Εκτύπωση
PDF

9 Δεκεμβρίου 2010

Το κόστος καλλιέργειας των αμπελιών στη Νότια Γαλλία

Ποιο είναι το κόστος παραγωγής ενός kg σταφυλιού και σε ποια τιμή πρέπει να πωληθούν, στο Languedoc-Roussillon; Αυτό ήταν το θέμα διάσκεψης που οργανώθηκε στις 19.11.2010 από την Vinseo, το μεγαλύτερο δίκτυο προμηθευτών του γαλλικού αμπελοοινικού κλάδου.
Στο στρογγυλό τραπέζι συγκεντρώθηκε ένα καστ σημαντικό και προερχόμενο από διάφορες κατηγορίες παραγωγής οίνων της περιοχής, όπως ιδιοκτήτες κτημάτων, εκπρόσωποι Οργανώσεων Παραγωγών και εκπρόσωποι του αμπελοοινικού κλάδου.
Τέσσερις σημαντικές προσωπικότητες, υπερασπίστηκαν με έντονο τρόπο προσεγγίσεις πολύ διαφορετικές, που αφορούσαν, τα κρασιά υψηλής κατηγορίας, τα βιοδυναμικά κρασιά, τα κρασιά χαμηλού αλκοόλ και τα ποικιλιακά κρασιά.
Ήταν ομολογουμένως δύσκολο να γίνει μια σύνθεση των τεσσάρων περιπτώσεων που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Για τους οίνους υψηλής κατηγορίας, το κόστος παραγωγής ενός κιλού σταφυλιών υπολογίστηκε στα 1,4 €, και αντικατοπτρίζει το μέσο κόστος παραγωγής των σταφυλιών σε περιοχές παραγωγής οίνων με A.O.C. και αποδόσεις 60 HL / Ha (περίπου 830 kg σταφυλιού ανά στρέμμα). Σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή των Chateaux ως προς τις αποδόσεις κυμαίνεται σε επίπεδα μεταξύ 24 HL / Ha – 27 HL / Ha. Οι αποδόσεις αυτές κρίνονται ανεπαρκείς για την βιωσιμότητα των Chateaux και αναπτύχθηκε ο προβληματισμός της άρδευσης των αμπελώνων προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση.
Στον αντίποδα παρατέθηκε το παράδειγμα των συνεταιρισμένων οινοποιείων, στα οποία τα κόστη παραγωγής ποικίλουν από 0,60 € / kg για τις ζώνες A.O.C. έως 0,30 € / kg για τις περιοχές Vin de Pays και για απόδοση 90 HL / Ha (1200 kg σταφυλιών περίπου ανά στρέμμα).
Η προϋπόθεση στην περίπτωση αυτή είναι το μηχανικό κλάδεμα, αφού εξοικονομεί 1000 € ανά εκτάριο, ενώ με την υποστύλωση είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν επιπλέον 500 € ανά εκτάριο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ότι στην Αυστραλία (που είναι σοβαρός ανταγωνιστής των γαλλικών κρασιών) ο μηχανικός τρύγος και το μηχανικό κλάδεμα πραγματοποιείται σε ποσοστό 65%, ενώ στο μέρος αυτό της αγοράς δραστηριοποιούνται εξίσου ανταγωνιστικά οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.
Και στην περίπτωση αυτή επισημάνθηκε η αναγκαιότητα χρήσης υψηλής τεχνολογίας αλλά και της άρδευσης που επιχορηγείται με 1600 € / Ha, προκειμένου να συμπιεστούν τα κόστη και οι παραγόμενοι οίνοι να γίνουν ανταγωνιστικοί.
Προς το παρόν ο στόχος δημιουργίας εσόδων 3500 € / Ha, δεν έχει επιτευχθεί, παρά μόνο από ένα οινοποιείο το οποίο παράγει 80 HL / Ha. Στα 70 HL / Ha οι εισπράξεις πέφτουν στα 3000 € / Ha.
Παράλληλα παρουσιάσθηκαν τα κόστη για την παραγωγή οίνων χωρίς αλκοόλ, για μικρού μεγέθους επιχειρήσεις και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η αποδοτικότητα των προϊόντων αυτών ήταν μεγαλύτερη.
Η ομάδα ασχολήθηκε και με άλλα προϊόντα όπως τα βρώσιμα σταφύλια ή την παραγωγή σταφυλιών για εξαγωγή ρεσβερατρόλης.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 161 επισκέπτες συνδεδεμένους