Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Δεκεμβρίου 2024

Συγκομιδή 2025: Μια πρώτη ματιά στις προοπτικές συγκομιδής στο νότιο ημισφαίριο

Λίγους μήνες πριν την έναρξη της συγκομιδής στο Νότιο Ημισφαίριο, αρχίζουν να πραγματοποιούνται προβλέψεις για το τι θα μπορούσε να αποφέρει η επόμενη σοδειά.

 

Οι καιρικές συνθήκες φέτος στη Νότια Αφρική ήταν πολύ πιο ήπιες από την περασμένη σεζόν


Αναμένεται βελτίωση στη Νότια Αφρική

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο κύριος επαγγελματικός οργανισμός στη Νότια Αφρική - South Africa Wine - δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις συγκομιδής για το 2025. Οι τεχνικοί αμπελώνων και τα οινοποιεία προβλέπουν βελτίωση των όγκων σε σύγκριση με το 2024 με παραγωγή 8,8 Mhl που παρουσίασε πτώση 5% σε σύγκριση με αυτήν του 2023 και 13% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Την περασμένη σεζόν, οι παραγωγοί έπρεπε να αντιμετωπίσουν πολλαπλούς κλιματικούς κινδύνους, όπως παγετό, έντονες βροχοπτώσεις, ακόμη και πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους.

Φέτος, οι μέτριες συνθήκες και ο ελάχιστος αντίκτυπος των ακραίων καιρικών επεισοδίων δίνουν αυτή τη στιγμή ελπίδες για παραγωγή συγκρίσιμη με αυτή του 2023, δηλαδή 1,183 εκατομμύρια τόνους σταφυλιών, που παραμένει το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. «Ο κύκλος ανάπτυξης επωφελήθηκε από ένα ευνοϊκό καθεστώς βροχοπτώσεων το χειμώνα και μια μέτρια άνοιξη, που ευνόησε την ομοιόμορφη έκπτυξη και την υγιή ανάπτυξη των αμπελιών», εξηγεί ο Δρ. Etienne Terblanche, επικεφαλής των συμβουλευτικών υπηρεσιών της Vinpro. «Ενώ η επιφάνεια του εθνικού αμπελώνα συνεχίζει να μειώνεται, οι τρέχουσες συνθήκες και η επιμονή των παραγωγών υποδηλώνουν μια πολύ υψηλής ποιότητας συγκομιδή για βασικές ποικιλίες σταφυλιών». Προφανώς, οι καιρικές συνθήκες των επόμενων δύο ή τριών μηνών θα είναι καθοριστικές: «Οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι, αλλά για να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητες της επόμενης συγκομιδής, θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να ξέρουμε πώς να προσαρμοστούμε», διευκρινίζει ο σύμβουλος. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της South Africa Wine, Rico Basson, τονίζει ότι «τα αποθέματα στον κλάδο είναι ισορροπημένα και ανταποκρίνονται στη ζήτηση από τις διεθνείς και εγχώριες αγορές».


Αναμένεται μεγάλη συγκομιδή στη Νέα Ζηλανδία

Οι παραγωγοί της Νέας Ζηλανδίας αναμένουν επί του παρόντος καλή συγκομιδή δεδομένου του αριθμού των τσαμπιών ανά πρέμνο. «Πιθανότατα θα χάσουμε μέρος της σοδειάς στην κοιλάδα Awatere λόγω χαλαζόπτωσης τον Νοέμβριο, αλλά συνολικά τα αμπέλια προχωρούν καλά αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Mike Brown, διευθυντής του συνεταιρισμού Marlborough Grape Growers με την ευκαιρία της έκθεσης World Bulk Wine στα τέλη Νοεμβρίου. Με τους 80 συνεταιρισμένους αμπελουργούς του, ο συνεταιρισμός καλλιεργεί 800 στρέμματα αμπέλου στην κύρια παραγωγική περιοχή της χώρας. Παρά την έντονη επεκτατική επιθυμία του κλάδου της Νέας Ζηλανδίας, υπάρχουν σημάδια οπισθοχώρησης στη διεθνή αγορά, παρά το κυρίαρχο μερίδιο των λευκών κρασιών στην παραγωγή του. «Τα αποθέματα ήταν υψηλά το 2022-2023», σημειώνει ο Mike Brown. «Στο παρελθόν, κυκλοφορούσαμε τα Sauvignon Blancs μας μόνο δύο ή τρεις μήνες μετά τη συγκομιδή. Επί του παρόντος, μόνο ένα μικρό μέρος της συγκομιδής του 2024 έχει πουληθεί, γεγονός που είχε αντίκτυπο στις τιμές. Υπάρχει πίεση να πουληθούν τα κρασιά».


Θετικές προοπτικές στην Αργεντινή

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού, στην Αργεντινή, οι προοπτικές για τον τρύγο του 2025 είναι επί του παρόντος θετικές. Αισιόδοξη είναι η συνεταιριστική ένωση Fecovita, η οποία συγκεντρώνει 29 συνεταιριστικά οινοποιεία και 5.000 αμπελουργούς. «Ο χειμώνας ήταν καλός με πολύ χιόνι. Δεν έχουμε υποστεί χαλάζι μέχρι στιγμής και οι παγετοί ήταν μέτριοι, οπότε είμαστε αισιόδοξοι για τον επόμενο τρύγο», αναφέρει ο Franco Michel, οινολόγος υπεύθυνος για τα κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV που παρουσιάστηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, η Αργεντινή συγκέντρωσε 10,9 Mhl φέτος, αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2023 αλλά μειωμένη κατά 4% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας. Μια αύξηση των όγκων το επόμενο έτος θα επιτρέψει στους Αργεντινούς φορείς εκμετάλλευσης να εξασφαλίσουν τη μεγάλη τους επιστροφή στη διεθνή σκηνή, όπως επιβεβαίωσε ο Franco Michel. «Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Αργεντινή, οι τιμές μας δεν ήταν ανταγωνιστικές. Η άφιξη ενός νέου Προέδρου είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και η Αργεντινή αρχίζει να βγαίνει από την κρίση. Οι δείκτες για το 2025 είναι καλοί, ιδίως όσον αφορά τη σταθερότητα που αναζητούν οι αγοραστές».



ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 302 επισκέπτες συνδεδεμένους