Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Μαρτίου 2025

«Η βιομηχανία οίνου γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη, η γεωπολιτική είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις».

Αυτή είναι η μελλοντική πρόκληση για τους οινοποιούς και τους εμπόρους: να κερδίσουν νέους καταναλωτές, είτε νέους σε καθιερωμένες αγορές σε παρακμή είτε νέοι πληθυσμοί να εκπαιδευτούν στην οινική κουλτούρα. Σε κάθε περίπτωση, «η μεγιστοποίηση της διαφοροποίησης μπορεί να βοηθήσει» στην προσφορά και τον στόχο, σύμφωνα με την Anja Zimmer, αρχισυντάκτρια του ιστότοπου της Meininger's International, η οποία διοργάνωσε το ετήσιο συνέδριό της το Σάββατο 15 Μαρτίου, στο Ντίσελντορφ για να ανοίξει την εμπορική έκθεση ProWein.

 

«Είναι λογικό τα κρασιά να επικεντρώνονται τώρα σε νέες αγορές (Νιγηρία, Ινδία, Βιετνάμ κ.λπ.)», συμβουλεύει η Anja Zimmer.

 

Η Anja Zimmer παραχώρησε την ακόλουθη συνέντευξη στην ιστοσελίδα του vitisphere.

Ερώτηση: Φέτος, το συνέδριο του Meininger πραγματεύεται ένα από τα πιο καυτά θέματα όλων: πώς να πουλάτε καλύτερα το κρασί. Υπάρχει όμως μόνο ένας τρόπος για να πετύχεις στις πωλήσεις κρασιού; Ή υπάρχουν μάλλον πάρα πολλές αναποτελεσματικές μέθοδοι;

Anja Zimmer: Και τα δύο. Η κατανάλωση κρασιού μειώνεται εδώ και αρκετό καιρό. Στο συνέδριο του Meininger, θα συζητήσουμε πώς η βιομηχανία μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την τάση. Αλλά δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση. Όλα εξαρτώνται από τις αγορές όπου πωλείται το κρασί, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Σε αγορές premium όπως οι ΗΠΑ, το βασικό ερώτημα είναι εάν και πώς μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται η premiumization. Σε παραδοσιακά ευαίσθητες ως προς τις τιμές αγορές, όπως η Γερμανία, η κατηγορία της μεσαίας κατηγορίας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Εδώ, οι ειδικοί στο μάρκετινγκ πρέπει είτε να επανατοποθετηθούν με έξυπνες στρατηγικές σε τμήματα χαμηλότερης τιμής, είτε να αναπτύξουν νέες προσεγγίσεις για την εκμετάλλευση του τμήματος υψηλής ποιότητας.

Παρά αυτές τις διαφορές, υπάρχει μια κοινή πρόκληση σε όλες τις αγορές: η ανάγκη να προσελκύσουμε το κοινό-στόχο και να προσελκύσουμε νέους καταναλωτές. Αυτό θα απαιτήσει νέα προϊόντα και κατηγορίες, όπως τα μη αλκοολούχα ποτά/ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και τα RTD (έτοιμα προς κατανάλωση ποτά), τα οποία διαδραματίζουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο. Η διαφοροποίηση είναι επίσης μια αναγκαιότητα. Όχι μόνο στις αγορές, αλλά και στην επικοινωνία και το μάρκετινγκ. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επανεξετάσουν τις μελλοντικές τους στρατηγικές, να αξιολογήσουν εάν οι προσφορές προϊόντων τους εξακολουθούν να συμβαδίζουν με τις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και να διερευνήσουν πώς οι λύσεις που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) μπορούν να ενσωματωθούν απρόσκοπτα στις καθημερινές τους λειτουργίες.

 

Ερώτηση: Ποιες βέλτιστες πρακτικές θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του Meininger;

Anja Zimmer: Θα δούμε παραδείγματα επιτυχημένου μάρκετινγκ. Ο γερμανικός κολοσσός Hawesko θα δείξει πώς τα διαδικτυακά και φυσικά κανάλια πωλήσεων μπορούν να συνεργαστούν. Ή, όπως το θέτει ο Alexander Borwitzky της Hawesko: «Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με όρους καναλιών πωλήσεων και να θέσουμε τις ανάγκες των πελατών στο επίκεντρο της επιχείρησής μας». Ο Ben Gibson του WineHub (μια πλατφόρμα κρασιού στο Shopify) θα εξηγήσει πώς μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στο μοντέλο απευθείας επαφής με τον καταναλωτή (DTC) αυξάνει τις πωλήσεις. Και ο Eliah Werner από τον διανομέα Young Poets θα επικεντρωθεί στις καταναλωτικές ανάγκες των νέων καταναλωτών (Millennials και Generation Z), δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό, τη διασκέδαση, την απλότητα και την αφήγηση.

 

Ερώτηση: Αυτή η διάσκεψη θα διερευνήσει το εάν οι αναδυόμενες αγορές μπορούν να αντισταθμίσουν την πτώση των καθιερωμένων αγορών. Υπάρχει απάντηση;

Anja Zimmer: Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι φαίνεται να κοιτάζουν σε μια κρυστάλλινη σφαίρα αναζητώντας νέα μοντέλα εσόδων. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που συγκεντρωνόμαστε στο συνέδριο κρασιού του Meininger. Στόχος μας είναι να αξιολογήσουμε ποιες έννοιες και στρατηγικές έχουν νόημα για ποιους επαγγελματίες. Για να απαντήσω άμεσα στην ερώτησή σας: ναι, νομίζω ότι είναι λογικό τα κρασιά να επικεντρώνονται σε νέες αγορές τώρα. Πολλές από αυτές έχουν παραμεληθεί εδώ και χρόνια. Οι αναδυόμενες αγορές όπως η Νιγηρία, η Ινδία και το Βιετνάμ παρουσιάζουν εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, παρόλο που εξακολουθούν να είναι σχετικά μικρής κλίμακας. Μία από τις κύριες προκλήσεις για τον κλάδο θα είναι η περαιτέρω διαφοροποίηση, η ενίσχυση των δικτύων, ιδιαίτερα σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις όπως η ProWein, και η επέκταση των επιχειρηματικών σχέσεων. Για να προσεγγίσετε νέους πελάτες στρατηγικά και αποτελεσματικά, η τεχνογνωσία της αγοράς-στόχου θα είναι απαραίτητη.

 

Ερώτηση: Ζούμε σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Πώς οι εξαγωγείς οινοπαραγωγοί πρέπει να διαχειριστούν την κατάσταση;

Anja Zimmer: Η βιομηχανία κρασιού, όπως και η υπόλοιπη οικονομία και η πολιτική, γίνεται πολύ πιο περίπλοκη και, δυστυχώς, όλο και πιο απρόβλεπτη. Η ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση αυτών των αβεβαιοτήτων δεν θα είναι εύκολη και η γεωπολιτική είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις. Η μεγιστοποίηση της διαφοροποίησης μπορεί να βοηθήσει. Αυτό θα απαιτήσει αναμφίβολα σημαντικές προσπάθειες από τους παραγωγούς και τους εμπόρους. Ωστόσο, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν πολλοί έμποροι αναγκάστηκαν να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους και να αναπτύξουν γρήγορα νέες στρατηγικές πωλήσεων, ο κλάδος ήταν ευπροσάρμοστος. Η επιτυχία σε αυτό το πλαίσιο εξαρτάται από την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις αγορές και τις ανάγκες των καταναλωτών, καθώς και από ισχυρά δίκτυα και συνδέσεις εντός αυτών των αγορών.

 

Ερώτηση: Πώς θα μοιάζει ο αυριανός καταναλωτής κρασιού: νεότερος, αλλά λιγότερος σε αριθμό; Και πώς θα μοιάζει μια φιάλη κρασιού: με χαμηλότερο αλκοόλ, ελαφρύτερη σε αποτύπωμα άνθρακα, ελαφρύτερη στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ελαφρύτερη στις παραδόσεις και βαρύτερη στις καινοτομίες;

Anja Zimmer: Όλα αυτά είναι πιθανά. Η αειφορία παραμένει βασικό θέμα για πολλούς, αλλά θεωρείται ολοένα και περισσότερο δεδομένη. Είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε το κρασί ως προϊόν τρόπου ζωής, που αντιστοιχεί σε ένα στιγμιότυπο, μια διάθεση ή μια ιδιαίτερη περίσταση. Από την άλλη, τα ενδιαφέροντα ενός γνώστη, για παράδειγμα στο terroir, δεν έχουν απαραιτήτως απήχηση στο ευρύ κοινό, που θέλει απλώς να πιει ένα καλό ποτό με φίλους χωρίς να χρειάζεται να εμβαθύνει σε συζητήσεις για τα αμπελοτεμάχια και τη σύνθεση των εδαφών τους.

Οι καταναλωτές θα είναι επίσης πιο διαφορετικοί, θα βρίσκονται σε περιοχές που δεν έχουμε καν σκεφτεί ακόμη, με τις δικές τους προσδοκίες για το ποιο θα πρέπει να είναι το προϊόν. Όταν εισέρχεστε σε νέες αγορές και στοχεύετε νέο κοινό, είναι σημαντικό να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά, όχι απλώς εφαρμόζοντας τις υπάρχουσες έννοιες, αλλά θέτοντας το θεμελιώδες ερώτημα: τι θέλουν πραγματικά; Αυτό ακριβώς θέλουμε να συζητήσουμε στο συνέδριο κρασιού Meininger.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 156 επισκέπτες συνδεδεμένους