Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

23 Οκτωβρίου 2023

Γιατί η βρετανική Waitrose πραγματοποιεί συναλλαγές με το "no-low alcohol"

Η ζήτηση για μη αλκοολούχα ποτά και ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αυξάνεται τόσο γρήγορα που η μεγάλη βρετανική εταιρεία λιανικής Waitrose αποφάσισε να τους αφιερώσει χώρο σε 253 καταστήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Σύμφωνα με την Diageo, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια που ορθώνονται, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τις διαφορετικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στο κατάστημα, εξ ου και η δημιουργία αυτών των ειδικών χώρων

 Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι πωλήσεις αλκοολούχων με χαμηλή αλκοόλη και μη αλκοολούχων ποτών στα καταστήματα Waitrose έχουν αυξηθεί κατά 20%, με την μπύρα να πρωτοστατεί. Αυτή η αύξηση θεωρείται τόσο σημαντική που η Waitrose αποφάσισε να αυξήσει την επιφάνεια που αφιερώνεται σε αυτήν την κατηγορία κατά 60%. Ο στόχος είναι να επιτρέψει στους πελάτες της να αναγνωρίσουν πιο εύκολα τη γκάμα της με περισσότερες από 70 μπύρες, μηλίτες, κρασιά και χαμηλής αλκοόλης ή μη αλκοολούχα ποτά. Για να γίνει αυτό, ο διανομέας συνεργάζεται με τον γίγαντα Diageo για να δημιουργήσει «ιδιαίτερα ορατούς ειδικούς χώρους».

 

Περισσότερα ποιοτικά προϊόντα

Μια μελέτη του 2022 από την Diageo διαπίστωσε ότι επτά στους δέκα ενήλικες Βρετανούς θέλουν να βρίσκουν πιο εύκολα ποτά με χαμηλή αλκοόλη και μη αλκοολούχα ποτά στα καταστήματα. Άλλες μελέτες, όπως αυτή που διεξήχθη από το Kantar το 2023, υποστηρίζουν ότι το 40% των ενηλίκων θέλει να μετριάσει την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ σχεδόν οι μισοί από αυτούς επιδιώκουν να εναλλάσσουν αλκοολούχα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και μη αλκοολούχα ποτά κατά την ίδια περίσταση κατανάλωσης. «Η ζήτηση για χαμηλής αλκοόλης και μη αλκοολούχα ποτά αυξάνεται με εκπληκτικό ρυθμό», τονίζει ο Pierpaolo Petrassi MW, επικεφαλής της Beer, Wine and Spirits της Waitrose. «Τώρα οι πελάτες μας αγοράζουν και τα δύο, έχει γίνει ο κανόνας. Η πρόβλεψή μας είναι ότι οι πωλήσεις φέτος θα φτάσουν σε νέο ρεκόρ και αναμένουμε μεγάλη ζήτηση τα Χριστούγεννα». Και ο αγοραστής διευκρινίζει ότι η ανάπτυξη της κατηγορίας εξηγείται όχι μόνο από την αναζήτηση μετριοπάθειας στην κατανάλωση μεταξύ των καταναλωτών, αλλά και από τη δημιουργία νέων, πολύ υψηλής ποιότητας προϊόντων. «Φέτος προσθέσαμε δέκα νέα προϊόντα χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ στη γκάμα μας και σκοπεύουμε να λανσάρουμε περισσότερα από τώρα έως τα Χριστούγεννα».

 

Ισχυρό οικονομικό κίνητρο

Είναι σημαντικό ότι και οι προμηθευτές της ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για αυτή την κατηγορία, όχι μόνο λόγω αύξησης της ζήτησης αλλά και για φορολογικούς λόγους. Αρκετές μεγάλες μάρκες, ιδίως αυτές από τον Νέο Κόσμο, έχουν λανσάρει προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ για να «προσφέρουν στους λιανοπωλητές ισχυρό οικονομικό κίνητρο» δεδομένης της αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης το περασμένο καλοκαίρι σε όλη τη Μάγχη. Αυτή είναι και η περίπτωση της αυστραλιανής εταιρείας McGuigan Wines, η οποία λανσάρει το brand McGuigan Mid αυτό το φθινόπωρο, διαθέσιμο σε ροζέ, shiraz και sauvignon blanc με αλκοόλ 7%. «Με εξοικονόμηση 1 £ ανά μπουκάλι σε ένα κρασί 7%, η McGuigan Mid προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία για τους λιανοπωλητές», σημειώνει η εταιρεία, η οποία δίνει επίσης έμφαση στη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες της νέας της σειράς. Αυτό το είδος προσφοράς είναι πιθανό να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες, διότι η μεταβατική φάση για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη Μεγάλη Βρετανία θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025, όταν θα γίνουν πλήρως αισθητές οι επιπτώσεις της αλλαγής στο φορολογικό σύστημα.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 258 επισκέπτες συνδεδεμένους