Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

8 Ιουλίου 2024

Θετικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2024 για την καμπάνια HEVA – Ήρωες της Ευρώπης / Ηφαιστειακή Γεωργία

Εκθέσεις, masterclasses και ταξίδια εξοικείωσης: το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κλείνει το πρώτο εξάμηνο του έτους με άφθονες προωθητικές ενέργειες για τους ηφαιστειακούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη, Soave, Lessini Durello αλλά και τα τυριά ΠΟΠ Monte Veronese

Ιούλιος 2024 - Από την Ισπανία στη Γερμανία και τη Σουηδία, και μετά πίσω στην Ιταλία και την Ελλάδα: σε πλήθος εκδηλώσεων συμμετείχε το Heva - Heroes of Europe Volcanic Agriculture, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του μέτρου 1144 για την προώθηση και την αύξηση αναγνωρισιμότητας των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη.

Στην εκστρατεία συμμετείχαν η Ιταλία και η Ελλάδα, και ειδικότερα οι κοινοπραξίες οινοπαραγωγών της Ιταλίας στις περιοχές Soave και Lessini Durello, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - Santo Wines και η Κοινοπραξία για την προστασία του τυριού Monte Veronese στην περιοχή Veneto.

Οι προωθητικές ενέργειες κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους είδαν το Heva να παρουσιάζεται σε masterclassesστην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, και όχι μόνο: το έργο συμμετείχε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων και κρασιού της Ευρώπης, όπως η ProWein και η ελληνική εκδήλωση Oenorama τον Μάρτιο, καθώς και η Cibus τον Μάιο στην Πάρμα, προσελκύοντας πολυάριθμους επισκέπτες.

Η ανταπόκριση ήταν θετική από τους συμμετέχοντες σε masterclass και τους εκπαιδευτές, οι οποίοι σημείωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης που προωθεί το έργο HEVA.

«Το ενδιαφέρον για τα ηφαιστειακά προϊόντα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο», σημειώνει ο Pedro Ballesteros MW, ο οποίος πραγματοποίησε εκπαιδευτικό σεμινάριο για λογαριασμό του HEVA στη Βαλένθια τον Φεβρουάριο.

«Παρατηρήσαμε μεγάλη περιέργεια και ενδιαφέρον να μάθουν οι συμμετέχοντες περισσότερα για αυτά τα προϊόντα υψηλής ποιότητας, κομψότητας και πολυπλοκότητας, τα οποία ταιριάζουν τόσο καλά με τη σουηδική κουζίνα», καταλήγει η Asa Johansson, πρέσβειρα του HEVA στη Σουηδία και ομιλήτρια στα masterclasses που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.

Παράλληλα, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ειδικό σεμινάριο στους σπουδαστές και αποφοίτους επαγγελματίες HORECA της σχολής WSPC, από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, ο οποίος σχολίασε ότι «είναι η τρίτη φορά που επαναλαμβάνουμε το συγκεκριμένο θεματικό σεμινάριο για ηφαιστειακά κρασιά ΠΟΠ σε συνεργασία με το έργο HEVA, και κάθε χρόνο παρατηρούμε ότι αυξάνεται σταθερά και εντυπωσιακά το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για αυτή την προσπάθεια. Η ηφαιστειακή κληρονομιά  δημιουργεί - πέρα από ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα και εντυπωσιακές καλλιεργητικές πρακτικές - και μια εμφανή και σημαντικότατη σύνδεση μεταξύ του τόπου και του χαρακτήρα των προϊόντων της ηφαιστειακής γης. Στην περίπτωση της Σαντορίνης το ηφαίστειο έχει σμιλέψει τις συνθήκες, το υπέδαφος, τον τρόπο καλλιέργειας, τα πάντα που αφορούν την παραγωγή του Σαντορινιού κρασιού. Δε μπορείς να μπερδέψεις μια Σαντορίνη με άλλο κρασί.»

Για την παροχή πρόσθετων, ακόμη πιο εμπεριστατωμένων πληροφοριών σχετικά με τα εδάφη και τις μεθόδους παραγωγής κρασιών και τυριών από ηφαιστειακά εδάφη, πραγματοποιήθηκε ένα ταξίδι εξοικείωσης με τη συμμετοχή σομελιέεκπαιδευτών οίνου και δημοσιογράφων από τις αγορές-στόχους του προγράμματος - Σουηδία, Ολλανδία και Γερμανία. Από την Ελλάδα έως την Ιταλία, από το νησί της Σαντορίνης έως τα βουνά της Lessinia και τους λόφους του Soave, της μοναδικής οινοπαραγωγικής περιοχής της Ιταλίας που έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα παγκοσμίως σημαντικά συστήματα γεωργικής κληρονομιάς (GIAHS) που αναγνωρίζονται από τον FAO.

«Μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουμε περισσότερα για διαφορετικά terroirs που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους και έχουν αναπτύξει την ίδια τάση για ποιότητα, με βάση παρόμοιες εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, γεωλογική ιστορία, έκθεση και υψόμετρο», σημειώνει ο πρόεδρος της κοινοπραξίας Soave, Cristian Ridolfi. «Χαρακτηριστικά που αντικατοπτρίζονται στα προϊόντα μας, τα οποία, χάρη στις μοναδικές ιδιότητες του εδάφους και τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων, αντιπροσωπεύουν μερικές από τις πιο ιστορικές και πιο ενδιαφέρουσες προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης στην Ευρώπη».

«Η Σαντορίνη, ανοιχτή σε συνέργειες και συμπράξεις, προωθεί τους εξαιρετικούς ΠΟΠ οίνους της σε ένα κοινό επίλεκτων επαγγελματιών του κρασιού από μερικές από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές για το ελληνικό κρασί. Συνεργαζόμαστε στενά με τις κοινοπραξίες του Soave και Lessini Durello, αναδεικνύοντας ο καθένας το δικό του μοναδικό terroir, εκπαιδεύοντας επαγγελματίες αλλά και ενημερώνοντας τους καταναλωτές για τα μικρά και μεγάλα θαύματα των ηφαιστειακών οικοσυστημάτων της Ευρώπης», σχολίασε με τη σειρά του ο κ Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της SantoWines.

Η Γερμανία και η Ολλανδία αποτελούν τους στόχους των προωθητικών ενεργειών που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες, καθώς το έργο HEVA διοργανώνει μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα σεμινάρια και εκπαιδεύσεις για επαγγελματίες, ενώ παράλληλα συμμετέχει στην  Espó Berlin, μια εξέχουσα εμπορική έκθεση για την προώθηση των ιταλικών τροφίμων και κρασιών στη γερμανική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.volcanicagricultureofeurope.com


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 693 επισκέπτες συνδεδεμένους