Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Νοεμβρίου 2011

Copa-Cogeca: Κινητοποίηση για τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης αμπέλου

Ο πρόεδρος της ομάδας Οίνος της Copa-Cogeca κ. T. Coste, αναλαμβάνει πρωτοβουλία τις επόμενες εβδομάδες, συναντώντας όλες τις Μόνιμες Εθνικές Αντιπροσωπείες των Κρατών-Μελών της ΕΕ, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης της ΕΕ, για τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης μετά το 2015.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως είναι γνωστό, ήδη έχει λάβει σχετική απόφαση, η οποία όμως δεν έχει αποσταλεί γραπτώς στην Commission, θέμα που θα θέσει σήμερα η ΚΕΟΣΟΕ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη.
Η τεκμηρίωση της πρότασης εμπεριέχεται στην επιστολή που ακολουθεί:  

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

     
Πληθαίνουν οι πιέσεις εκ μέρους των ευρωπαϊκών φορέων οίνου (π.χ. Copa-Cogeca)  στην κατεύθυνση της απάντησης των εθνικών αρχών (υπουργείων Γεωργίας) σχετικά με την απελευθέρωση ή όχι των δικαιωμάτων φύτευσης οινα-μπέλων από το 2015 και μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε η γαλλική αντιπροσωπεία, θα θέσει το θέμα της διατήρησης των δικαιωμάτων φύτευσης στο περιθώριο της συνόδου της ομά-δας εργασίας του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Νοεμβρίου και θα αφορά την ειδική ΚΟΑ Οίνου.
Όπως ήδη γνωρίζετε 12 οινοπαραγωγές χώρες έχουν συνυπογράψει γαλλικό κείμενο, βάσει του οποίου ζητούν τη διατήρηση των δικαιωμάτων φύτευσης και μετά το 2015, απόφαση την οποία έχει λάβει και η ελληνική πολιτική ηγεσία μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ι. Κουτσούκο, με τη συμμετοχή των φορέων οίνου και των αρμοδίων υπηρεσιών.
Παρ’ ότι έχει γνωστοποιηθεί προφορικά η ελληνική θέση στις διάφορες συναντήσεις, είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο να κατατεθεί γραπτά η επίσημη θέση, αφού επ’ ευκαιρία της συζήτησης του ερωτηματολογίου σχετικού με την ΚΟΑ Οίνου που απέστειλε στα Κράτη-Μέλη η Commission, το θέμα θα ανακινηθεί με πρωτοβουλία των Γάλλων .
Είναι σημαντικό για μας να υπενθυμίσουμε την τεκμηρίωση βάσει της οποίας υποβάλλαμε εισήγηση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις επιπτώσεις που θα επιφέρει η απελευθέρωση των δικαιωμά-των φύτευσης οιναμπέλων μετά το 2015 και είναι:


 η υπερπαραγωγή που θα επιφέρει πτώση των τιμών, αφού θα προκληθούν αθρόες φυτεύσεις μη ελεγχόμενες
 η κατάρρευση των λιγότερο παραγωγικών αμπελουργικών περιοχών (μειονε-κτικές, νησιωτικές) πολλές από τις οποίες η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί τη μόνη βιώσιμη δραστηριότητα, εις όφελος των πεδινών περιοχών
 η δραστική μείωση των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων που αποτελούν το προφίλ της ευρωπαϊκής γεωργίας και ιδιαίτερα της ελληνικής που μεταφράζεται όχι μόνο σε αύξηση της ανεργίας, αλλά και θα έχει συνέπειες στην κοινο-νικοοικονομική συνοχή των περιοχών
 η αναστροφή της φήμης των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης με την φύτευση αμπελώνων εντός ή γύρω από τις ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ
 η απαξίωση των παραγόμενων οινικών προϊόντων ποιότητας εξαιτίας της αύξησης των καλλιεργούμενων με αμπέλια επιφανειών και τη μαζική παραγωγή οίνων, όπως στις Τρίτες Χώρες (Αργεντινή).
 η βιομηχανοποίηση της αμπελοκαλλιέργειας και η βιομηχανοποίηση ενός έντονα διαφοροποιημένου προϊόντος που είναι ο οίνος και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος υπέρ των οικονομικά ισχυρών
Θεωρούμε την απόφαση διατήρησης των δικαιωμάτων φύτευσης μείζονος σημασίας δεδομένου ότι διασφαλίζει το μέλλον της καλλιέργειας, στα χέρια των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων έναντι της επικράτησης της βιομηχανικής αντίληψης που βασίζεται στην συγκέντρωση μεγάλων εκτάσεων από ισχυρά κεφάλαια και καθετοποιημένες βιομηχανίες.

Όσον αφορά την ιδιαιτερότητα της ελληνικής θέσης, για την απελευθέρωση των δικαιωμάτων φύτευσης οιναμπέλων, μόνον για τα νησιά του Αιγαίου, άποψη για την οποία δεν διαφωνούμε, θεωρούμε ότι:
 είναι δεδομένο ότι τα νησιά του Αιγαίου έχουν προτεραιότητα στην λήψη δικαιωμάτων από το εθνικό αποθεματικό, συνεπώς, ποτέ δεν παρατηρήθηκε ζήτηση δικαιωμάτων, που δεν ικανοποιήθηκε
 μια τέτοιου είδους απελευθέρωση θα δημιουργήσει εμπλοκή στις διαδικασίες (εξαιρέσεις, υποσημειώσεις, κλπ) στην Commission, με αντίθετο από το δοκούμενο αποτέλεσμα. Συνεπώς άποψή μας αποτελεί ότι δεν θα πρέπει ν’ αποτελέσει η θέση αυτή ανασταλτικό παράγοντα, για την συγκρότηση της ελληνικής θέσης.

Τέλος αποστέλλουμε συνημμένα, την οριστική άποψη της Copa-Cogeca, για τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης των δικαιωμάτων φύτευσης οιναμπέλων, επισημαίνο-ντας ότι για το θέμα αυτό υπήρξε ομοφωνία όλων των Κρατών Μελών που συμμετέ-χουν στην ομάδα εργασίας της Copa-Cogeca «Οίνος». Η απόφαση αυτή κατατέθηκε δημόσια στην Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία συμμετέχει και η Commission, αλλά και εκπρόσωποι ολόκληρου του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού κλάδου. 

             Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ

ΧΡΗΣΤΟΣ  Γ.  ΜΑΡΚΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 220 επισκέπτες συνδεδεμένους