Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

19 Σεπτεμβρίου 2024

Τα φωτοβολταϊκά βλάπτουν σοβαρά … τον αμπελοοινικό τομέα

Με μία ιδιαίτερα τεκμηριωμένη επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία και προς την Τοπική αυτοδιοίκηση οι οινοποιοί της Βορείου Ελλάδος μέσω της προέδρου τους Κας Ελένης Σίντου και του Διοικητικού τους Συμβουλίου, προειδοποιούν για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, στην αμπελουργία της Βόρειας Ελλάδας και στις οινοποιητικές επιχειρήσεις.

Να τονίσουμε ότι είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη, να ληφθούν μέτρα και από την κυβέρνηση και τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας, ώστε η αμπελουργία να καταστεί περισσότερο «ελκυστική» για τους αμπελουργούς … έναντι της επιλογής των φωτοβολταϊκών.

Η επιστολή των Οινοποιών Βορείου Ελλάδας αναφέρει:

 

Εκ μέρους των οινοποιών-μελών της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» επικοινωνούμε μαζί σας για ένα θέμα άκρως σημαντικό με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο μας.

Έχουμε λάβει γνώση το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι στη Βόρεια Ελλάδα, όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη μας, σχεδιάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (Φ/Β) σταθμών, που καταλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης.  Ήδη η εγκατάσταση αυτή σε αρκετές περιοχές έχει ολοκληρωθεί.

Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως ανησυχητική και ιδιαιτέρως βλαπτική για το σύνολο του οινοποιητικού και αμπελοοινικού κλάδου, ο οποίος συνεισφέρει ποικιλοτρόπως και σημαντικά τόσο στην εθνική οικονομία (καταβολή φόρων και εισφορών, εξαγωγές κλπ.) όσο και στην απασχόληση και την μέσω αυτής ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Με την εγκατάσταση χιλιάδων πάνελς διαταράσσεται το μικροκλίμα κάθε περιοχής, αυξάνεται η μέση θερμοκρασία σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα, με συνέπεια την συνολική επί τα χείρω μεταβολή του οικοσυστήματος. Αυτές οι επιπτώσεις έχουν άκρως επιβαρυντικές συνέπειες στην ποιότητα των αμπελοοινικών καλλιεργειών.

Οι επιπτώσεις στον οινοτουρισμό είναι επίσης δραματικές λόγω της οπτικής όχλησης από τα εκατοντάδες χιλιάδες πάνελς, η οποία αποτρέπει προφανώς την προσέλκυση τουριστών.

Η πλέον αρνητική συνέπεια συνίσταται στο ότι αφανίζονται οι ζωτικές για τον πρωτογενή τομέα εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης. Αντί ο πρωτογενής τομέας να ενισχύεται, με την αδειοδότηση τεράστιων Φ/Β σταθμών ουσιαστικά μπαίνει ταφόπλακα στις αμπελοοινικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται την γη για να επιβιώσουν. Χωρίς γη, δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας. Με την παραχώρηση των εκτάσεων αυτών σε Φ/Β σταθμούς, αυτές αφαιρούνται από το δυναμικό του πρωτογενούς τομέα. Ο αρχικός και βασικός προορισμός των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι να καλλιεργούνται και δευτερευόντως να διατίθενται για άλλους σκοπούς.

Παρόλα αυτά, κοινόχρηστες καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης, αναγκαίες και ζωτικές για τον πρωτογενή τομέα, δεσμεύονται επ’ αόριστον, αμέσως με την υποβολή της αίτησης για εγκατάσταση Φ/Β σταθμών, ακόμη αν αυτοί υλοποιηθούν μετά από 20 ή 30 έτη  ή και ακόμη κι αν δεν τελικά δεν υλοποιηθούν ποτέ. Η καταστροφή μέχρι τότε θα έχει επέλθει κι όλοι θα αναρωτιούνται για ποιον λόγο.

Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι οι Φ/Β σταθμοί, μπορεί μεν να συμβάλουν στην ενεργειακή ενίσχυση της χώρας, ωστόσο μετά την έναρξη λειτουργίας τους ελάχιστα συνεισφέρουν στην εθνική και την τοπική οικονομία.

Αν δεν ανακοπεί η σημερινή εξέλιξη και με το δεδομένο ότι δεν έχει νομοθετηθεί το χωροταξικό πλαίσιο για την εγκατάσταση Φ/β σταθμών ο αφανισμός του πρωτογενούς τομέα και του αμπελοοινικού κλάδου ειδικότερα, είναι προ των πυλών. Άραγε, αυτό επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση και τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος;

Κυρίες και Κύριοι, η εγκατάσταση τέτοιων Φ/Β σταθμών πρέπει να ισόρροπη και κυρίως όχι μόνο να λαμβάνεται απλά υπόψη, αλλά να δίνεται προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, που είναι τόσο κρίσιμος για την οικονομία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε.

Για τους λόγους αυτούς:

ΑΠΕΥΘΥΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να δίδεται προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα έναντι των Φ/Β σταθμών και

Ειδικότερα ΖΗΤΑΜΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ

1. Να δρομολογηθεί άμεσα και κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς η θέσπιση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις εγκαταστάσεις εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας (Φ/Β σταθμών) με ακριβή καθορισμό των περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η εγκατάστασή τους, λαμβανομένων υπόψη και συνεκτιμωμένων ιδιαίτερα υπόψη των επιπτώσεών τους τόσο στις υφιστάμενες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (αγροτικές και κτηνοτροφικές) όσο και στη δυνατότητα χρήσης και εκμετάλλευσης των εκτάσεων αυτών από τον πρωτογενή τομέα (αγροτικές, κτηνοτροφικές)

2.   Μέχρι τη θέσπιση  του ανωτέρω   πλαισίου, να λαμβάνονται υπόψη και να συνεκτιμώνται για την εγκατάσταση Φ/Β σταθμών, με βάση ειδική μελέτη, που θα ελέγχεται από τα αρμόδια αδειοδοτικά όργανα, πέραν των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και οι επιπτώσεις τους τόσο στις υφιστάμενες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα (αγροτικές και κτηνοτροφικές) όσο και στη δυνατότητα χρήσης και εκμετάλλευσης των εκτάσεων αυτών από τον πρωτογενή τομέα (αγροτικές, κτηνοτροφικές).

3.   Να απαγορευθεί με σκοπό την προάσπιση του οινοτουρισμού, η οπτική επαφή των ηλιακών πάνελ των Φ/Β με περιοχές έντονης αμπελοοινικής καλλιέργειας, στις οποίες οργανώνονται δράσεις οινοτουρισμού, καθώς και με περιοχές στις οποίες είναι εγκατεστημένες οργανωμένες οινοποιητικές εκμεταλλεύσεις.

4.   Να   απαγορευθεί   νομοθετικά   η   δυνατότητα   δέσμευσης  κοινοχρήστων εκτάσεων με βάση αιτήσεις για εγκατάσταση Φ/Β, για χρονικό διάστημα πέραν των τριών ετών, κι αυτές να αποδεσμεύονται, εφόσον εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος o αρχικώς αιτών δεν προσκομίζει οριστική προσφορά σύνδεσης κα αποδοχής αυτής για τις ίδιες εκτάσεις και παράλληλα, έχει υποβληθεί αίτημα παραχώρησής τους με σκοπό την εκμετάλλευσή τους από επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίες θα προβούν σε εκμετάλλευσή τους εντός εξαμήνου από την παραχώρησή τους σ’ αυτές.

5.   Να απαγορευθεί νομοθετικά η εγκατάσταση Φ/Β σταθμών σε εκτάσεις και απλής γεωργικής γης, εφόσον καλλιεργούνται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των σταθμών ή καλλιεργούνταν τουλάχιστον πέντε έτη πριν την υποβολή της.

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους των Μελών της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Ελένη Σίντου, Χημικός-Οινολόγος

Πρόεδρος

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 366 επισκέπτες συνδεδεμένους