Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Φεβρουαρίου 2025

Στην περίπτωση των δασμών Τραμπ, οι Ανεξάρτητοι οινοποιοί της Γαλλίας θέλουν προώθηση των εξαγωγών και όχι αποζημίωση

Τα κρασιά που βρίσκονται στo στόχαστρο των τελωνειακών δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να επωφεληθούν από ένα ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο προώθησης προκειμένου να εξερευνήσουν άλλες διεξόδους σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Οινοπαραγωγούς της Γαλλίας.

 

Όποιος θέλει ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο;

 

Μια προοπτική που περιμένει να υλοποιηθεί θα διαταράξει ολόκληρες βιομηχανίες. Η απειλή τιμωρίας με δασμούς από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά εγείρει ερωτήματα και ανησυχίες. Η καλύτερη άμυνα που έχει απομείνει, σύμφωνα με τον Jean-Marie Fabre, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Οινοπαραγωγών της Γαλλίας, είναι να μην παρασυρθούμε από τα γεγονότα και να προλάβουμε τα χειρότερα. «Οι διπλωματικοί δεσμοί πρέπει να διατηρηθούν, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι στον Donald Trump αρέσει η ισορροπία δυνάμεων, μέσω της επιβολής του στους εταίρους/ανταγωνιστές του. Πρέπει να βγούμε στο γήπεδο και να παλέψουμε: υπάρχει το Stade Toulousain μπροστά μας, αλλά αν δεν πάμε εκεί, δεν θα παίξουμε και είμαστε σίγουροι μόνο για ένα πράγμα, ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να κερδίσουμε».

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την προθυμία της να υπερασπιστεί τους στρατηγικούς της τομείς σε περίπτωση αμερικανικών δασμών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι είναι έτοιμη να πολεμήσει για την οικονομία της, ο Jean-Marie Fabre θέλει τα όπλα αποτροπής να είναι έτοιμα: «όποιος θέλει ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο». Ο οινοποιός από το Fitou (Aude) ζητά ευρωπαϊκή πολιτική στήριξη για την προώθηση των κρασιών. Σε περίπτωση νέων φόρων Trump, ο Jean-Marie Fabre δεν ζητά αποζημιώσεις (όπως ζητήθηκε, μάταια, το 2020), αλλά θέλει «ένα συμπληρωματικό ταμείο προώθησης για τις εξαγωγές». Η κορυφαία αγορά κατανάλωσης κρασιού στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ο κορυφαίος εξαγωγικός προορισμός όσον αφορά τον όγκο και την αξία των γαλλικών κρασιών το 2024: η αποδυνάμωση αυτής της διεξόδου σε περίπτωση τελωνειακών δασμών θα πρέπει να επιταχύνει τη διαφοροποίηση των προορισμών: «πρέπει να είμαστε σε θέση να προλάβουμε τις αναδυόμενες αγορές: Η Νοτιοανατολική Ασία, η Ινδία, η Νότια Αμερική, η Αφρική πρέπει να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ... »

Αυτό θα απαιτεί να δημιουργηθεί «ένα ταμείο προώθησης για όλους τους επαγγελματίες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Είναι απαραίτητο να μειωθεί το κόστος της κατάκτησης μεριδίων αγοράς» συνεχίζει ο πρόεδρος των Vignerons Indépendants, ο οποίος σημειώνει ότι ένα επενδυτικό κεφάλαιο προώθησης θα ήταν διπλό κέρδος, καθιστώντας δυνατή την επένδυση σε νέα μερίδια αγοράς που θα προστεθούν στα υπάρχοντα, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν πλέον εμπορικές συγκρούσεις. Αυτός παραμένει διπλωματικός στόχος και θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. «Παρακαλώ, ας βγάλουμε τα κρασιά από τα γεωργικά πακέτα και τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού. Ας φύγουμε από αυτή τη στάση που θα μας κάνει να ακινητοποιηθούμε. Ας ενσωματώσουμε το κρασί στους τομείς της βιομηχανίας, της πολυτέλειας και της αεροναυπηγικής», υποστηρίζει για άλλη μια φορά ο Jean-Marie Fabre.

Εν ολίγοις, «χρειαζόμαστε διπλωματία και μάχη: το να τα παρατήσουμε σημαίνει ότι έχουμε ήδη χάσει», καταλήγει.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 338 επισκέπτες συνδεδεμένους