Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Ιουλίου 2024

Η ισπανική συγκομιδή κινείται προς τον μέσο όγκο το 2024

Οι πρώτες ισπανικές συγκομιδές  σταφυλιών ξεκίνησαν στην Ιβηρική Χερσόνησο. Με την πρόοδο της συγκομιδής οι προβλέψεις όγκου αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρες και κινούνται προς την κατεύθυνση κανονικότητας.

  

Τα μοναδικά ηφαιστειακά τοπία του Lanzarote στην Ισπανία , όπου ξεκίνησε η συγκομιδή στις αρχές Ιουλίου

Στις 4 Ιουλίου, το Οινοποιείο Stratvs ξεκίνησε τη συγκομιδή στο DOP Lanzarote με μια πρώτη μικρή παρτίδα Syrah, ακολουθούμενη από το Malvasia Volcanica σε άλλες περιοχές σε όλο το νησί. Στη συνέχεια, στην ηπειρωτική χώρα, οι συγκομιδές βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη σε αμπελώνες όπως το Montilla-Moriles και το Condado de Huelve στην Ανδαλουσία. Στο DOP Condado de Huelve, παρατηρήθηκε μια μικρή πρόοδος στην ωριμότητα σε ποικιλίες σταφυλιού όπως το Sauvignon Blanc, το Chardonnay ή το Colombard, με όγκους χαμηλότερους από εκείνους του περασμένου έτους, αλλά υγιή  σταφύλια, πολύ καλής ποιότητας.

 

Castilla-La Mancha: 60% της εθνικής παραγωγής το 2024

Πιο βόρεια, στην περιοχή Castilla-La Mancha, οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής μόλις εξέδωσαν τις πρώτες προβλέψεις συγκομιδής. Καθώς η συγκομιδή ξεκινά και εκεί, τα οινοποιεία  αναφέρουν παραγωγή κρασιών και γλευκών δυνητικά περίπου 23 εκατομμυρίων εκατόλιτρων φέτος, σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τα 17,6 Mhl που συγκομίστηκαν το 2023 (+ 33%), τη δεύτερη χαμηλότερη παραγωγή του 21ου αιώνα . Σημαντικό γεγονός: λόγω της έλλειψης νερού που υποφέρουν όλες οι περιοχές κατά μήκος της Μεσογείου, ο κορυφαίος αμπελώνας της Ισπανίας αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 60% της εθνικής παραγωγής κρασιού φέτος. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, η εσοδεία στην Ισπανία θα μπορούσε να φτάσει  περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2024. Πολύ μακριά από τα 28,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα του 2023 (η χαμηλότερη συγκομιδή από το 1995 σύμφωνα με τον OIV).

 

Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από το μέγεθος των εταιρειών

Με αφορμή την παρουσίαση αυτών των πρώτων προβλέψεων, η γενική διευθύντρια αγροδιατροφικής παραγωγής και συνεταιρισμών της Castilla-La Mancha, Elena Escobar, δήλωσε πολύ αισιόδοξη για τις προοπτικές της επόμενης αμπελουργικής περιόδου . Χαιρετίζοντας την αύξηση των εξαγωγών και την πτώση των αποθεμάτων στην περιοχή, παρατήρησε ότι «ο ρυθμός των πωλήσεων ήταν πολύ καλός όλο το χρόνο, περίπου 2 εκατομμύρια εκατόλιτρα το μήνα». Οι μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος παρουσίασαν στοιχεία ρεκόρ ως προς την αξία, φτάνοντας το «ιστορικό» ποσό των 950 εκατ. ευρώ σε δώδεκα κυλιόμενους μήνες στα τέλη Απριλίου. Κάλεσε για μεγαλύτερη ενοποίηση και συνεργασία  του συνεταιριστικού τομέα: «Αν είμαστε μεγαλύτεροι, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο ανταγωνιστικοί…». Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοινώνει έτσι ότι επεξεργάζεται ένα νέο διάταγμα για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, «μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να χορηγήσουμε ενίσχυση έως και 400.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου μάρκετινγκ σε διάστημα πέντε ετών».

 

Γίνονται αισθητά τα αιτήματα για εκριζώσεις

Αυτή η επιθυμία βρίσκει την απήχησή της στον τομέα: ο πρόεδρος του συνεταιριστικού οινοποιείου  El Progresso, το οποίο παράγει περίπου 640.000 hl κρασί ετησίως κατά μέσο όρο, πιστεύει ότι στο μέλλον, «θα χρειαστούμε περισσότερες συνεργατικές ομάδες, μεγάλες, ικανές να υπερασπιστούν καλύτερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα τα προϊόντα της αγροδιατροφικής αλυσίδας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, διαφορετικά άλλες χώρες θα κερδίσουν το παιχνίδι εναντίον μας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του επαγγελματικού φορέα ASAJA Castilla-La Mancha, José Mariá Fresneda, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση πολλών αμπελουργών την παραμονή του τρύγου, σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς σκέφτονται να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους, λόγω έλλειψης κερδοφορίας και διαδοχής των γενεών. Με την COAG και την UPA, η ASAJA σε εθνικό επίπεδο υπέβαλε τρεις προτάσεις στο Υπουργείο Γεωργίας ως μέρος της διαδικασίας δημόσιας ακρόασης και ενημέρωσης σχετικά με το σχέδιο βασιλικού διατάγματος που τροποποιεί την παρέμβαση του κλάδου αμπελουργίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ.

 

Βοήθεια για την αειφόρο ανάπτυξη και κατά των κουνελιών

Οι οργανώσεις ζητούν ιδιαίτερα οι επενδύσεις να προσανατολίζονται προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μέτρα όπως, η βελτίωση της χρήσης και διαχείρισης του νερού , η μετατροπή σε βιολογική παραγωγή,  η απόκτηση εξοπλισμού για μεθόδους ακριβείας και ψηφιακής παραγωγής και η συμβολή στη διατήρηση του εδάφους και τη βελτίωση της δέσμευσης άνθρακα στο έδαφος.

Ζητούν αυτή η βοήθεια να εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την τροφική αλυσίδα. Τέλος, το τελευταίο από τα τρία προτεινόμενα μέτρα: η ενίσχυση να επεκταθεί στην πρόληψη ζημιών που προκαλούνται από κουνέλια με φράχτες και με μέτρα  για αρπακτικά και κουνάβια...

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 273 επισκέπτες συνδεδεμένους