Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

11 Ιανουαρίου 2024

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο κρασί από τον Ιανουάριο στην Ολλανδία

Την 1η Ιανουαρίου, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που εφαρμόζονται στα αλκοολούχα ποτά στην Ολλανδία θα αυξηθούν κατά 8,4%, ή στο μισό από αυτό που είχε αρχικά σχεδιάσει η ολλανδική κυβέρνηση στην ανακοίνωση του προϋπολογισμού της τον Σεπτέμβριο.

 

Οι Ολλανδοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την υγεία τους και αυξάνονται τα περιοριστικά μέτρα για το αλκοόλ

 

Από την αρχή του έτους, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης που εφαρμόζονται στους ήσυχους και αφρώδεις οίνους στην Ολλανδία θα αυξηθούν από 88,30 ευρώ ανά εκατόλιτρο για προϊόντα με περιεκτικότητα άνω του 8,5% στα 95,69 €, αύξηση 7,39 €/εκατόλιτρο. Για προϊόντα που περιέχουν λιγότερο από 8,5% αλκοόλ, θα αυξηθούν από 44,24 € στα 47,95 € (+ 3,71 €/hl). Για τα ενδιάμεσα προϊόντα, δηλαδή τα ενισχυμένα κρασιά και τα βερμούτ, η αύξηση θα είναι 8,87 €/εκατόλιτρο έως 15% αλκοόλ, στα 114,85 €/hl και 12,50 € για προϊόντα που περιέχουν περισσότερο από 15% (161,80 €). Σε όλες τις περιπτώσεις η αύξηση παραμένει ίδια, στο +8,4%.

 

Μια άνοδος λιγότερο ισχυρή από την αναμενόμενη

Η αύξηση είναι πολύ μικρότερη από ό,τι ήθελε να εφαρμόσει η ολλανδική κυβέρνηση: το φορολογικό νομοσχέδιο για το 2024 σχεδίαζε να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο αλκοόλ κατά 16,3% ως μέρος της χρηματοδότησης του σχεδίου για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο περιορισμών στην εμπορία αλκοολούχων ποτών. Τον περασμένο Ιούνιο, ο υφυπουργός Υγείας Maarten van Ooijen προσπάθησε να κινητοποιήσει την κοινοβουλευτική υποστήριξη για την απαγόρευση του αλκοόλ στις αθλητικές καντίνες και τη σημαντική αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ακόμη και τη θέσπιση ελάχιστης τιμής για τα αλκοολούχα ποτά. Την ίδια ώρα, ορισμένες ολλανδικές πόλεις, όπως η Ουτρέχτη, το Χάαρλεμ και το Γκρόνινγκεν, αποφάσισαν να απαγορεύσουν τη διαφήμιση αλκοόλ στις διαφημιστικές πινακίδες των δήμων.

 

Οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη

Στην περίπτωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, η απόφαση για μείωση στο ήμισυ της προγραμματισμένης αύξησης μπορεί να οφείλεται σε ανησυχίες για διασυνοριακές αγορές. Ακόμη και πριν από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση περίπου 16% στην τιμή των αλκοολούχων ποτών στην Ολλανδία, ωθώντας τους Ολλανδούς να περάσουν τα σύνορα, ιδιαίτερα προς τη Γερμανία. «Η άνοδος των τιμών τα τελευταία χρόνια προκλήθηκε ιδίως από το υψηλότερο κόστος όσον αφορά τις μεταφορές και τα ξηρά υλικά, τους περιβαλλοντικούς φόρους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω της χαμηλότερης συγκομιδής που οδήγησε σε ανατίμηση της τιμής του κρασιού. " σημειώνει ο Hans Burghoorn, διευθυντής της Royal Dutch Wine Merchants' Association (KVNW). Να διευκρινιστεί ότι, για τους ίδιους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, αυτή είναι η πρώτη αύξηση εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Ανάπτυξη του διασυνοριακού εμπορίου

Ωστόσο, η γειτονική Γερμανία δεν εφαρμόζει ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο κρασί και η Γαλλία δεν απέχει πολύ από την Ολλανδία. «Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν το κρασί τους πέρα ​​από τα σύνορα», τονίζει ο Peter van Houtert, πρόεδρος του KVNW. «Με αυτή τη νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ολλανδία, η διαφορά θα είναι πολύ σημαντική και θα ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να περάσουν τα σύνορα, όπου τα καύσιμα και άλλα προϊόντα είναι επίσης φθηνότερα». Πιστεύοντας ότι είναι «εντελώς απίθανο» ότι η Γερμανία να αλλάξει την πολιτική της για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, ο διευθυντής της εταιρείας Verbunt Verlinden θεωρεί ότι «το ερώτημα είναι αν θα επηρεαστούν πράγματι τα προγραμματισμένα πρόσθετα έσοδα, αφού θα μπορούσε κάλλιστα να εισπράττονται λιγότεροι ειδικοί φόροι κατανάλωσης

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 246 επισκέπτες συνδεδεμένους