Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

12 Φεβρουαρίου 2025

Τα μη αλκοολούχα κρασιά δεν ανταγωνίζονται τα κρασιά … προσφέρουν μια εναλλακτική

Αν και το θέμα του κρασιού χωρίς αλκοόλ συνεχίζει να κινητοποιεί συζητήσεις στη βιομηχανία του κρασιού, οι οινοποιοί που αποαλκοολώνουν τις σοδειές τους όχι μόνο το βιώνουν καλά, αλλά και κερδίζουν καλά από αυτό. Μεταξύ της αισιοδοξίας για μια αγορά υπό κατασκευή, που αντιμετωπίζει μια κοινωνική καμπή, και της υπεράσπισης ενός συμπληρωματικού προϊόντος, και όχι ενός ανταγωνιστή του κρασιού, κινούνται οι αποαλκοολωμένοι οίνοι.

 

Ως ένας από τους πρωτοπόρους του κρασιού χωρίς αλκοόλ, ο Vincent Pugibet σημειώνει ότι ήταν επίσης από τους πρώτους που ανέπτυξε την άρδευση για ανθεκτικές ποικιλίες σταφυλιού. Θέματα που του προκάλεσαν πολλά διοικητικά προβλήματα και έχθρα στη βιομηχανία. «Είναι λάθος να έχεις δίκιο πολύ νωρίς»

 

Κρασιά χωρίς αλκοόλ και οινοποιοί με χαμόγελο: αυτό ήταν το πνεύμα της Έκθεσης Degré Zéro την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου στο δέκατο πέμπτο διαμέρισμα του Παρισιού. Ανάμεσα στους 65 εκθέτες της δεύτερης Έκθεσης, οι παραγωγοί δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους που ξεκίνησαν την κίνηση κρασιών χωρίς αλκοόλ. Μεταξύ των πρωτοπόρων, ο οινοποιός Vincent Pugibet, από το Domaine de la Colombette (270 εκτάρια αμπέλια στο Béziers, Hérault), είναι εξοπλισμένος από το 2002 με μια συσκευή απόσταξης κενού χαμηλής θερμοκρασίας (η αντλία αφαίρεσης αλκοόλ ανακαινίστηκε στα τέλη του 2024 για να λειτουργεί με θερμότητα). Το ότι ήταν μεταξύ των πρώτων οινοποιών που έκαναν αφαίρεση αλκοόλ στα κρασιά τους κανένας δεν του χαρίστηκε: «μας πυροβόλησαν μερικοί». Όπως έγραψε άλλωστε ο αείμνηστος Jacques Berthomeau το 2008: «Για μένα, η πλήρης αφαίρεση του αλκοόλ ενός κρασιού σημαίνει να το ευνουχίζεις, να το εξευτελίζεις». Αφιερώνοντας τώρα το ένα τρίτο της παραγωγής του σε μη αλκοολούχα προϊόντα, ο Vincent Pugibet σχεδιάζει να το αυξήσει στο 50% το επόμενο έτος.

Επιδεικνύοντας την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη της εξειδικευμένης θέσης κρασιών χωρίς αλκοόλ, βασίζει τη δημιουργία ενός ροζ cuvée χωρίς αλκοόλ της σειράς "Della Vite Zero" στην ηθοποιό και μοντέλο Cara Delevingne. «Έχοντας τέτοιους υποστηρικτές ανοίγει μια νέα πελατεία!» Ποιοι είναι οι νέοι πρεσβευτές κρασιού; Δεν ξέρω κανένα. Υπάρχει ο Gérard Depardieu και ο Pierre Arditi... Το κρασί χωρίς αλκοόλ έχει την Cara Delevingne και την Constance Jablonski (μοντέλο και συνιδρυτής του French Bloom). «Είναι καλύτερα να αναζωογονήσετε το κρασί και να προσεγγίσετε νέους καταναλωτές», τονίζει ο Vincent Pugibet. Αντιμέτωπος με τις διαμάχες για την παραγωγή κρασιών χωρίς αλκοόλ, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ξηρού Ιανουαρίου, ο οινοποιός του Languedoc λέει ωμά: «όσοι επικρίνουν είναι βαθιά ανόητοι... Δεν λέμε να σταματήσουμε να πίνουμε κρασί, αλλά επεκτείνουμε την αγορά απευθυνόμενοι σε μια νέα πελατεία. Είναι ένα συν. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χάνουν το ενδιαφέρον τους για το κρασί. Το βλέπω με τα τρία μου αγόρια που κοιτάζουν τον πατέρα τους σαν δεινόσαυρο που πίνει το κρασί του. Το μη αλκοολούχο μπορεί να δώσει τη γεύση αυτής της κουλτούρας».

 

Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, όχι μια μόδα.

Η παραγωγή κρασιών χωρίς αλκοόλ καθιστά δυνατή την προσέλκυση νέων πελατών, ακόμα κι αν τίποτα δεν είναι σταθερό, υποστηρίζει ο Julien Meyre, επικεφαλής των αμπελώνων Alain Meyre στο Listrac-Médoc (Gironde). Έχοντας παράγει κρασιά χωρίς αλκοόλ (κόκκινα και αφρώδη) από πέρυσι, ο οινοποιός του Médoc επισημαίνει ότι ολόκληρος ο κλάδος του κρασιού 0°alc βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας: «αναδύεται για την παραγωγή, την διανομή…» αλλά ήδη «είναι ικανή να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα αναψυκτικά». Δεν κανιβαλίζει το κρασί. Αυτή η κίνηση κάνει θόρυβο. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, όχι μια μόδα. » Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι επικρίσεις του κρασιού χωρίς αλκοόλ βασίζονται στην έλλειψη κατανόησης, ο Julien Meyre επισημαίνει ότι οι καταναλωτές που το αγόρασαν δεν θα είχαν αγοράσει κρασί και ότι πρέπει να αδράξουμε "αυτή τη μεγάλη ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε εκτάρια αμπέλια αντί να τα ξεριζώσουμε". Και αυτό ακόμα κι αν σημαίνει αλλαγή των μεγάλων αρχών και των μικρών συνηθειών. «Ο Ιανουάριος είναι συνήθως μήνας ξεκούρασης. «Έκανα μια σειρά εκδηλώσεων για τον Ξηρό Ιανουάριο», αναφέρει. Αν και είναι ο πρώτος οινοποιός που κάνει αποαλκοολοποίηση των Médoc κρασιών του, ο Julien Meyre περιμένει να τον ακολουθήσουν γρήγορα και άλλοι: «και τόσο το καλύτερο. Όσο περισσότεροι είμαστε για να κάνουμε καλό, τόσο καλύτερα θα είναι για την προσφορά, η οποία είναι ακόμα μικρή. Υπάρχει χώρος».

«Η συζήτηση των συναδέλφων για το κρασί χωρίς αλκοόλ έχει αλλάξει. Βλέπουν ενδιαφέρον για να αποκτήσουν άλλα μερίδια αγοράς. «Είναι συμπληρωματικό» αναλύει η οινοποιός Mathilde Ollivier, συνδιαχειρίστρια του Domaine de la Grenaudière (27 εκτάρια στη Βουργουνδία, Maisdon-sur-Sèvre). Έχοντας ξεκινήσει αυτή τη διαφοροποίηση το 2023, η ιδιοκτήτρια πετυχαίνει επί του παρόντος το 10% των πωλήσεών της να αφορά μη αλκοολούχα κρασιά (ήσυχα και αφρώδη). «Αποδίδει καρπούς; η πώληση κρασιών χωρίς αλκοόλ ενισχύει την οικονομία της εταιρείας και ανοίγει τις πόρτες όσον αφορά την αγορά και ενισχύει τη φήμη του χώρου. Αυτό σας βοηθά να αποφύγετε να βάζετε όλα τα αυγά σας σε ένα καλάθι, ενώ τα κρασιά Muscadet αποτελούν μέρος μιας πολύτιμης και υποστηριζόμενης αγοράς». Γνωρίζοντας ότι «οι καταναλωτές μας κρασιών χωρίς αλκοόλ δεν είναι ή είναι μικροί καταναλωτές κρασιού, έχουν την τάση να πίνουν coca-cola ή Perrier. Το ενδιαφέρον για εμάς είναι να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση με βάση το κρασί», συνοψίζει η Mathilde Ollivier.

 

Το μη αλκοολούχο δεν επισκιάζει το κρασί

«Μπορεί επίσης να προσφέρουμε κάτι από τον κόσμο του κρασιού σε όσους δεν πίνουν αλκοόλ», προσθέτει ο Alexis Vialette, ο διευθυντής της συνεταιριστικής ένωσης Rhonéa (300 αμπελουργοί για τον τίτλο του κορυφαίου παραγωγού χωριών και οινοπεδίων στην κοιλάδα του Ροδανού στο Beaumes-de-Venise, Vaucluse). Το μη αλκοολούχο κρασί και ο Ξηρός Γενάρης δεν είναι θέματα διχασμού, ο οινολόγος θέλει να είναι πραγματιστής: «αν υπάρχει ζήτηση, θα έπρεπε να είσαι ηλίθιος για να μην θέλεις να ανταποκριθείς σε αυτό. Το μη αλκοολούχο δεν επισκιάζει το κρασί. Προσφέρει μια εναλλακτική». Αναγνωρίζοντας ότι «όταν αγαπάς το κρασί, η πρώτη αντίδραση είναι ότι το καταστρέφεις, καταστρέφεις την ψυχή και την ιστορία του», ο Alexis Valette και οι ομάδες του εργάζονται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια για να αποκτήσουν ένα ποιοτικό αποτέλεσμα: «Πήραμε χρόνο για να είμαστε ήρεμοι και αυτόνομοι. Δεν ντρεπόμαστε για αυτό που παράγουμε». Γνωρίζοντας ότι «στο τέλος, είναι η επιχειρηματικότητα που θα μιλήσει».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 363 επισκέπτες συνδεδεμένους