Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Μαρτίου 2024

«Χωρίς εκριζώσεις, οδεύουμε προς την καταστροφή» στο Languedoc, υποστηρίζουν οι Γάλλοι αμπελουργοί

Οι αμπελουργοί της Gard απευθύνθηκαν στο διοικητικό συμβούλιο της Pays d'Oc για να απαιτήσουν μέτρα για εκριζώσεις, αποστάξεις και περιορισμό της εισαγωγής κρασιών από την Ισπανία. Το σωματείο τους ζητά επίσης βοήθεια από την Περιφέρεια για την προώθηση των γαλλικών κρασιών στη διανομή.

 

Το εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο της ένωσης κρασιού IGP Pays d'Oc συνάντησε τους αμπελουργούς οι οποίοι αμφισβητούν τους ηγέτες της

 

Το τελευταίο εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου οίνων Pays d'Oc, τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, αντιμετώπισε απρόβλεπτη επίσκεψη τριάντα περίπου αμπελουργών, κυρίως από την Gard. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν αυθόρμητα αντικατοπτρίζουν το επίπεδο έντασης και δυσαρέσκειας που υπάρχει στον αμπελώνα του Languedoc όπου «οι αμπελουργοί δεν πληρώνονται από τους συνεταιρισμούς, αφού τα κρασιά τους δεν βρίσκουν διέξοδο», συνοψίζει ο Jean-Marie Tremoulet, αμπελουργός της Gard και μέλος του σωματείου. Ανυπομονώντας να εκφράσει το θυμό της και τις ανησυχίες της, η συλλογικότητα εκμεταλλεύτηκε τη συγκέντρωση στον ίδιο χώρο των περιφερειακών εκπροσώπων του κρασιού (Jérôme Despey, Jean-Marie Fabre, Ludovic Roux, Jacques Gravegeal, κ.λπ.), μελών του διοικητικού συμβουλίου των IGP Pays d'Oc, για να απαριθμήσουν τα αιτήματά τους και εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους.

Ανεπίσημη και ετερογενής στη σύνθεσή της, η ομάδα αμπελοκαλλιεργητών που προέρχονται από τη βάση της παλιάς ένωσης αμπελουργών στην Gard, με εκπρόσωπό τους τον Jean-Marie Tremoulet, ο οποίος δήλωσε ότι μεταφέρει τις θέσεις και τα μηνύματα της ομάδας του Hérault. «Έπρεπε να προκαλέσουμε συναντήσεις για να προχωρήσουν τα πράγματα και η ομοσπονδία συνεταιριστικών οινοποιείων της Gard να απαιτήσει ομόφωνα ένα μέτρο εκριζώσεων που δεν επιθυμούν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων που πηγαίνουν να διαπραγματευτούν στο Παρίσι». Απαιτούμε μέτρα εκρίζωσης στο επίπεδο αυτών που εφαρμόζονται στους αμπελώνες του Μπορντό (47 εκατ. ευρώ στο τραπέζι για 6.000 €/εκτάριο), χάρη στην οικονομική στήριξη της διεπαγγελματικής (για το ένα τρίτο), αλλά και μια νέα περίοδο απόσταξης, καθώς και την διακοπή των εισαγωγών κρασιού από την Ισπανία, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητούμε τις ηγεσίες των τοπικών συνδικάτων.

 

Φοβάμαι μια τραγωδία

«Ο νομάρχης της Gard δέχεται να μας συναντήσει. Χωρίς εκριζώσεις οδεύουμε προς την καταστροφή με τα κρασιά να μένουν απούλητα στα οινοποιεία. Σε αυτό το διάστημα τα μέλη δεν πληρώνονται και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, τις εισροές τους, τους προμηθευτές τους... Όλο το οικοσύστημα του κλάδου βρίσκεται σε κίνδυνο», προσθέτει ο Jean-Marie Tremoulet. Στην επαρχία περιγράφει μάλιστα ένα πλαίσιο έντασης, σύμφωνα με το οποίο «θα αντιμετωπίσουν τους δικαστικούς επιμελητές μπροστά στην αδυναμία των αμπελουργών να πληρώσουν... Φοβάμαι μια τραγωδία, ας θυμηθούμε ότι υπήρξε ένας θάνατος από κάθε πλευρά στο Montredon το 1976... ". Απαιτώντας να τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή η ενίσχυση για την αποθεματοποίηση εν αναμονή των έκτακτων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η ομάδα των αμπελουργών ενημερώθηκε ότι είναι πολύ απίθανο να εξετασθεί ένα νέο μέτρο απόσταξης ενώ το προηγούμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σε δελτίο τύπου, το σωματείο κρασιών του Pays d'Oc ανέφερε ότι το μήνυμα «λήφθηκε», ενώ υπενθύμισε τη διατήρηση «του οδικού χάρτη που καθορίστηκε στη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου για την έξοδο από την οικονομική κρίση και την υπεράσπιση του εισοδήματος των αμπελουργών. Ο Jacques Gravegeal που μόλις επανεξελέγη πρόεδρος της ένωσης IGP Pays d'Oc, κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με την ομάδα αμπελουργών αναφέροντας σε ένα δελτίο τύπου να «σταματήσουν οι εισαγωγές ισπανικών κρασιών και να αφαιρεθούν τα πλεονάζοντα αποθέματα κρασιού χωρίς γεωγραφική ένδειξη πριν τον επόμενο τρύγο». Καλώντας για «εθνική προτίμηση», ο Jacques Gravegeal και το συνδικάτο αναμένουν από τον πρόεδρο της περιφέρειας Occitanie, Carole Delga, να εφαρμόσει μέτρα κινήτρων ώστε οι τοπικοί εστιάτορες, οι έμποροι κρασιού, τα wine bar και οι μεγάλοι έμποροι λιανικής να προτιμούν να χρησιμοποιούν τα τοπικά κρασιά στο μενού (με απαραίτητη τη διαφάνεια προέλευσης που απαιτείται για τα κρασιά που σερβίρονται σε καράφα). Ο δηλωμένος στόχος είναι «να τεθεί τέλος στις ισπανικές εισαγωγές» και να διαχειριστούμε την προσφορά χωρίς γεωγραφική ένδειξη ανά περιοχή και όχι πλέον σε εθνικό επίπεδο.

«Πάρα πολλά κρασιά εισάγονται στην περιοχή IGP Pays d'Oc, ενώ τα ιδιοπαραγόμενα κρασιά, σε ένα πλαίσιο κατάλληλων αποδόσεων, θα μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά αντί για εισαγωγές ισπανικών κρασιών», καταλήγει το δελτίο τύπου από την ένωση οίνων IGP Pays d'Oc.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 804 επισκέπτες συνδεδεμένους