Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Δεκεμβρίου 2010

Το κόστος καλλιέργειας των αμπελιών στη Νότια Γαλλία

Ποιο είναι το κόστος παραγωγής ενός kg σταφυλιού και σε ποια τιμή πρέπει να πωληθούν, στο Languedoc-Roussillon; Αυτό ήταν το θέμα διάσκεψης που οργανώθηκε στις 19.11.2010 από την Vinseo, το μεγαλύτερο δίκτυο προμηθευτών του γαλλικού αμπελοοινικού κλάδου.
Στο στρογγυλό τραπέζι συγκεντρώθηκε ένα καστ σημαντικό και προερχόμενο από διάφορες κατηγορίες παραγωγής οίνων της περιοχής, όπως ιδιοκτήτες κτημάτων, εκπρόσωποι Οργανώσεων Παραγωγών και εκπρόσωποι του αμπελοοινικού κλάδου.
Τέσσερις σημαντικές προσωπικότητες, υπερασπίστηκαν με έντονο τρόπο προσεγγίσεις πολύ διαφορετικές, που αφορούσαν, τα κρασιά υψηλής κατηγορίας, τα βιοδυναμικά κρασιά, τα κρασιά χαμηλού αλκοόλ και τα ποικιλιακά κρασιά.
Ήταν ομολογουμένως δύσκολο να γίνει μια σύνθεση των τεσσάρων περιπτώσεων που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Για τους οίνους υψηλής κατηγορίας, το κόστος παραγωγής ενός κιλού σταφυλιών υπολογίστηκε στα 1,4 €, και αντικατοπτρίζει το μέσο κόστος παραγωγής των σταφυλιών σε περιοχές παραγωγής οίνων με A.O.C. και αποδόσεις 60 HL / Ha (περίπου 830 kg σταφυλιού ανά στρέμμα). Σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή των Chateaux ως προς τις αποδόσεις κυμαίνεται σε επίπεδα μεταξύ 24 HL / Ha – 27 HL / Ha. Οι αποδόσεις αυτές κρίνονται ανεπαρκείς για την βιωσιμότητα των Chateaux και αναπτύχθηκε ο προβληματισμός της άρδευσης των αμπελώνων προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η επιχείρηση.
Στον αντίποδα παρατέθηκε το παράδειγμα των συνεταιρισμένων οινοποιείων, στα οποία τα κόστη παραγωγής ποικίλουν από 0,60 € / kg για τις ζώνες A.O.C. έως 0,30 € / kg για τις περιοχές Vin de Pays και για απόδοση 90 HL / Ha (1200 kg σταφυλιών περίπου ανά στρέμμα).
Η προϋπόθεση στην περίπτωση αυτή είναι το μηχανικό κλάδεμα, αφού εξοικονομεί 1000 € ανά εκτάριο, ενώ με την υποστύλωση είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν επιπλέον 500 € ανά εκτάριο. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ότι στην Αυστραλία (που είναι σοβαρός ανταγωνιστής των γαλλικών κρασιών) ο μηχανικός τρύγος και το μηχανικό κλάδεμα πραγματοποιείται σε ποσοστό 65%, ενώ στο μέρος αυτό της αγοράς δραστηριοποιούνται εξίσου ανταγωνιστικά οι Ιταλοί και οι Ισπανοί.
Και στην περίπτωση αυτή επισημάνθηκε η αναγκαιότητα χρήσης υψηλής τεχνολογίας αλλά και της άρδευσης που επιχορηγείται με 1600 € / Ha, προκειμένου να συμπιεστούν τα κόστη και οι παραγόμενοι οίνοι να γίνουν ανταγωνιστικοί.
Προς το παρόν ο στόχος δημιουργίας εσόδων 3500 € / Ha, δεν έχει επιτευχθεί, παρά μόνο από ένα οινοποιείο το οποίο παράγει 80 HL / Ha. Στα 70 HL / Ha οι εισπράξεις πέφτουν στα 3000 € / Ha.
Παράλληλα παρουσιάσθηκαν τα κόστη για την παραγωγή οίνων χωρίς αλκοόλ, για μικρού μεγέθους επιχειρήσεις και σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η αποδοτικότητα των προϊόντων αυτών ήταν μεγαλύτερη.
Η ομάδα ασχολήθηκε και με άλλα προϊόντα όπως τα βρώσιμα σταφύλια ή την παραγωγή σταφυλιών για εξαγωγή ρεσβερατρόλης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 273 επισκέπτες συνδεδεμένους