξηρός, ημίγλυκος, γλυκός αφρώδης, ρετσίνα κλπ), τα αναλυτικά του χαρακτηριστικά (αλκοολικό τίτλο, περιεκτικότητα σε σάκχαρα, οξύτητα κλπ)  τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (όψη, σόμα, γεύση κλπ), τις παραδοσιακές  ενδείξεις που δικαιούνται να φέρουν οι οίνοι, την μέθοδο οινοποίησης, τις ειδικές οινολογικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται την οριοθετημένη περιοχή που παράγονται με την υποβολή χαρτών, τις αποδόσεις και  τις ποικιλίες. Κυρίως  όμως περιγράφει τον Δεσμό του παραγόμενου οίνου με  την περιοχή που περιλαμβάνει τον ιστορικό, πολιτιστικό και κοινωνικό δεσμό, βάσει του οποίου τεκμηριώνεται η αποκλειστικότητα χρήσης της ονομασίας, που οφείλεται στην αιτιώδη αλληλεπίδραση του οίνου των καλλιεργητικών τεχνικών των ποικιλιών με την περιοχή παραγωγής του.

Στον τεχνικό φάκελο επίσης περιλαμβάνονται, το σύνολο της εθνικής νομοθεσίας που διέπει κάθε οίνο, οι διατάξεις επισήμανσης και οι πραγματοποιούμενοι έλεγχοι.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πλήρη αναδόμηση της Εθνικής Νομοθεσίας παραγωγής οίνων, οι οποίοι μετά την αναμενόμενη έγκριση της Commission θα οφείλουν να συμμορφώνονται με το περιεχόμενο των διατάξεων που κατατέθηκαν.

Να σημειωθεί ότι υπεύθυνοι για την υποβολή αιτήματος προστασίας ήταν τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα που παράγουν τους οίνους με Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε.  και ότι μέχρι τον Νοέμβριο είχαν υποβληθεί μόνο 10 αιτήματα με καταληκτική ημερομηνία 30.12.2011.

Τον Δεκέμβριο, με μια  πρωτοφανή κινητοποίηση των υπαλλήλων του τμήματος Οίνου του ΥΑΑΤ και των οινοποιών (συνεταιρισμών και ιδιωτών) κατέστη δυνατόν να υποβληθούν και εν συνεχεία να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά σε ειδικό ιστοχώρο της Commission,  περίπου 137 Τεχνικοί Φάκελοι.

Να  ληφθεί υπόψη ότι κάθε τεχνικός φάκελος περιέχει ξεχωριστή περιγραφή ανά τύπο οίνου, γεγονός που πολλές φορές πολλαπλασιάζει μέχρι και πέντε  φορές τις προστατευόμενες   ενδείξεις.

Τέτοιες προσπάθειες είναι άξιες συγχαρητηρίων και ανατρέπουν την παγιωμένη αντίληψη περί Δημοσίων υπαλλήλων, αφού μια ομάδα ανθρώπων με κουτσουρεμένες αποδοχές εργαζόταν μέχρι αργά την νύχτα, για να μπορεί ο κλάδος της  οινοποιίας να αξιοποιήσει τα ελληνικά τοπωνύμια και τους παραγόμενους σ΄αυτά οίνους που χαρακτηρίζουν την μοναδική ελληνική παραγωγή.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 248 επισκέπτες συνδεδεμένους