Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Σεπτεμβρίου 2024

Κλιματική αλλαγή: Πάνω από το 20% των ισπανικών αμπελώνων επηρεάστηκε από καιρικά φαινόμενα το 2024

Σύμφωνα με εκτίμηση που μόλις δημοσιεύθηκε από την Agroseguro, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της γεωργικής ασφάλισης στα Πυρηναία, περισσότερα από 200.000 εκτάρια αμπέλια έχουν υποστεί ζημιές που συνδέονται με κλιματικά φαινόμενα το 2024, που αντιστοιχούν στις μισές από τις ασφαλισμένες περιοχές.

 

Οι χαλαζοπτώσεις έχουν επηρεάσει περισσότερα από 49.000 ασφαλισμένα εκτάρια σε ολόκληρη την Ισπανία φέτος

 

Προς το παρόν, οι αιτήσεις αποζημίωσης που έλαβε η Agroseguro αντιστοιχούν σε 175.000 εκτάρια, αλλά ο οργανισμός εκτιμά ότι αυτή η έκταση θα ξεπεράσει τα 200.000 εκτάρια. Τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι από 250 τεχνικοί θα αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αντίκτυπο των διαφορετικών κλιματικών φαινομένων στους αμπελώνες οινοσταφύλων στην Ισπανία. Μεταξύ των αξιοσημείωτων γεγονότων, μπορούμε να αναφέρουμε τους παγετούς τον Απρίλιο και τον Μάιο που προκάλεσαν ζημιές σε σχεδόν 68.000 εκτάρια, κυρίως στην Castille-La Manche και στην Castille Léon, αλλά και σε άλλες περιοχές παραγωγής όπως η Rioja, η Catalogne, η Pays Basque, η Aragon και η Navarre. Οι χαλαζοπτώσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο «και δεν έχουν σταματήσει από τότε», σημειώνει η Agroseguro, επισημαίνοντας την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης για περισσότερα από 49.000 εκτάρια ασφαλισμένων αμπελιών. Επηρεάζονται σχεδόν όλες οι περιοχές παραγωγής, με τα πιο έντονα επεισόδια να σημειώνονται τον Ιούνιο, αν και οι καταιγίδες τον Ιούλιο και τον Μάιο ήταν επίσης βίαιες.

 

Κατεστραμμένα και νεκρά αμπέλια λόγω ξηρασίας

Στη συνέχεια έρχεται η ξηρασία, η έλλειψη βροχοπτώσεων και τα κύματα καύσωνα που καταστρέφουν σχεδόν 33.000 εκτάρια μη αρδευόμενων αμπελώνων, ιδίως στην Aragon, την Catalogne, την Estrémadure, την Valence και την Castille-La Manche. Στην Catalogne, ακόμη και αν η κατάσταση είναι πολύ ακανόνιστη, οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προβλέπουν πτώση άνω του 35% της παραγωγής σταφυλιών φέτος σε σύγκριση με ένα κανονικό έτος. Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές του Priorat και της Terra Alta, ενώ στην Penedès και σε ορισμένες περιοχές της Tarragona η συγκομιδή θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2023 σύμφωνα με την αγροτική ένωση Unió de Pagesos. Πέρυσι, οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονταν από 4.000 έως 5.000 κιλά ανά εκτάριο, το μισό από αυτό που θεωρούνταν προηγουμένως ο κανόνας. Η Unió de Pagesos ζητά να χορηγηθεί ενίσχυση σε αμπελουργούς που συγκομίζουν λιγότερο από 8.000 κιλά ανά εκτάριο, «όπως έγινε πέρυσι». Να σημειωθεί ότι στον ισπανικό αγροτικό τύπο διατυπώνονται αιτήματα, όπως «τα αμπέλια έχουν εξαντληθεί και πολλά νεκρά αμπέλια που είναι κατεστραμμένα… Θα πρέπει να ανανεωθούν για να μην φύγουν οι αμπελουργοί».

 

Η συγκομιδή αυξάνεται, τα αποθέματα πέφτουν

Θυμηθείτε ότι στα τέλη Ιουλίου, οι ισπανικοί συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προέβλεπαν εθνική συγκομιδή 39.751.500 εκατόλιτρων οίνου και γλευκών φέτος, αύξηση 20% σε σύγκριση με πέρυσι, ιδίως λόγω της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής στην Castile-La Manche (24 Mhl /+33%) και την Estrémadure. Παρά την αύξηση αυτή, η πραγματοποίηση της οποίας θα εξαρτηθεί προφανώς από τις καιρικές συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες, ο ισπανικός τομέας είναι ικανοποιημένος με το επίπεδο των αποθεμάτων που μειώθηκαν κατά 14,5% για το κρασί και κατά 38,3% για τα γλεύκη στις 31 Μαΐου 2024 σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα διαθέσιμα αποθέματα στην αρχή της περιόδου, την 1η Αυγούστου, είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των πρόσφατων περιόδων.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 379 επισκέπτες συνδεδεμένους