Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

15 Απριλίου 2024

Η γαλλική οινοποιία δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία του νόμου Egalim 4

Τώρα που αναγνωρίζεται ως εργαλείο για την αποτίμηση των τιμών του χύμα κρασιού, η εξέλιξη του νόμου Egalim, κινητοποιεί πλήρως τη διεπαγγελματική του Μπορντό και του Ροδανού με την υποστήριξη του CNIV.

 

Για τον αμπελώνα, το πεδίο εφαρμογής του νόμου Egalim είναι κρίσιμο: να ενταχθούν στο σύστημα μόνο αυτοί που θέλουν.

 Αφού από το 2018 ήταν παραγκωνισμένος, τώρα ήρθε η ώρα να εμβαθύνουμε στα μυστήρια του νόμου Egalim για τον κλάδο του κρασιού. Πραγματοποιήθηκαν ήδη διαβουλεύσεις όλο και περισσότερο για τα όρια και τις δυνατότητες του «νόμου για την ισορροπία των εμπορικών σχέσεων στον αγροτικό τομέα και για υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα» επί αρκετές εβδομάδες. Από τις ανακοινώσεις του προέδρου Μακρόν για ορισμό κατώτατων τιμών, έως τις καταδίκες για καταχρηστικά χαμηλές τιμές δύο εμπόρων στο Bordeaux, η οινοποιία κινητοποιείται για να εξελίξει αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο σύμφωνα με τις ανάγκες της (με στόχο την αμοιβή όλων των κρίκων της αλυσίδας, ξεκινώντας από τους αμπελουργούς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στους αμπελώνες που ειδικεύονται στις κόκκινες ποικιλίες). Κατόπιν αιτήματος των διεπαγγελματικών του Μπορντό και της κοιλάδας του Ροδανού (CIVB και Inter Rhône, που είναι πιλότοι για το θέμα αυτό και ενώ οι τιμές παραμένουν πολύ χαμηλές για το χύμα κρασί), η εκπρόσωπος του Υπουργού Γεωργίας Agnès Pannier-Runacher δέχθηκε εκπροσώπους της βιομηχανίας του κρασιού την προηγούμενη Τετάρτη 10 Απριλίου, για να συζητηθούν τα αιτήματα για ανάπτυξη του νόμου Egalim στους αμπελώνες που αντιμετωπίζουν τις περισσότερες δυσκολίες, ενώ τρεις βουλευτές από την πλειοψηφία (Anne-Laure Babault, Charente-Maritime, και Alexis Izard, Essonne) καλούνται να αξιολογήσουν το νόμο (ο αμπελοοινικός τομέας έχει ήδη αποφανθεί μέσω της Εθνικής Επιτροπής Διεπαγγελματικών για Οίνους με Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφική Ένδειξη, CNIV).

Ενώ προγραμματίζονται μελλοντικές συναντήσεις μεταξύ της οινοποιίας και της κυβέρνησης, «ο στόχος είναι να συνεργαστούμε, ταυτόχρονα για την κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την προετοιμασία του νόμου και για το τι μπορεί να προταθεί στις ονομασίες που το επιθυμούν (ειδικά στο Bordeaux και στο Côtes du Rhône, που μας προσέγγισαν)» αναφέρει ο Didier Delzescaux, διευθυντής του CNIV. Ο τελευταίος παρακολουθεί εγκάρσια τον φάκελο Egalim για τον τομέα του κρασιού. Δεδομένων αυτών που μπλοκάρουν την εφαρμογή του νόμου Egalim, δημιουργείται η ανάγκη ενίσχυσης και καθορισμού της συναλλαγής μεταξύ οινοποιού και πρώτου έμπορου, αλλά και της διευκρίνισης δεικτών, με δυσκολία στην αποτίμηση του κόστους παραγωγής (σ.σ. πρόκειται για την διαδικασία καθορισμού κατώτατων τιμών από τον αμπελουργό έως το εμπόριο) ή εκπόνησης συμβολαίων επισημαίνει ο Didier Delzescaux., ο οποίος προσθέτει ότι μετά την απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου της 22ας Φεβρουαρίου στο Μπορντό, υπάρχει αίτημα από τους επαγγελματίες να δοθεί διευκρίνιση για την έννοια των καταχρηστικά χαμηλών τιμών για να μην υπάρχουν πλέον περιθώρια για ερμηνείες. Όλα αυτά ενώ υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του νόμου Egalim πρέπει να είναι à la carte. Κατά τις συζητήσεις με τον εκπρόσωπο υπουργό, «επισημάναμε τη μεταβλητότητα των καταστάσεων από τον ένα αμπελώνα στον άλλο. Δεν είναι το ίδιο είδος προϊόντος και δημιουργείται προσδοκία ανάλογα με την άυλη αξία του προϊόντος» συνοψίζει ο διευθυντής του CNIV.

Μετά τις δηλώσεις προθέσεων (και τις αντιρρήσεις) του στελέχους, η οινοποιία θέλει τώρα δράση για την ενίσχυση της αποτίμησής της.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 805 επισκέπτες συνδεδεμένους