Εκτύπωση
PDF

20 Νοεμβρίου 2023

Ο κίνδυνος «του πρώτου ποτηριού κρασιού» για την υγεία επιστρέφει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά την ενασχόληση για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, οι ευρωπαίοι βουλευτές ανοίγουν εκ νέου τη συζήτηση για το επίπεδο κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών χωρίς επιπτώσεις στην υγεία.

 

Η εξέταση της έκθεσης προγραμματίζεται στις Βρυξέλλες σε σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο.

 

Επαναλαμβάνονται οι συζητήσεις των αρχών του 2022, σχετικά με την έκθεση πρωτοβουλίας της επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου (Beating Cancer, έκθεση BECA), και για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει έκθεση για τις μη μεταδοτικές ασθένειες ΜΜΑ, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτης, καρκίνοι κ.λπ. συνδέεται με την απουσία επιπέδου ασφάλειας στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών έναντι των κινδύνων για την υγεία θέση που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου εγκρίθηκε από την υποεπιτροπή Υγείας της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Comenvi, με 63 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 5 αποχές), έκθεση 50 σελίδων για τις ΜΜΑ που αναφέρεται στο άρθρο 6 «της μελέτης στην οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ, ο οποίος αναγνωρίζει ότι το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ είναι μηδενικό όσον αφορά την πρόληψη, ιδιαίτερα του καρκίνου». Μια θέση που υιοθετήθηκε από μια ανησυχητική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, βασισμένη σε μια μετα-ανάλυση που προειδοποιεί για κινδύνους στην υγεία από το πρώτο ποτό, συμπέρασμα που διαψεύστηκε από το ίδιο Lancet το 2022, χωρίς ο ΠΟΥ να ενημερώσει το λογισμικό του (παρά τα πολυάριθμα στοιχεία επιστημονικής διχόνοιας από το 2019). Κάνοντας έκκληση για «προώθηση αναλογικών μέτρων με βάση τα καθιερωμένα δεδομένα για τη μείωση και την πρόληψη της βλάβης που σχετίζεται με το αλκοόλ, ως μέρος της αναθεωρημένης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αλκοόλ», το έβδομο άρθρο της έκθεσης των ΜΜΑ αναφέρει «υποστηρίξτε την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών βελτιώνοντας την επισήμανση του αλκοόλ, ιδίως με την προσθήκη πληροφοριών για μέτρια και υπεύθυνη κατανάλωση, αλλά και με την εισαγωγή της υποχρεωτικής αναγραφής του καταλόγου συστατικών και διατροφικών πληροφοριών σύμφωνα με το σχέδιο BECA, ιδίως όσον αφορά τις συστάσεις για τα αλκοολούχα ποτά. Ενώ το νέο κοινοτικό πλαίσιο για την επισήμανση της διατροφής και των συστατικών στα μπουκάλια κρασιού μένει ακόμη να αποσαφηνιστεί (πριν από την έναρξη ισχύος του για κρασιά που παράγονται μετά τις 8 Δεκεμβρίου 2023), οι ευρωβουλευτές σχεδιάζουν την προβολή μηνυμάτων υγείας που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης μελετά (διαβουλεύσεις για το θέμα από τον Απρίλιο) και η οποία ήδη κινητοποιεί το ευρωπαϊκό εμπόριο (φοβούμενη τον πολλαπλασιασμό των μεμονωμένων πρωτοβουλιών, όπως στην Ιρλανδία).

 

Το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο

Μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των υποστηρικτών μιας αυστηρότερης ή πιο ανοιχτής οπτικής για τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ για τις ΜΜΑ, η έκθεση θα αμφισβητηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο. Εν τω μεταξύ, «θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συμβιβασμός που διατυπώθηκε από την Comenvi παραμένει πιο διφορούμενος, αφήνοντας χώρο για ποικίλες ερμηνείες, καθεμία από τις οποίες μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη» αναλύει ο Aynard de Clermont Tonnerre, γενικός γραμματέας της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Οίνου (AREV). Εάν και το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη οριστικό, "οι συμβιβαστικές τροπολογίες που εγκρίθηκαν, κατέστησαν δυνατή την επιστροφή σε μια πιο συνεκτική προσέγγιση, ιδίως με την επιστροφή στην "επιβλαβή χρήση αλκοόλ" αντί της "κατανάλωσης αλκοόλ"», εξηγεί ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Vignerons Indépendants de France, ο οποίος συνεχίζει να παρακολουθεί αυτό το ριψοκίνδυνο ζήτημα: «πρέπει να περάσουμε τις θέσεις μας στην ολομέλεια στο τέλος του μήνα, από τώρα... Ελπίζοντας ότι οι πλειοψηφίες θα παραμείνουν οι ίδιες και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής».

 

Ελπίζουμε, οι αιρετοί να δείξουν λίγο περισσότερο πολιτικό θάρρος.

«Στην AREV, παραμένουμε ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως επειδή αυτός ο συμβιβασμός δεν έχει νομοθετική ισχύ. Παραμένει απλώς ένας μάλλον ασαφής δείκτης» προσθέτει ο Aynard de Clermont Tonnerre, ο οποίος συνοψίζει: «Η προσδοκία μας έγκειται στο ότι μια από τις επόμενες συνόδους ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμπεριλάβει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Ελπίζουμε οι αιρετοί να δείξουν λίγο περισσότερο πολιτικό θάρρος. »

Ο φάκελος θα ακολουθήσει τον Δεκέμβριο, μετά τη μελέτη ενός άλλου ευαίσθητου θέματος: του κανονισμού για τη βιώσιμη μείωση των φυτοφαρμάκων (κανονισμός SUR) όπου η Comenvi εξέδωσε έκθεση, που κινητοποίησε την οινοβιομηχανία (ανησυχεί για τους κινδύνους αδιεξόδου).

 

 

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 344 επισκέπτες συνδεδεμένους