Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Ιουλίου 2024

15 εκατ. ευρώ για απόσταξη κρίσης πορτογαλικών κρασιών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει ότι κινητοποιεί 15 εκατομμύρια ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για να στηρίξει τους Πορτογάλους οινοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας τους, «σοβαρές διαταραχές της αγοράς».


Η Πορτογαλία υποφέρει από την υποκατανάλωση κόκκινων κρασιών, την απότομη αύξηση της παραγωγής το 2023 και την πτώση των εξαγωγών.

Είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων που οδήγησαν τις πορτογαλικές αρχές να ζητήσουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενίσχυση για απόσταξη κρίσης. Υπενθυμίζουμε ότι το 2023, η Πορτογαλία επωφελήθηκε από έναν προϋπολογισμό 20 εκατομμυρίων ευρώ. Φέτος, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε λόγω της ελαφράς πτώσης των εξαγωγών το 2023 και της συγκομιδής του 2023 κατά 10% σε σύγκριση με την προηγούμενη συγκομιδή, φθάνοντας τα 7,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Επίσης, υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με επαγγελματικές οργανώσεις, είναι οι χύδην εισαγωγές από την Ισπανία που θα συνέβαλαν στη «διόγκωση των πλεοναζόντων  αποθέματων». Οι Πορτογάλοι επαγγελματίες καταγγέλλουν επίσης τον αθέμιτο ανταγωνισμό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την παραπλανητική σήμανση ως προς την προέλευση των προϊόντων.

 

Ορισμένοι επαγγελματίες εξαιρούνται από το μέτρο

Σε δελτίο τύπου, το πορτογαλικό Υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι η στήριξη των 15 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε για την απόσταξη κρίσης φέτος είναι «ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο κρίσης που δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον». Ο José Manuel Fernandez, Υπουργός Γεωργίας, επισημαίνει ταυτόχρονα την ανάγκη «να αυξηθούν τα ποσά που διατίθενται για την προώθηση, για την άρση των τελωνειακών φραγμών σε τρίτες χώρες για τη διευκόλυνση της εξαγωγής των κρασιών μας και για μέτρα που προάγουν τη βελτίωση στο εισόδημα των παραγωγών. Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα ενισχύσει τους ελέγχους για να αποτρέψει τις παράνομες εισαγωγές κρασιού και θα ενισχύσει τα κριτήρια για τη χορήγηση αυτής της στήριξης. Οι παραγωγοί που έχουν εισαγάγει κρασί τα τελευταία τρία χρόνια δεν θα έχουν πράγματι πρόσβαση σε αυτήν την ενίσχυση απόσταξης.

 

Ένα πρωτοφανές πλεόνασμα αποθεμάτων κρασιού

Το Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας έχει λάβει μέτρα «για την επίλυση ενός σοβαρού προβλήματος που κληρονόμησε από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο οδήγησε σε ένα άνευ προηγουμένου πλεόνασμα στα αποθέματα κρασιού». Και πρέπει να  διευκρινιστεί ότι: «Ορισμένα μέτρα περιελάμβαναν την απαγόρευση της εισόδου χύμα, στην οριοθετημένη περιοχή Douro, όπως σταφυλιών, γλευκών, κρασιών και άλλων αμπελοοινικών προϊόντων που δεν καλύπτονται από το καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης Προστατευόμενης από το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Οίνου (IVDP) τον Μάιο του 2024. Αναφέροντας επίσης τη μείωση των πωλήσεων κόκκινων κρασιών ως μία από τις αιτίες των πορτογαλικών πλεονασμάτων, καθώς και την ισχυρότερη αύξηση της παραγωγής στην Πορτογαλία πέρυσι μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολογεί αυτή τη βοήθεια δηλώνοντας ότι «Οι οινοπαραγωγοί στην Πορτογαλία υποφέρουν από ανισορροπίες στην αγορά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε παρατεταμένη και βαθύτερη κρίση».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 656 επισκέπτες συνδεδεμένους