Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

 

29 Δεκεμβρίου 2010

 

Μειωμένη η παραγωγή οίνου στην Ε.Ε.

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον όγκο της φετινής παραγωγής και την κατάσταση αγοράς, παρουσιάστηκαν από τις Εθνικές αντιπροσωπείες στο πλαίσιο της συνεδρίασης στη Συμβουλευτική Επιτροπή Οίνου στις στις Βρυξέλλες.

 

Στην Συμβουλευτική Επιτροπή που συμμετέχει η Commission, η Copa Cogeca αλλά και η ΚΕΟΣΟΕ, διατυπώθηκε η άποψη ότι τα στοιχεία που αποστέλλουν τα κράτη μέλη είναι επισφαλή λόγω της χρονικής περιόδου που γίνονται απαιτητά από την Commission και τέθηκε το θέμα αλλαγής της διαδικασίας. Είναι ενδεικτικό ότι τα οινοποιεία υποβάλλουν τις δηλώσεις παραγωγής έως τις 15/1 του επομένου από την συγκομιδή έτους.

Ως προς το περιεχόμενο των παρεμβάσεων, κατέστη σαφές ότι η μείωση της παραγωγής οίνου, θα είναι μεγαλύτερη από τις πρώτες εκτιμήσεις και οφείλεται αφ’ ενός στην εφαρμογή του προγράμματος οριστικής εγκατάλειψης, σύμφωνα με το οποίο 1.700.000 στρέμματα εκριζώθηκαν την τριετία 2009-2011 και αφ’ ετέρου στις άσχημες κλιματικές συνθήκες.

Σωσίβιο στα αποθέματα, αλλά και στην κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, έχει αποτελέσει η αγορά της Κίνας, στην αγορά της οποίας υπάρχει οξύτατος ανταγωνισμός τιμών, που πολλές φορές διαμορφώνεται σε επίπεδα κάτω του κόστους.

Στην ίδια σύσκεψη τέθηκαν τα θέματα της δημιουργίας παρατηρητηρίου οίνου για την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά καθώς και το θέμα της παρακολούθησης των σταδίων εξέλιξης της διατροφικής αλυσίδας, ώστε να διερευνηθεί γιατί ο πρωτογενής τομέας καρπούται μικρά περιθώρια κέρδους, σε σχέση με τις τιμές που καταβάλλει ο καταναλωτής. Ουσιαστικά οι παραγωγικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζουν να «συγκρούονται» με τα συγκεντρωμένα δίκτυα διανομής τα οποία θεωρείται  ότι νέμονται το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στην αλυσίδα ανάπτυξης του προϊόντος.

Οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών που παρίσταντο, περιέγραψαν όπως παραθέτουμε περιληπτικά την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους.

 

Αυστρία

Μειωμένη κατά 20% (2.000.000 HL /2010 – 2.499.000 HL/ 2009),  σύμφωνα πάντα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται η παραγωγή στην Αυστρία. Οι τιμές οίνου παρουσιάζουν αυξητική τάση γεγονός που οφείλεται στην αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού επικοινωνίας, για το αυστριακό κρασί. Πολύ καλή η φετινή ποιότητα, ενώ η εσωτερική αγορά παραμένει σταθερή.

 

Γαλλία

Η μείωση του όγκου παραγωγής στα 45 εκ. HL (έναντι 46,7 εκ. HL) σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα συνέβαλλαν στην αύξηση των τιμών οίνου, ειδικά για τους  ποικιλιακούς οίνους ( Merlot, Cabernet, Syrah) . Η Γαλλία απέσταξε 600.000 HL οίνου και ταυτόχρονα είδε τις εξαγωγές της, ειδικά στη Ν.Α Ασία, ν’ αυξάνονται, με την Κίνα ν’ απορροφά μεγάλο μέρος.

Τις εξαγωγές της Γαλλίας «ευνόησε» και ο σεισμός στη Χιλή αφού εξ’ αιτίας του απωλέσθηκαν 1,5 εκ. HL. Τα κόκκινα κρασιά έχουν μεγάλη ζήτηση. Η περίοδος 2008 - 2009 ήταν άσχημη χρονιά για τις εξαγωγές, ενώ το 2010 οι εξαγωγές έχουν πολύ καλό ρυθμό και προβλέπεται να συνεχισθούν με εξ΄ίσου γρήγορο ρυθμό.

  

Ιταλία

Μειωμένη κατά 11% εκτιμάται και η παραγωγή στην Ιταλία (45,1 εκ. HL /2010 – 51,5 εκ. HL /2009), με αυξομειώσεις ανάλογα με την περιοχή. Οι τιμές παραμένουν σταθερές αν και υπάρχουν περιοχές που δεν μπορούν εύκολα να διαθέσουν την παραγωγή τους. Ειδικότερα είναι άκρως προβληματική η διάθεση των αποθεμάτων της προηγούμενης χρονιάς.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 6% σε αξία και 8% σε όγκο, ειδικά στις αγορές της Ν.Α. Ασίας.

 

Ισπανία

Η παραγωγή οίνου αναμένεται στα 40 εκ. HL, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Η βιομηχανία προτείνει την διατήρηση των ίδιων τιμών, που καταβλήθηκαν την περίοδο 2009/20010. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όγκο, αλλά όχι σε αξία, δεδομένου ότι αυξάνεται η διάθεση χύμα οίνων από την  Castilla la Mancha με  τιμή 0,43 € /lt, τιμή μειωμένη κατά 8%.

Σημαντικό μέρος της παραγωγής φέτος θα χυμοποιηθεί ελλείψει μέτρου απόσταξης κρίσης.

 

Σλοβενία

Η παραγωγή παρουσιάζεται μειωμένη στα 0,6 εκ HL κατά 26%. Στη χώρα υπάρχουν υψηλά αποθέματα σε κόκκινο κρασί.

 

Σλοβακία

Σημαντική μείωση παραγωγής κατά 60% λόγω άσχημων κλιματολογικών συνθηκών (χαλάζι). Τα αποθέματα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής αγοράς και αναμένεται ραγδαία αύξηση των εισαγωγών.

 

Τσεχία

Όμοια κατάσταση με τη Σλοβακία, πτώση παραγωγής κατά 50%. Οι τιμές σταφυλιού παρέμειναν σταθερές στο 1€/kg !!!

 

Λουξεμβούργο

Μείωση παραγωγής κατά 16% με προβλήματα στην ποιότητα, αλλά και βελτίωση επιπέδου τιμών κατά 5%. Ο εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου αναφέρθηκε στον καταστροφικό ανταγωνισμό τιμών μεταξύ ευρωπαίων στην Ν.Α. Ασία.

 

Γερμανία

Σημαντική μείωση όγκου παραγωγής κατά 23% στα 7,1 εκ./HL (9,2 εκ. HL/2009). Οι εξαγωγές έχουν αυξητική τάση στην Ν.Α. Ασία, ενώ κάμπτονται στο ευρωπαϊκό έδαφος και ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τιμές διάθεσης έχουν αυξηθεί κατά 20 - 25% στην εσωτερική (ακόμη και σε Discount) και εξαγωγική αγορά, ενώ οι εισαγόμενοι οίνοι παρουσιάζουν πτωτική τάση τιμών.

Τα αποθέματα ανέρχονται σε 4,5 εκ. HL και είναι σταθερά.

 

 Πορτογαλία

Αύξηση όγκου παραγωγής στα 6,4 εκ. HL κατά 10% , αλλά και παράλληλη αύξηση εισαγωγών σε όγκο κατά 11% ενώ σε αξία παρουσιάζονται μειωμένες κατά 7%. Οι συνεταιρισμοί κατέβαλλαν τιμές από 0,15 €/ kg – 025 €/ kg, για τα επιτραπέζια σταφύλια. 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου


Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 162 επισκέπτες συνδεδεμένους