Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

10 Ιουλίου 2024

Η μελλοντική δυναμική της βιετναμέζικης αγοράς κρασιού

Χαρακτηρισμένη από μεγάλη δυναμική οικονομική ανάπτυξη, η ασιατική χώρα υπό την κομμουνιστική κυριαρχία ανοίγει στην κατανάλωση κρασιού χάρη στην αυξανόμενη μεσαία τάξη.

 

Οι συναντήσεις με βιετναμέζους εισαγωγείς ανοίγουν μια αγορά με δυναμικές προοπτικές


Με 100 εκατομμύρια κατοίκους, το Βιετνάμ είναι μια χώρα όπου η κατανάλωση αλκοόλ είναι δυναμική, με προβλέψεις ανάπτυξης 6 έως 7% ετησίως σε αυτόν τον τομέα. «Η μπύρα είναι πανταχού παρούσα και αντιπροσωπεύει το 95% της κατανάλωσης στο Βιετνάμ και είναι ο 2ος μεγαλύτερος καταναλωτής στην Ασία. Δεύτερα κατατάσσονται τα οινοπνευματώδη ποτά και μετά το κρασί που εξακολουθεί να κατέχει μια μικρή θέση, λιγότερο από το 2% της κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης», τονίζει ο Thanh-Oanh Ton Thien, σύμβουλος κρασιών με έδρα το Βιετνάμ.

Αν και η μπύρα κατακλύζει τα πάντα στα αντανακλαστικά της καθημερινής κατανάλωσης, τα κρασιά βρίσκουν τη θέση τους σε ειδικές περιστάσεις και δώρα, ιδιαίτερα κατά τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, μέσα από τις ανταποδοτικές και κομψές εικόνες που δημιουργούν. Η κατανάλωση μπύρας χαρακτηρίζεται επίσης από μια κουλτούρα υπερβολής, ενώ η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων στην υγεία φαίνεται να αλλάζει τον τρόπο κατανάλωσης αλκοόλ, με την πλήρη απαγόρευση οδήγησης. «Σε πιο εύπορες κατηγορίες, τα στελέχη κινούνται προς μια πιο περιστασιακή κατανάλωση όπου το κρασί βρίσκει τη θέση του. Ομοίως, η κατανάλωση Bag-in-Box οίνων αναδεικνύεται για την ευκολία της κατανάλωσης νομάδων», συνεχίζει ο Thanh-Oanh Ton Thien. Τα πολλά υποσχόμενα λανσαρίσματα εμπορικών σημάτων μπύρας χωρίς αλκοόλ στη χώρα προκαλούν σημαντικό ενδιαφέρον από εισαγωγείς για κρασιά χωρίς αλκοόλ.

 

Στόχος οι ηλικίες 20-45 ετών

Τα ήρεμα κρασιά αποτελούν τη μερίδα του λέοντος (80% των όγκων), ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα αφορούν τους ερυθρούς οίνους (65-70%). «Τα λευκά και τα ροζέ κρασιά αυξάνουν την αναλογία τους, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από τα κόκκινα. Να σημειωθεί επίσης η αξιοσημείωτη ανάπτυξη των αφρωδών οίνων χάρη στη δυναμική των ιταλικών Proseccos», προσθέτει ο σύμβουλος. Η κατηγορία των 20-45 ετών, που αντιπροσωπεύει το 20% του βιετναμέζικου πληθυσμού, είναι ο κύριος στόχος για την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Οι εισαγωγείς μπορούν επίσης να είναι διανομείς, με ορισμένους μάλιστα να έχουν τη δική τους αλυσίδα λιανικής. Διαφορετικά, η διανομή κατανέμεται αρκετά κλασικά μεταξύ μεγάλων λιανοπωλητών, εξειδικευμένων καταστημάτων και bar-restaurants. Οι μεγάλοι λιανοπωλητές μπορούν να εισάγουν μόνοι τους, αλλά οι δυνατότητες της αγοράς κρασιού είναι επίσης εμφανείς στην ανάπτυξη των καταστημάτων κρασιού. Το ηλεκτρονικό εμπόριο λειτουργεί επίσης πολύ καλά λόγω των πολύ αποτελεσματικών υπηρεσιών παράδοσης στη χώρα. Σημειώστε ότι οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που συνήφθησαν με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020 θα καταργήσουν τους τελωνειακούς δασμούς για το κρασί εντός 3 ετών (18% σήμερα), «αλλά οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα αυξηθούν ως αντιστάθμισμα», εξηγεί ο Thanh-Oanh Ton Thien.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 501 επισκέπτες συνδεδεμένους