Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Δεκεμβρίου 2023

Και η ζάχαρη ως μέσο εμπλουτισμού, στον κατάλογο συστατικών των οίνων


Μόνιμη πολιτική διαφορά, αλλά και έριδα μεταξύ των οινοπαραγωγών χωρών μεταξύ του «βορρά» και του «νότου» τις προηγούμενες δεκαετίες, αποτελούσε η χρήση ζάχαρης ως μέσο εμπλουτισμού.


Η χρήση ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού τίτλου των οίνων από τις βόρειες οινοπαραγωγές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των βόρειων περιοχών της Γαλλίας, Ιταλίας, αλλά και της Γερμανίας ολόκληρης, της Αυστρίας, κλπ., ανέκαθεν είχε τεθεί στο στόχαστρο των «νοτίων» χωρών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), χώρες οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία C και για τις οποίες η μόνη επιτρεπόμενη μέθοδος εμπλουτισμού, είναι μέσω συμπυκνωμένου και Ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους.

Η διάκριση αυτή δεν έχει στοιχεία μόνο που αφορούν το είδος της παρέμβασης, αφού το συμπυκνωμένο και ανακαθαρισμένο συμπυκνωμένο γλεύκος θεωρούνται φυσικά συστατικά του οίνου από τον οποίο και προέρχονται, ενώ η ζάχαρη προέρχεται από διαφορετικό γεωργικό τομέα πλην του οίνου, αλλά ενέχει έντονη οικονομική διάσταση, αφού το κόστος χρήσης συμπυκνωμένου και ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους, είναι τριπλάσιο σχεδόν, σε σχέση με αυτό της χρήσης ζάχαρης.

Η δυναμική της Ισπανίας – η μεγαλύτερη χώρα από το block των νοτίων χωρών – που ήταν υπέρμαχη της κατάργησης χρήσης ζάχαρης, δεν στάθηκε αρκετή, ώστε η Commission να αποφασίσει την απαγόρευση χρήσης της και τα τελευταία χρόνια, οι χώρες του νότου προσανατολίστηκαν στην διεκδίκηση της υποχρέωσης αναγραφής της χρήσης ζάχαρης ως μέσου εμπλουτισμού, στις ετικέτες των οίνων.

Την μερική αυτή δικαίωση των χωρών του νότου έρχεται να θεσμοθετήσει, ο τροποποιημένος κανονισμός 2021/2117, ο οποίος πλέον προβλέπει στον κατάλογο των συστατικών του οίνου με ηλεκτρονικά μέσα την υποχρεωτική, χωριστή αναγραφή της χρήσης σακχαρόζης. Βέβαια ταυτόχρονα προβλέπεται και η αναγραφή χρήσης του συμπυκνωμένου και διορθωμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών, ως επιτρεπόμενης ουσίας για τον εμπλουτισμό των οίνων.

Σε οδηγίες που εξέδωσε, μέσω 40 ερωτοαπαντήσεων με ανακοίνωσή της η Commission στην ερώτηση με αριθμό 13,

13)  Πώς να αναφέρονται τα σάκχαρα για εμπλουτισμό στον κατάλογο των συστατικών;

Η Επιτροπή απαντά ως εξής :

Οι επιτρεπόμενες διεργασίες  εμπλουτισμού  και οι αντίστοιχες  ουσίες περιγράφονται  στο παράρτημα VIII μέρος Ι  του κανονισμού ΚΟΑ. Σύμφωνα με τους καθορισμένους κανόνες για τον κατάλογο των συστατικών για αμπελοοινικά προϊόντα, στο άρθρο 48α παράγραφος 2 του κανονισμού   (ΕΕ) 2019/33,  το συμπυκνωμένο γλεύκος  σταφυλιών και το διορθωμένο συμπυκνωμένο  γλεύκος σταφυλιών μπορούν να  αντικαθίστανται  χωριστά από την ένδειξη «συμπυκνωμένο  γλεύκος σταφυλιών» ή μπορούν να ομαδοποιούνται και να εμφανίζονται στον κατάλογο των συστατικών ως «συμπυκνωμένο γλεύκος σταφυλιών»  μόνο. Η σακχαρόζη,  η  άλλη επιτρεπόμενη  ουσία για εμπλουτισμό,  πρέπει να αναφέρεται  χωριστά. Το παράρτημα VII μέρος B του κανονισμού FIC επιτρέπει «όλες οι κατηγορίες σακχαρόζης» να αναφέρονται με την ονομασία «ζάχαρη», ωστόσο, η ονομασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική.


Έστω και αργά με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται μια ελάχιστη ισορροπία, η οποία δεν είναι αρκετή, αφού η διαφορά κόστους μεταξύ των δυο μεθόδων εμπλουτισμού παραμένει και είναι σημαντική.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 619 επισκέπτες συνδεδεμένους