Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

 

7 Νοεμβρίου 2024

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Αφρός & Νέκταρ 2024
Προδόρπιοι και Επιδόρπιοι Οίνοι
«Η αέρινη ζωηράδα των φυσαλίδων και η ζεστασιά της γλυκύτητας στην ίδια εκδήλωση»
ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024, 12:00-20:30
ΦΑΡΟΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ (ΚΠΙΣΝ)

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται να γίνει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο «Φάρο» του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Η εκδήλωση «Αφρός & Νέκταρ» αφορά αποκλειστικά αφρώδη και γλυκά κρασιά, δηλαδή δύο κορυφαίες κατηγορίες κρασιού που ιδανικά καθορίζουν την αρχή και το τέλος ενός δείπνου (προδόρπιοι και επιδόρπιοι οίνοι). Όχι τυχαία, διεξάγεται λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, περίοδος που οι οινόφιλοι καταναλωτές παραδοσιακά στρέφονται προς αυτά.

Η Ελλάδα είναι διεθνώς γνωστή για τα, λόγω κλίματος και παράδοσης, εξαιρετικά γλυκά κρασιά που παράγει, όπως η Μαυροδάφνη από την Πάτρα, το Vinsanto από τη Σαντορίνη, η Μαλβάζια και, βέβαια, τα διάφορα Μοσχάτα από τη Σάμο, τη Λήμνο, τη Ρόδο, το Ρίο και αλλού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και μία αντίστοιχη ανάπτυξη στην παραγωγή αφρωδών οίνων από διάφορες περιοχές της χώρας, που έρχονται να συμπληρώσουν ήδη γνωστές ετικέτες από τη Ρόδο, τη Ζίτσα, το Αμύνταιο και την Αρκαδία. Έτσι, στην «Αφρός & Νέκταρ», δεκάδες ελληνικές οινοποιίες θα παρουσιάσουν απ’ όλη την Ελλάδα κάθε είδους αφρώδη και γλυκά κρασιά ιδιαίτερης νοστιμιάς!

Φέτος, τιμώμενη περιοχή της εκδήλωσης είναι το Asti της βόρειας Ιταλίας, πατρίδα των περίφημων κρασιών Moscato d’Asti και Asti Spumante. Τα ημιαφρώδη κρασιά Moscato d’Asti παράγονται στις γραφικές λοφοπλαγιές της επαρχίας Άστι του Πιεμόντε από την αρωματική ποικιλία αμπέλου μοσχάτο λευκό. Είναι τόσο δημοφιλή στην Ελλάδα που είμαστε πλέον η 3η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για τα συγκεκριμένα κρασιά. Οι επισκέπτες της «Αφρός & Νέκταρ» θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και ετικέτες που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας στο περίπτερο του Consorzio per la Tutela dell'Asti DOCG, δηλαδή της διεπαγγελματικής οργάνωσης οίνων ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης «Asti», που θα έχει επίσημη παρουσία στην «Αφρός & Νέκταρ».

Πέρα από τα ελληνικά και ξένα κρασιά των εκθετών της «Αφρός & Νέκταρ» καθώς και εκείνων της τιμώμενης περιοχής, οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν και 60 γλυκά και αφρώδη κρασιά από διάφορες χώρες του κόσμου, κρασιά που διακρίθηκαν στον πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό οίνων Concours Mondial de Bruxelles και που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Εισιτήρια πωλούνται ηλεκτρονικά στο www.tickets.vinetum.gr με τον αριθμό τους να είναι περιορισμένος για την αποφυγή συνωστισμού. Περιλαμβάνεται ο κατάλογος της έκθεσης και αναμνηστικό ποτήρι γευστικής δοκιμής. Πληροφορίες στο www.afros-nectar.gr.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 341 επισκέπτες συνδεδεμένους