Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

20 Μαρτίου 2025

Η γενετική βελτίωση του αμπελιού διαμορφώνεται στην Ευρώπη

Οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν με τον προτεινόμενο κανονισμό για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) σε αλλαγές που αφορούν και τους αμπελώνες. Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις για την τελική έκδοση του κειμένου.

 

Τα φυτά με τη χρήση NGT 1 θα πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα με τα συμβατικά φυτά και να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς.

 

Οι υπεύθυνοι για την προετοιμασία των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών (Coreper) συναντήθηκαν στις 14 Μαρτίου για να προχωρήσουν στην πρόταση ευρωπαϊκού κανονισμού για τα φυτά που λαμβάνονται με τη χρήση νέων γονιδιωματικών τεχνικών (NGT).

Οι ευρωβουλευτές πέρυσι, ενέκριναν τη δημιουργία δύο κατηγοριών φυτών NGT, από τις οποίες η καθεμία έχει με τους δικούς της κανόνες. Τα φυτά NGT 1 θα θεωρούνται ισοδύναμα με τα συμβατικά φυτά και θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), ενώ τα φυτά NGT 2 θα εξακολουθούν να υπόκειται σε αυτούς, με υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων. Να επισημανθεί ότι τα κράτη μέλη αντίκεινται στην έγκριση των NGT στη βιολογική παραγωγή και στη δημιουργία φυτών ανθεκτικών στα ζιζανιοκτόνα. Θέλουν επίσης ο κανονισμός να προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευσης της καλλιέργειας φυτών NGT κατηγορίας 2 στην επικράτειά τους και τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την πρόληψη της διασυνοριακής μόλυνσης.

Ενώ οι ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν αμέσως σε αυτό, η Coreper ζητά τη δημιουργία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων από τα διάφορα κράτη μέλη για να μελετήσει τον αντίκτυπο, της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνικών γονιδιώματος και των χαρακτηριστικών που μεταδίδονται στα φυτά, στη διαθεσιμότητα των σπόρων και στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης για την αναπαραγωγή φυτών.

 

Τελικές διαπραγματεύσεις

Το Συμβούλιο θα αρχίσει τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οριστικοποίηση του κειμένου. Η Copa και η Cogeca χαιρετίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η οποία «θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή σπόρων και φυτών και να προσφέρει νέες ευκαιρίες σε αγρότες και συνεταιρισμούς, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ποικιλίες καλλιεργειών που είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία και τις ασθένειες, βελτιώνοντας παράλληλα τις αποδόσεις και μειώνοντας τη χρήση των εισροών». Η Οργάνωση ελπίζει επίσης για πρόοδο στον προτεινόμενο κανονισμό για τους σπόρους και τα φυτά, προκειμένου να «ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωση πριν από το τέλος της πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Αυτό θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή παράλληλων τριμερών διαλόγων για τα δύο νομοθετικά κείμενα που συνδέονται στενά».

Η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Αμπελοοινικών Περιφερειών (AREV) προτρέπει επίσης και τα δύο μέρη να προχωρήσουν αποτελεσματικά προς μια τελική συμφωνία. «Καλούμε τους διαπραγματευτές να καταλήξουν γρήγορα σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι οι ευρωπαίοι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τους NGTs αποφεύγοντας τις περιττές απαιτήσεις σήμανσης για τις κατηγορίες NGT1 και τηρώντας μια ρεαλιστική στάση για τους κανονισμούς έρευνας και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 118 επισκέπτες συνδεδεμένους