Εκτύπωση
PDF

16 Οκτωβρίου 2023

Μετά το πιο ακριβό κρασί στον κόσμο, ο Loïc Pasquet καταπιάνεται με τα αμπέλια της Νάξου, γενέτειρα του Διονύσου

Δημιουργός του Liber Pater, 30.000 ευρώ ανά φιάλη, ο οινοποιός του Μπορντό λανσάρει ένα ελληνικό κρασί στα 550 ευρώ χωρίς φόρο ανά φιάλη για να προωθήσει ένα κατεξοχήν διονυσιακό terroir: τη Νάξo.

 

Έχοντας μόλις τρυγήσει στην Ελλάδα, ο Loïc Pasquet θα τρυγήσει τα σταφύλια του αυτή την εβδομάδα στο Μπορντό

 

Κηδεμονική θεότητα του νησιού της Νάξου, ο Διόνυσος κάθεται ενθρονισμένος όπως απεικονίζεται στο αρχαίο τετράδραχμο που βρέθηκε στη Νάξο, εκεί όπου παράγει το νέο του οίνο ο Loïc Pasquet. Κυκλοφορώντας 1.050 μπουκάλια εσοδείας 2021 στην τιμή των 550 € χωρίς ΦΠΑ/φιάλη, ο οινοποιός του Μπορντό μπορεί ήδη να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο ακριβού κρασιού στην Ελλάδα, με αμφισβητία το 20χρονο Vinsanto από το κτήμα Αργυρού, γλυκό κρασί από το νησί της Σαντορίνης σύμφωνα με το Wine Searcher. «Είναι τρελό να επικεντρώνονται όλοι στη Σαντορίνη και το Ασύρτικο, ενώ η Νάξος είναι το νησί που γεννήθηκε ο Διόνυσος*. Κάθε νησί των Κυκλάδων έχει την ιδιαιτερότητά του, δεν είναι τυχαίο ότι η Νάξος είναι το νησί του Διονύσου», διακηρύσσει ο Loïc Pasquet, ο οποίος διεκδικεί την ανασύσταση ενός αρχαίου terroir, στη Νάξο.

Έχοντας εντοπίσει μια έκταση με αμπέλια το 2020 1,5 εκταρίου με την παλιά ποικιλία λευκού σταφυλιού, Ποταμίσι, ο Loïc Pasquet την απέκτησε, κλάδεψε και έβαλε ξανά το αμπέλι στην παραγωγή από τον τρύγο του 2021. Αναφερόμενος σε αιωνόβιους κορμούς, ο Loïc Pasquet αναφέρεται σε ένα δροσερό κλίμα: «το Αιγαίο δρα ως ρυθμιστής, βρισκόμαστε σε υψόμετρο 600 μέτρων στη βόρεια πλαγιά. Σπάνια ξεπερνά τους 30°C το καλοκαίρι και χιονίζει το χειμώνα: υπάρχουν ακόμα εποχές! » Αυτός ο αμπελώνας είναι απαλλαγμένος από ωίδιο (όπως και φυλλοξήρα), «η δουλειά είναι πολύ άνετη: κλαδεύουμε το χειμώνα, περιποιούμαστε μια φορά τον Αύγουστο και τρυγάμε τον Οκτώβριο», αναφέρει ο Loïc Pasquet.


Τοπικά κρασιά

Ο ιδιοκτήτης του ελληνικού αμπελώνα, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Έλληνα σύμβουλο Πάνο Ζουμπούλη για να ηγηθεί αυτού του γαλλοελληνικού έργου και να δημιουργήσει μια κάβα. Ο πρώτος τρύγος του, το 2021, μόλις κυκλοφόρησε, με τον Διόνυσο να απεικονίζεται σε ένα αρχαίο νόμισμα στην ετικέτα. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Loïc Pasquet δηλώνει ότι επιδιώκει να παράγει τοπικά κρασιά για να ανακαλύψει ξανά τις γεύσεις των αυθεντικών αμπελώνων, από το Μπορντό πριν από τη φυλλοξήρα καθώς και από το νησί του Διόνυσου. Με αυτές τις απίστευτες τιμές, τα κρασιά που παράγονται πωλούνται απευθείας σε πλούσιους ερασιτέχνες, τονίζει ο Loïc Pasquet.

*: Οι θρύλοι για τη διπλή γέννηση του Διόνυσου είναι πολυάριθμοι, κάποιοι, προερχόμενοι από τη Νάξο, παραπέμπουν στην έξοδό του από το μηρό του Δία στο νησί. Τόπος των αρχαίων μύθων, η Νάξος θρυλείται επίσης ότι ο Δίας μεγάλωσε εκεί, μετά υποδέχτηκε την Αριάδνη που εγκαταλείφθηκε από τον Θησέα και είχε παραληφθεί από τον… Διόνυσο.

 

Στην ετικέτα μια επισκόπηση του Τετράδραχμου, βασισμένη σε ένα νόμισμα που βρέθηκε στη Νάξο και απεικονίζει τον Διόνυσο.


Ένα αμπέλι με την ποικιλία Ποταμίσι, ή μάλλον ένα «κουφάρι»




Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 60 επισκέπτες συνδεδεμένους