Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

8 Φεβρουαρίου 2024

80 εκατ. ευρώ εκταμιεύονται για το κρασί και 150 εκατ. ευρώ για εκριζώσεις 100.000 εκταρίων στη Γαλλία

Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 230 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση οικονομικών και διαρθρωτικών εργαλείων για τον αμπελοοινικό τομέα της Γαλλίας. Τα τελευταία πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες.

 

«Ήρθα στο Hérault τον Δεκέμβριο τουλάχιστον για να συνεργαστώ με τους εκπροσώπους του κρασιού, των οποίων το πνεύμα ευθύνης θέλω να χαιρετίσω, σχετικά με ορισμένα οικονομικά και διαρθρωτικά μέτρα», υπενθυμίζει ο Marc Fesneau

 

Ανακοινώθηκε τελικά το σχέδιο βοήθειας για την οινοποιία: «Έχουμε θέμα με το κρασί που είναι πολύ σοβαρό. Κάναμε απολογισμό του προβλήματος», ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας, Marc Fesneau, την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στις 8:30 π.μ. στο Sud Radio. Ο υπουργός ανακοίνωσε αμέσως το άνοιγμα έκτακτου ταμείου «80 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει την κάλυψη των κινδύνων που αντιμετωπίζουν ορισμένες αμπελουργικές περιοχές, θα καλύπτει προφανώς όλες τις αμπελουργικές περιοχές που βρίσκονται σε κρίση» και προσθέτει ότι αυτό το εργαλείο «θα επιτρέψει την κάλυψη κινδύνων όπως ο περονόσπορος και, στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες ταμειακών ροών, καθώς θα αναλάβουμε τους τόκους δανεισμού για το έτος 2024. Αυτή είναι η εκταμίευση για όλους τους κινδύνους ή τις κρίσεις που αφορούν περιοχές από το Bordeaux έως την Occitanie και εκτείνονται έστω και λίγο στην κοιλάδα του Ροδανού. Ήταν μια απαραίτητη διευκρίνιση μετά την αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Πρωθυπουργού την προηγούμενη μέρα. Γιατί μετά τις μη ανακοινώσεις του Gabriel Attal, οι αμπελουργοί κινητοποιήθηκαν για να αυξήσουν την πίεση... και να πάρουν γρήγορα δεσμεύσεις. «Αντιστοιχεί σε μέρος των αιτημάτων μας» επισημαίνει ο Stéphane Héraud, πρόεδρος της Γενικής Ένωσης Αμπελουργικής Παραγωγής (AGPV), ο οποίος διατυπώνει άμεσα «την αίσθηση ότι μπαίνουμε σε συγκεκριμένα μέτρα ειδικά για την αμπελοκαλλιέργεια . Πρέπει τώρα να μπούμε στις λεπτομέρειες των μέτρων». «Είναι μάλλον θετικό, ακόμα κι αν δεν έχει δημιουργηθεί ο λογαριασμός, βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο» προσθέτει ο Jérôme Bauer, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας παραγωγών κρασιού και αποσταγμάτων με ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης (CNAOC).

«Περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία τις ανακοινώσεις για το σχέδιο του αμπελοοινικού τομέα, το οποίο θα προσαρμοστεί σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές που πλήττονται από κλιματικές, οικονομικές και υγειονομικές δυσκολίες. Αποκλείεται να υπάρχει κάτι άλλο εκτός από ένα μήνυμα προς όλη την αμπελοκαλλιέργεια», αντιδρά ο Jérôme Despey, πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer. Ανταποκρινόμενος στο αίτημα του κλάδου για έκτακτο ταμείο 80 εκατ. ευρώ για την κάλυψη απωλειών στο παραγωγικό δυναμικό (ξηρασία και περονόσπορο) και στην αντιμετώπιση οικονομικών δυσκολιών μετατοπίζοντας τις τραπεζικές οφειλές, τις τραπεζικές προμήθειες και τους τόκους (τραπεζικό λευκό έτος), τα ανακοινωθέντα οικονομικά εργαλεία πρέπει τώρα να διευκρινιστούν και πολύ σύντομα να εφαρμοστούν: «η ανάπτυξή τους πρέπει να είναι ταχεία στα χέρια των νομαρχών. Θα περιμένουμε λεπτομέρειες από τον υπουργό, αλλά επιθυμία μας είναι να μπορέσουμε να υποβάλουμε τους πρώτους φακέλους την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει ο Jérôme Despey. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας διευκρινίζει ότι «το σύστημα που πλαισιώνεται γενικά σε εθνικό επίπεδο θα εφαρμοστεί γρήγορα, με ευθύνη των νομαρχών και των τμημάτων των αμπελουργικών περιοχών που βρίσκονται σε κρίση [...] ενώ οι αιτήσεις ξεκινούν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024 και οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το Salon International de l’ Agriculture (που ανοίγει το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου).

 

Έως 100.000 εκτάρια αμπέλια

Αντιμέτωποι με «την κρίση του κρασιού, πριν και πίσω μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διαρθρωτικό ζήτημα μείωσης της κατανάλωσης κρασιού εντός και εκτός των συνόρων μας» συνεχίζει ο Marc Fesneau στο Sud Radio, ανακοινώνοντας «ένα διαρθρωτικό μέτρο 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα έχει ως στόχο την προσωρινή εκρίζωση αμπελώνων με σκοπό την αναδιάρθρωση». Δηλαδή ένα «πριμ εκρίζωσης κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης», αλλά και «ένα μπόνους εκρίζωσης που θα μπορούσε να καταστεί οριστική για λόγους διαφοροποίησης της καλλιέργειας. Θα αποσυρθεί προσωρινά ο όγκος στην περίπτωση αναδιάρθρωσης [σε άλλες ποικιλίες σταφυλιού] ή θα παραχθεί κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να αφορά έως και 100.000 εκτάρια αμπέλου, σας υπενθυμίζω ότι υπάρχουν περίπου 700.000 εκτάρια αμπέλου στη Γαλλία, είναι απολύτως τεράστιο από άποψη σχεδιασμού».

Το υπουργείο προσθέτει σε δελτίο τύπου ότι πρόκειται για «διαρθρωτική στήριξη από το κράτος ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον των πιστώσεων από το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Οίνου (ΚΟΑ) για την εφαρμογή αναβαλλόμενης αναδιάρθρωσης, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής εκρίζωσης «χωρίς αναφύτευση με στόχο τη γεωργική διαφοροποίηση, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχεια άλλων δράσεων του εθνικού προγράμματος βοήθειας».

Αυτά τα «150 εκατομμύρια ευρώ προστίθενται στην πίστωση της ΚΟΑ Οίνου για την ολοκλήρωση του διαφοροποιημένου μέτρου αναδιάρθρωσης με σκοπό την προσωρινή εκρίζωση (που ζητήθηκε για 8 χρόνια)» συμφωνεί ο Jérome Despey, ο οποίος υπογραμμίζει τον στόχο «μείωσης του παραγωγικού δυναμικού επιτρέποντας την αναδιαμόρφωση του αμπελώνα, ώστε να προσαρμοστεί στις αγορές [ή την επιλογή να χαθούν οι άδειες φύτευσης και έτσι να μπορέσουν να εκριζωθούν οριστικά». Εν αναμονή των λεπτομερειών, ο κλάδος ζητά υψηλότερη πριμοδότηση εκρίζωσης για όσους σταματούν την αμπελοκαλλιέργεια, με ενίσχυση μεγαλύτερη από το 50% που αναφέρεται για το κόστος εκρίζωσης στα 2.500 ευρώ/στρέμμα. Αλλά οι λεπτομέρειες θα απαιτήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό το διαρθρωτικό εργαλείο εξαρτάται από αυτήν. Ταξιδεύοντας στις Βρυξέλλες, ο υπουργός εμφανίζεται σίγουρος στο ραδιόφωνο. «Θα το πετύχετε; » ρωτάει ο δημοσιογράφος Jean Jaques Burdins. «Πάντα έπαιρνα αυτό που πίστευα ότι έπρεπε να αποκτήσω στις Βρυξέλλες», απαντά ο Marc Fesneau, τονίζοντας ότι «υπάρχουν αιτήματα της ίδιας φύσης από τους Ιταλούς και Ισπανούς φίλους μας. Θα φτιάξουμε συνασπισμό. » Για τον Jérôme Bauer (CNAOC), μένουν «αρκετά πράγματα να διευκρινιστούν» σχετικά με το εργαλείο της εκρίζωσης: «σήμερα το προτεινόμενο εργαλείο προσωρινής εκρίζωσης ή εκρίζωσης για διαφοροποίηση καλλιέργειας δεν ανταποκρίνεται στην πρόκληση των εποχών της πυραμίδας των ηλικιών. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα για τους αμπελουργούς στο τέλος της καριέρας τους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν και δεν πρόκειται να ξεριζώσουν για να φυτέψουν ρεβίθια…», αναφέρει.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 256 επισκέπτες συνδεδεμένους