Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Νοεμβρίου 2024

Τι συζητείται στις Βρυξέλλες για το μέλλον του τομέα Οίνου


Συνεδριάζει για τρίτη φορά σήμερα, η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου που συγκροτήθηκε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της Commission, των εκπροσώπων του τομέα Οίνου των υπουργείων Γεωργίας των Κρατών-Μελών και των ευρωπαϊκών φορέων οίνου (Copa-Cogeca, CEEV, Ανεξαρτήτων οινοποιών, κλπ.), προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του ευρωπαϊκού τομέα οίνου με βάση την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Οίνου.

Από τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις έχει αποφασισθεί ότι οι παρεμβάσεις  στον τομέα οίνου θα έχουν την κατεύθυνση της προσαρμογής της προσφοράς στη ζήτηση, της προσαρμογής στις νέες καταναλωτικές τάσεις, καθώς και της προσαρμογής στην κλιματική κρίση, με παρεμβάσεις που κατηγοριοποιούνται στα τρία επίπεδα που ακολουθούν:

 

1. Αντιμετώπιση της διαχείρισης του παραγωγικού δυναμικού

Οι συζητούμενες προτάσεις εστιάζουν στην υιοθέτηση εργαλείων διαρθρωτικής προσαρμογής της προσφοράς στην ήδη μειωμένη παγκόσμια, αλλά και στα Κράτη – Μέλη ζήτηση, ανισορροπία που δημιουργεί πλεονάσματα οίνου, καθώς και ανισορροπία στην αγορά.

Διαφαίνεται ότι οι προτάσεις θα καταλήξουν στην αντιμετώπιση των καταστάσεων διαρθρωτικής υπερπροσφοράς μέσω Εθνικών στοχευμένων χρηματοδοτούμενων συστημάτων μόνιμης εκρίζωσης, που θα λαμβάνουν υπόψιν και αποκλεισμούς αμπελώνων (υψηλής αξίας τοπίου, όπως πλαγιές και αναβαθμίδες, μονοκαλλιέργειες, ποικιλίες με γενετική αξία, κλπ.).

Στο επίπεδο αυτό συζητείται επίσης, τα Κράτη – Μέλη να μπορούν να ορίσουν ποσοστό 0% ετήσιας αύξησης του αμπελώνα τους, μέσω νέων Αδειών Φύτευσης, ώστε ν’ αποφευχθεί η αύξηση των επιφανειών του αμπελώνα τους.

Επίσης συζητείται η επιμήκυνση της περιόδου μεταξύ εκρίζωσης και αναφύτευσης σε οκτώ έτη και αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν προβαίνουν σε νέα φύτευση παρά τη χορήγηση σχετικής Άδειας Φύτευσης.

Τέλος στο επίπεδο αυτό, συζητείται η παροχή ευελιξίας για το μέτρο του Πράσινου Τρύγου του  Τομεακού Προγράμματος Οίνου στην ΚΑΠ, καθώς και η πρόβλεψη (σήμερα απαγορεύεται) της μεταφοράς κονδυλίων των μέτρων των τομεακών προγραμμάτων σε επόμενα έτη.

 

  2.  Ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα οίνου, σε μια αγορά μεταβαλλόμενη και προσαρμογή του στην κλιματική αλλαγή

Στο επίπεδο αυτό συζητείται:

  • η ενίσχυση των μέτρων για αθέμιτες πρακτικές
  • η ενδυνάμωση της ελκυστικότητας ένταξης των αμπελουργών σε Ομάδες Παραγωγών και συνεταιρισμούς
  • η βελτίωση των εργαλείων ασφάλισης κινδύνων
  • η απαγόρευση ορισμένων φυτοπροστατευτικών ουσιών
  • η ευκολότερη πρόσβαση των αμπελουργών στα ερευνητικά ευρήματα για την κλιματική αλλαγή
  • η πολυετής διαχείριση των τομεακών προγραμμάτων

 

  3. Προσαρμογή στις τάσεις της αγοράς και εκμετάλλευση των ευκαιριών αγοράς

Στο επίπεδο αυτό συζητούν :

  • την ανάπτυξη του έργου του Παρατηρητηρίου Αγοράς Οίνου και στην κατεύθυνση διερεύνησης της εξέλιξης των καταναλωτικών τάσεων
  • την προσαρμογή των κανόνων προβολής-προώθησης οίνων στις νέες τάσεις (αποαλκοολωμένοι, μερικώς αποαλκοολωμένοι οίνοι, καινοτόμα προϊόντα, κλπ.)
  • την διάκριση του κρασιού σε σχέση με τα αλκοολούχα ποτά, αφού το κρασί συνδέεται με αξίες, όπως η παράδοση, η αειφορία, η προστασία τοπίου, ο πολιτισμός, η γαστρονομία και ο τουρισμός
  • την συμπερίληψη των θεμάτων Δημόσιας Υγείας
  • την σημασία της καινοτομίας

 

Σε γενικές γραμμές αυτό θα είναι το πολιτικό  πλαίσιο που έχει μέχρι σήμερα υιοθετηθεί ως βάση διαβούλευσης και οι επόμενες συνεδριάσεις θα αφιερωθούν στην εξειδίκευση-βελτίωση του σχεδίου των προτάσεων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 245 επισκέπτες συνδεδεμένους