Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Οκτωβρίου 2024

Αμερικανοί βουλευτές κατά μεροληπτικής μελέτης για τις επιπτώσεις του αλκοόλ στην υγεία

Σε μια εποχή που οι Αμερικανοί γιορτάζουν το κρασί όλο τον Οκτώβριο, περίπου εκατό βουλευτές ζήτησαν να σταματήσει μια μελέτη που θεωρούν μεροληπτική, όσον αφορά στις συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Οι διατροφικές συστάσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση της κατανάλωσης αλκοόλ στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρίσκονται επί του παρόντος στο επίκεντρο ενός πολέμου μεταξύ υγιεινολόγων και της βιομηχανίας αλκοολούχων

 

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών το 2025 στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής προβαίνουν σε αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με το αλκοόλ και την υγεία. Μια αξιολόγηση που χρηματοδοτείται με 1,3 εκατομμύρια δολάρια (ή 1,2 εκατομμύρια ευρώ) από το κράτος και η οποία συγκεντρώνει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει, να αξιολογήσει και να αναφέρει επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ και τις επιπτώσεις του στην υγεία. Αυτή η ευρέως εν εξελίξει διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Τα ευρήματά της θα παρέχουν συστάσεις σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι οι τρέχουσες συστάσεις συνιστούν να μην υπερβαίνουν τα δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Ορισμένες ευαίσθητες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες, πρέπει προφανώς να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ.

 

Κοινοβουλευτικοί φόβοι

Παράλληλα με αυτήν την έρευνα, η Διοργανική Συντονιστική Επιτροπή για την Πρόληψη της Κατανάλωσης Αλκοόλ από Ανήλικους (ICCPUD) ξεκίνησε μια δική της μελέτη, με επικεφαλής τη Διεύθυνση Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης και Θεραπείας Ναρκωτικών (SAMHSA). Αντιμέτωποι με αυτήν την πρωτοβουλία, περισσότερα από 110 μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου – ή περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου – υποστηρίζουν ότι «ανησυχούν πολύ που το ICCPUD παρεκκλίνει από την πρωταρχική του αποστολή, που είναι να μειώσει και να αποτρέψει την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους… Γιατί το ICCPUD να επιλέξει να ανακατευθύνει τους περιορισμένους πόρους του εις βάρος των κύριων στόχων του;» Ομοίως, οι βουλευτές πιστεύουν ότι τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που διορίστηκαν από το ICCPUD «δεν ελέγχθηκαν επαρκώς για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων». Σε επιστολή που απευθύνεται στους Υπουργούς Υγείας και Γεωργίας, αναφέρεται ότι «είναι ουσιαστικό κάθε εξέταση και συστάσεις να βασίζονται στην υπεροχή της επιστημονικής γνώσης και της στέρεης έρευνας που αναπτύσσεται με τρόπο διαφανή και χωρίς σύγκρουση πιθανών συμφερόντων.

Η έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία έχει ήδη επισημανθεί από την κύρια ερευνητική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, την Επιτροπή Εποπτείας και Λογοδοσίας. Στις αρχές του μήνα, ο πρόεδρος αυτής της πολύ ισχυρής επιτροπής διέταξε τη δημοσιοποίηση εγγράφων, εκτιμώντας ότι το Υπουργείο Υγείας «φαίνεται ότι κάνει κατάχρηση εξουσίας για την ανάπτυξη συστάσεων για την κατανάλωση αλκοόλ». Ένα αρχικό αίτημα για έγγραφα από την επιτροπή τον περασμένο Απρίλιο έμεινε αναπάντητο. Ο τομέας των αλκοολούχων ποτών στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχεί για τον έλεγχο των ακτιβιστών κατά του αλκοόλ σε αυτή τη βασική διαδικασία, με τις συστάσεις να έχουν μεγάλη επίδραση στην κατανάλωση και τις συμβουλές που παρέχονται από επαγγελματίες υγείας.

 

Προσοχή στις συντομεύσεις, τονίζει το Χάρβαρντ

Ωστόσο, ο κλάδος έχει ορισμένους ισχυρούς συμμάχους: σε μια στήλη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, η σχολή δημόσιας υγείας του διάσημου Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαμαρτυρήθηκε για τις συντομεύσεις που στοχεύουν το αλκοόλ και επέμεινε στην ανάγκη να επιβεβαιώνονται τα σχόλια. «Μετά από αμέτρητες μελέτες, τα δεδομένα δεν υποστηρίζουν γενικεύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στην ανθρώπινη υγεία… Είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι εφόσον η υπερβολική κατανάλωση είναι πολύ κακή, μικρότερες ποσότητες πρέπει αυτόματα να έχουν κάποιες επιβλαβείς συνέπειες. Αυτό όμως δεν βασίζεται επιστημονικά...Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πολυπλοκότητα των υπαρχόντων στοιχείων και να προσέξουμε να μην τα περιορίσουμε σε ένα μόνο παραπλανητικό συμπέρασμα».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 70 επισκέπτες συνδεδεμένους