Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Νοεμβρίου 2023

Τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη κερδίζουν τις εντυπώσεις στη Γερμανία
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο έτους της καμπάνιας:
Heroes of Europe: Volcanic Agriculture για την προώθηση των ηφαιστειακών ΠΟΠ οίνων της Ευρώπης


23/11/2023 – Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2ο ετήσιο roadshow της καμπάνιας: Heroes of Europe: Volcanic Agriculture (HEVA) στη Γερμανία. Από τις 6 έως τις 20 Νοεμβρίου, 200 επαγγελματίες οίνου σε πέντε γερμανικές πόλεις είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα κρασιά ΠΟΠ Σαντορίνη και να συνομιλήσουν με τους παραγωγούς τους.

Οι πέντε σταθμοί του roadshow, το οποίο είχε ως κεντρικό στόχο την προώθηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων που παράγονται στα ηφαιστειακά terroir της Ευρώπης, ήταν το Μόναχο, το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Ντίσελντορφ και η Καρλσρούη. Η παρουσίαση των κρασιών και του αμπελώνα της Σαντορίνης έγινε από την Caro Maurer MW, βαθύτατη γνώστρια και θαυμάστρια των σαντορινιών κρασιών. 

Παράλληλα με την παρουσίαση των οίνων ΠΟΠ Σαντορίνη, οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για τα λοιπά προωθούμενα προϊόντα του ηφαιστειακού «καλαθιού» Heroes of Europe: Volcanic Agriculture, οίνους ΠΟΠ Soave και ΠΟΠ Lessini Durello, καθώς και το τυρί ΠΟΠ Monte Veronese.

Τα ηφαιστειακά κρασιά, μια συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά, κερδίζει έδαφος στους καταναλωτές παγκοσμίως και βάζει ακόμα ισχυρότερα στο χάρτη τα ήδη δημοφιλή κρασιά της Σαντορίνης. Οι ιδιαιτερότητες του ηφαιστειακού αμπελώνα δημιουργούν ένα μοναδικό οικοσύστημα το οποίο συνεισφέρει καταλυτικά στην παραγωγή μοναδικών κρασιών, καθώς ο συνδυασμός κλίματος, εδάφους, ποικιλιών, καλλιεργητικών φροντίδων και οινοποιητικών τεχνικών, συμβάλει στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ΠΟΠ Σαντορίνη.

Η Γερμανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά οίνου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία. Όμως, σε αντίθεση με τις δύο άλλες ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες οι καταναλωτές προτιμούν το εγχώριο προϊόν και στις οποίες η διείσδυση ξένων ετικετών είναι εξαιρετικά δύσκολη, η γερμανική αγορά οίνου είναι πολύ διαφορετική. Σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Ντίσελντορφ, κατά το 2020 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) οι γερμανικοί οίνοι κάλυψαν το 2020 ποσοστό μόλις 47% της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα, ενώ από τους εισαγόμενους 85% των εισαγωγών καλύπτεται από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές για το ελληνικό κρασί, και την πρώτη χώρα εξαγωγής εντός της ΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat, το 2022 οι εξαγωγές των ελληνικών κρασιών προς Γερμανία ανήλθαν σε 30.588.190 ευρώ, αύξηση κατά 8,23% σε σχέση με το 2021. Παράλληλα, σταθερά αυξάνεται η μέση τιμή πώλησης των ελληνικών οίνων στη γερμανική αγορά.

Οι δράσεις της καμπάνιας HEVA έχουν ως στόχο τις αγορές της Γερμανίας, Σουηδίας, Ολλανδίας Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας. Κατά τους προηγούμενους 12 μήνες συμπεριέλαβαν συμμετοχές σε εμπορικές εκθέσεις και φεστιβάλ καταναλωτών, όπως η Prowein 2023, το Οινόραμα, ο Χάρτης των Γεύσεων, Tutto Food, Merano Wine Festival, εκτεταμένη διαφήμιση σε περιοδικά κύρους, επισκέψεις δεκάδων επαγγελματιών σε Ιταλία και Ελλάδα αλλά και σειρά masterclasses σε Ελλάδα, Γερμανία, Σουηδία και Ολλανδία.

Επόμενη δράση είναι η συμμετοχή στο Χάρτη των Γεύσεων 2023, ο οποίος θα λάβει χώρα 2-3 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη.

Η διακρατική καμπάνια HEVA συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων - Santo Wines με την Ένωση Οινοπαραγωγών Soave και Lessini Durello αλλά και της Ένωσης Παραγωγών τυριού ΠΟΠ Monte Veronese.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις του προγράμματος, επισκεφθείτε:

https://volcanicagricultureofeurope.com

 

 


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 370 επισκέπτες συνδεδεμένους