Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Ιανουαρίου 2025

Οι αρχές των ΗΠΑ ανοίγουν ξανά το θέμα της διατροφικής σήμανσης για κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά

Στις 17 Ιανουαρίου, οι αρχές που είναι αρμόδιες για τη ρύθμιση του τομέα των αλκοολούχων ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν δύο προτεινόμενους κανονισμούς σχετικά με τη διατροφική επισήμανση και την εμφάνιση αλλεργιογόνων στις φιάλες. Ένας τρίτος κανονισμός που αφορά την αναφορά των συστατικών είναι επίσης υπό εξέταση.

 

Το TTB εκτιμά ότι από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, οι επαγγελματικές και οι καταναλωτικές απόψεις σχετικά με τη διατροφική επισήμανση έχουν εξελιχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες

 

Θα έμπαινε κανείς στον πειρασμό να το δει αυτό ως αποτέλεσμα έντονων πιέσεων τον τελευταίο καιρό από ακτιβιστές κατά του αλκοόλ, ή ακόμη και μετά την πρόσφατη θέση που πήρε ο Αμερικανός αρχίατρος. Πράγματι, η ανακοίνωση από το Γραφείο Φορολογίας και Εμπορίου Αλκοόλ και Καπνού (TTB) για την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης με σκοπό να καταστεί υποχρεωτική η εμφάνιση διατροφικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων, στις φιάλες των αλκοολούχων ποτών, αντιστοιχεί σε μια διαδικασία που σέρνεται σχεδόν είκοσι χρόνια.

 

Νομική δράση

Ήταν το 2007 το TTB δημοσίευσε την πρώτη του πρόταση κανονισμού για την επισήμανση των αλκοολούχων ποτών, η οποία προέβλεπε τη συμπερίληψη πίνακα διατροφικής αξίας. Αυτή η διευθέτηση δεν επετεύχθη ποτέ. Το 2013, το TTB υιοθέτησε προτάσεις με τη μορφή εθελοντικών διατροφικών πληροφοριών, επιτρέποντας στους επαγγελματίες που το επιθυμούσαν να αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες στην επισήμανση. Το 2021, το TTB έλαβε επιστολή από οργανισμούς δημόσιας υγείας και ενώσεις καταναλωτών, με την οποία προτρέπεται να οριστικοποιήσει τον κανονισμό για την εμφάνιση της θρεπτικής αξίας στα αλκοολούχα ποτά. Και τέλος, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε μια έκθεση για τον ανταγωνισμό το 2022, τα συμπεράσματα της οποίας υπενθύμισαν ότι «προτείνονται κανονισμοί που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν το συμφέρον της δημόσιας υγείας και να προωθήσουν τον ανταγωνισμό παρέχοντας πληροφορίες στους καταναλωτές, όπως προτάσεις για υποχρεωτική επισήμανση αλλεργιογόνων, διατροφικές πληροφορίες και τα συστατικά, που δεν έχουν εφαρμοστεί. Έτσι, το TTB έχει επανεκκινήσει τη διαδικασία, ειδικά από τη στιγμή που ένας από τους πιο εκδηλωτικούς οργανισμούς δημόσιας υγείας – το Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον (CSPI) – κατέθεσε αγωγή κατά του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ το 2022 για «19 χρόνια αδράνειας» σχετικά με τη διαφάνεια, στην επισήμανση των αλκοολούχων ποτών.

 

Αλλεργιογόνα επίσης στο στόχαστρο

Στις 17 Ιανουαρίου, το TTB δημοσίευσε δύο προτεινόμενους κανονισμούς, ξεκινώντας μια περίοδο διαβούλευσης που θα λήξει στις 17 Απριλίου 2025, σχετικά με την εμφάνιση διατροφικών πληροφοριών και πληροφοριών αλλεργιογόνων στις φιάλες με αλκοόλ. Σύμφωνα με το CSPI, μια τρίτη πρόταση βρίσκεται επί του παρόντος υπό εξέταση από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου. Προβλέπει την αναφορά των συστατικών. Όλες αυτές οι προτάσεις αποτελούν επίσης μέρος της αναθεώρησης των διατροφικών συστάσεων προς τους Αμερικανούς, που βρίσκεται σε εξέλιξη και η νέα έκδοση των οποίων θα ισχύει για την περίοδο 2025-2030.

 

Μια μακρά διαδικασία

Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι επιπτώσεις είναι εκτεταμένες. Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Οίνου στην Καλιφόρνια προέτρεψε τις αρχές να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κρασιού: «Με απλά λόγια, το κρασί δεν είναι προϊόν συνταγής», υπενθύμισε ο Robert P. Koch, Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου. «Σε αντίθεση με άλλα ποτά, κάθε τρύγος είναι διαφορετικός και κάθε κρασί εξελίσσεται ανάλογα με τη χρονιά, την ποικιλία σταφυλιών, τον αμπελώνα, το κλίμα και τις συνθήκες καλλιέργειας». Έτσι, το WI επιμένει ότι «οποιοιδήποτε κανονισμοί επισήμανσης που δεν ενσωματώνουν την απαιτούμενη ευελιξία θα μπορούσαν να διαταράξουν σοβαρά τη λειτουργία των οινοποιείων». Για να διευκολυνθεί η συμμόρφωση, το ινστιτούτο ζητά από το TTB «να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις όπως η ηλεκτρονική επισήμανση που μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ακρίβεια και τον όγκο των πληροφοριών που μοιράζονται με τους καταναλωτές. Η Ευρώπη έχει υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση και έχουμε δει ότι λειτουργεί». Η επαγγελματική οργάνωση Wine America υποστηρίζει επίσης τα άυλα τεχνικά μέσα και επιμένει στο γεγονός ότι η διαδικασία θα είναι μακρά. Μάλιστα, εάν θεσπιστούν αυτές οι υποχρεωτικές ενδείξεις, το TTB προβλέπει περίοδο 5 ετών από τη δημοσίευση του κανονισμού στο Ομοσπονδιακό Μητρώο για να μπορούν να συμμορφωθούν οι εταιρείες.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 127 επισκέπτες συνδεδεμένους