Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

3 Φεβρουαρίου 2025

Βρυξέλλες: Δεν θα υπάρξει προσωρινή εκρίζωση αμπελιών, αλλά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν την αναφύτευση

Με τα κλειδιά για τη διαχείριση της κρίσης του κρασιού στις Βρυξέλλες, ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Christophe Hansen, κάνει έναν απολογισμό των προβλεπόμενων εργαλείων αντιμετώπισης της κρίσης και των πιθανών προθεσμιών, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

 

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρασιού αντιμετωπίζει δυσκολίες; «δεν ανησυχώ, γιατί ο τομέας μπόρεσε ήδη στο παρελθόν να αντιμετωπίσει βαθιές αλλαγές, υποστηριζόμενες από ένα πολιτικό πλαίσιο προσαρμοσμένο για να τις αντιμετωπίσει» υποστηρίζει ο Christophe Hansen.

 

Τα συμπεράσματα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κρασί, που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, βασίζονται σε μια ανησυχητική παρατήρηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οινοποιία: αποκατανάλωση στις αγορές και υπερπαραγωγή σε ορισμένους αμπελώνες, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών πώλησης ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνεται μεταξύ του πληθωρισμού και των κλιματικών κινδύνων... Συμμερίζεστε αυτήν την προσέγγιση κινδύνου;

Christophe Hansen: Είναι αλήθεια ότι εκτός από μια δυσμενή οικονομική κατάσταση, παίζουν ρόλο σημαντικοί διαρθρωτικοί παράγοντες, όπως η μείωση της κατανάλωσης, η οποία εμφανίζεται στη Γαλλία από τη δεκαετία του 1960 και είναι η πιο σημαντική. Πτώση στην κατανάλωση καταγράφηκε και στις κύριες χώρες κατανάλωσης και εισαγωγής ευρωπαϊκών και γαλλικών κρασιών. Η συσσώρευση αποθεμάτων, τα κλιματικά και καιρικά φαινόμενα και τα γεωπολιτικά ζητήματα, μεταξύ άλλων, έχουν δικαιολογήσει τα πολυάριθμα έκτακτα μέτρα που υιοθετήθηκαν την τελευταία δεκαετία για τη στήριξη του κλάδου. Ο κλάδος συσσωρεύει επίσης διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν αγνοηθεί εν μέρει στο παρελθόν λόγω του στοιχήματος για ποιοτικά κρασιά και της επιτυχίας των εξαγωγών κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, δεν ανησυχώ, διότι ο αμπελοοινικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπόρεσε ήδη να αντιμετωπίσει βαθιές αλλαγές στο παρελθόν, υποστηριζόμενος από ένα πολιτικό πλαίσιο προσαρμοσμένο για να τις αντιμετωπίσει. Ο εντοπισμός των προκλήσεων και η σημασία τους ήταν ο στόχος μιας αξιολόγησης που πραγματοποιήθηκε από τους εμπειρογνώμονες του Παρατηρητηρίου της Αγοράς Οίνου, η οποία ξεκίνησε το 2023, μετά την εφαρμογή διαφόρων έκτακτων μέτρων απόσταξης κρίσης που ζήτησαν ορισμένα κράτη μέλη. Υπό το φως της τελικής έκθεσης του Παρατηρητηρίου Αγοράς και κατόπιν αιτήματος όλων των κύριων αμπελοοινικών ενώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδρύθηκε η ομάδα υψηλού επιπέδου. Οι συστάσεις αυτής της ομάδας μας δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε την τρέχουσα κατάσταση.

 

Όσον αφορά τη διαχείριση του δυναμικού παραγωγής κρασιού, μπορούμε να δούμε στις προτάσεις της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου το τέλος μιας προσέγγισης απελευθέρωσης για επιστροφή σε μια στρατηγική διαχείρισης της προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση;

Η τρέχουσα κανονιστική προσέγγιση για το δυναμικό παραγωγής συνδυάζει τον έλεγχο της ανάπτυξης της περιοχής του αμπελώνα με τον προσανατολισμό στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο, οι πιο επιτυχημένοι αμπελουργοί και οι παραγωγικές περιοχές μπόρεσαν να επεκτείνουν τις περιοχές παραγωγής τους με ομαλό τρόπο μέσα σε ένα σύστημα που ελέγχει την υπερβολική ανάπτυξη.

Η προσέγγιση που προτείνεται στις συστάσεις δεν θα τερματίσει το ισχύον σύστημα, αλλά θα αποσκοπεί στη βελτίωσή του επιτρέποντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των αμπελουργικών τους περιοχών σύμφωνα με τις ειδικές περιφερειακές τους καταστάσεις και σύμφωνα με άλλα σχετικά μέτρα για την αμπελοοινική πολιτική. Αυτό θα απαιτήσει μεγαλύτερη ευθύνη από την πλευρά του κλάδου και των δημοσίων διοικήσεων για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού μεσοπρόθεσμα.

Επιπλέον, ορισμένες από τις προτεινόμενες συστάσεις στοχεύουν στην προστασία από την εγκατάλειψη ορισμένων αγροτικών περιοχών και πολιτιστικών τοπίων που συνδέονται στενά με την παραγωγή κρασιού.

  

Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου έχει υποβάλει πολύ γρήγορα προτάσεις έκτακτης ανάγκης. Πότε θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτές τις προτάσεις; Θα μπορούν να ενεργοποιηθούν τα προσωρινά και μόνιμα μέτρα εκριζώσεων από το 2025;

Στην τελευταία συνεδρίαση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, δεσμεύτηκα ρητά να ανταποκριθώ γρήγορα στο αίτημα του τομέα και των κρατών μελών σχετικά με ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των συστάσεων και οι υπηρεσίες μου εργάζονται ήδη για αυτό. Αυτό απαιτεί αξιολόγηση των συστάσεων και του τρόπου μεταφοράς τους στα νομικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά και την εκρίζωση, οι συστάσεις δεν περιλαμβάνουν ρητά την προσωρινή εκρίζωση, η οποία δεν υποστηρίχθηκε από την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου. Ωστόσο, προτάθηκε ένα πιο αποτελεσματικό εναλλακτικό σύστημα, το οποίο συνίσταται στην παράταση του χρόνου μεταξύ της εκρίζωσης και της πραγματικής φύτευσης των αμπελώνων ως μέρος της στήριξης για την αναδιάρθρωση και μετατροπή του αμπελώνα, καθώς και άλλα μέτρα ευελιξίας. Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει με τα κράτη μέλη, τον Δεκέμβριο του 2024, σχέδιο κανονισμού για την εφαρμογή αυτού του μέτρου και θα εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Για τη μόνιμη εκρίζωση, προτάθηκε η χρήση κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Αξιολογούμε και άλλες πιθανότητες. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υπήρξε συναίνεση εντός της ομάδας για τη χρηματοδότηση ενός μέτρου εκρίζωσης με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πραγματοποιήσουμε επομένως μια αξιολόγηση των επιλογών για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), την οποία σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του έτους.

 

Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου υπογραμμίζει την οικονομική και πολιτιστική σημασία της βιομηχανίας κρασιού. Θα προστατεύσει η εντολή σας αυτή τη βιομηχανία από τις πιέσεις φυτοπροστασίας στην παραγωγή και τις απαιτήσεις υγιεινής έναντι της κατανάλωσής της;

Το κρασί αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, όπως αναγνωρίζεται στις συστάσεις, και η Επιτροπή δεσμεύτηκε και συνεχίζει να δεσμεύεται να υποστηρίζει και να αναγνωρίζει τη μοναδικότητα του τομέα. Η παραγωγή κρασιού προστατεύεται και θα συνεχίσει να προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με συγκεκριμένους κανονισμούς και έναν προϋπολογισμό. Ωστόσο, ο κλάδος πρέπει να ακολουθεί τα σήματα της αγοράς και να ανταποκρίνεται πιο στενά στις προσδοκίες της κοινωνίας, η οποία ανησυχεί όλο και περισσότερο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου δεν αγνοεί ζητήματα δημόσιας υγείας και δίνει έμφαση στη μετριοπαθή κατανάλωση. Οι πολιτικές και οι συστάσεις των κρατών μελών της ΕΕ για αυτά τα θέματα είναι ποικίλες. Οι συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ είναι εθνική υπόθεση και δεν έχω καμία πρόθεση να υπερβώ αυτό το πλαίσιο.

Από αυτή την άποψη, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι ο αμπελοοινικός τομέας είναι ένας από τους πιο εκτεθειμένους στις συνέπειες της τρέχουσας περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό ο κλάδος να προσπαθήσει να βρει αποτελεσματικές λύσεις για να προσαρμοστεί με βιώσιμο τρόπο. Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου συνιστά διάφορες ενέργειες για την περαιτέρω υποστήριξη του τομέα σε αυτή τη μετάβαση.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 289 επισκέπτες συνδεδεμένους