Εκτύπωση
PDF

11 Ιανουαρίου 2024

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο κρασί από τον Ιανουάριο στην Ολλανδία

Την 1η Ιανουαρίου, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που εφαρμόζονται στα αλκοολούχα ποτά στην Ολλανδία θα αυξηθούν κατά 8,4%, ή στο μισό από αυτό που είχε αρχικά σχεδιάσει η ολλανδική κυβέρνηση στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού της τον Σεπτέμβριο.

 

Οι Ολλανδοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την υγεία τους και αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα για το αλκοόλ

 

Από την αρχή του έτους, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που εφαρμόζονται στους ήσυχους και αφρώδεις οίνους στην Ολλανδία θα αυξηθούν από 88,30 ευρώ ανά εκατόλιτρο για προϊόντα με περιεκτικότητα άνω του 8,5% στα 95,69 €, αύξηση 7,39 €/εκατόλιτρο. Για προϊόντα που περιέχουν λιγότερο από 8,5% αλκοόλ, θα αυξηθούν από 44,24 € στα 47,95 € (+ 3,71 €/hl). Για τα ενδιάμεσα προϊόντα, δηλαδή τα ενισχυμένα κρασιά και τα βερμούτ, η αύξηση θα είναι 8,87 €/εκατόλιτρο έως 15% αλκοόλ, στα 114,85 €/hl και 12,50 € για προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 15% (161,80 €). Σε όλες τις περιπτώσεις η αύξηση παραμένει ίδια, στο +8,4%.

 

Μια άνοδος λιγότερο ισχυρή από την αναμενόμενη

Η αύξηση είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήθελε να εφαρμόσει η ολλανδική κυβέρνηση: το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2024 σχεδίαζε να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο αλκοόλ κατά 16,3% ως μέρος της χρηματοδότησης του σχεδίου για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περιορισμών στην εμπορία αλκοολούχων ποτών. Τον περασμένο Ιούνιο, ο υφυπουργός Υγείας Maarten van Ooijen προσπάθησε να κινητοποιήσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη για την απαγόρευση του αλκοόλ στις αθλητικές καντίνες και τη σημαντική αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ακόμη και τη θέσπιση ελάχιστης τιμής για τα αλκοολούχα ποτά. Την ίδια ώρα, ορισμένες ολλανδικές πόλεις, όπως η Ουτρέχτη, το Χάαρλεμ και το Γκρόνινγκεν, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη διαφήμιση αλκοόλ στις διαφημιστικές πινακίδες των δήμων.

 

Οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη

Στην περίπτωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η απόφαση για μείωση στο ήμισυ της προγραμματισμένης αύξησης μπορεί να οφείλεται σε ανησυχίες για διασυνοριακές αγορές. Ακόμη και πριν από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση περίπου 16% στην τιμή των αλκοολούχων ποτών στην Ολλανδία, ωθώντας τους Ολλανδούς να περάσουν τα σύνορα, ιδιαίτερα προς τη Γερμανία. «Η άνοδος των τιμών τα τελευταία χρόνια προκλήθηκε ιδίως από το υψηλότερο κόστος όσον αφορά τις μεταφορές και τα ξηρά υλικά, τους περιβαλλοντικούς φόρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω της χαμηλότερης συγκομιδής που οδήγησε σε ανατίμηση της τιμής του κρασιού. " σημειώνει ο Hans Burghoorn, διευθυντής της Royal Dutch Wine Merchants' Association (KVNW). Να διευκρινιστεί ότι, για τους ίδιους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αυτή είναι η πρώτη αύξηση εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου

Ωστόσο, η γειτονική Γερμανία δεν εφαρμόζει ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο κρασί και η Γαλλία δεν απέχει πολύ από την Ολλανδία. «Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν το κρασί τους πέρα ​​από τα σύνορα», τονίζει ο Peter van Houtert, πρόεδρος του KVNW. «Με αυτή τη νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ολλανδία, η διαφορά θα είναι πολύ σημαντική και θα ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να περάσουν τα σύνορα, όπου τα καύσιμα και άλλα προϊόντα είναι επίσης φθηνότερα». Πιστεύοντας ότι είναι «εντελώς απίθανο» ότι η Γερμανία να αλλάξει την πολιτική της για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ο διευθυντής της εταιρείας Verbunt Verlinden θεωρεί ότι «το ερώτημα είναι αν θα επηρεαστούν πράγματι τα προγραμματισμένα πρόσθετα έσοδα, αφού θα μπορούσε κάλλιστα να εισπράττονται λιγότεροι ειδικοί φόροι κατανάλωσης

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 209 επισκέπτες συνδεδεμένους