Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

27 Ιουλίου 2023

20 εκατ. ευρώ για απόσταξη κρίσης πορτογαλικών κρασιών

Όπως προβλέπεται στο πλαίσιο του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 22ας Ιουνίου που επιτρέπει προσωρινά έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαταραχών της αγοράς, η Πορτογαλία εφαρμόζει με τη σειρά της την απόσταξη κρίσης ,αφού τη χρήση του μέτρου έχουν ανακοινώσει ήδη η Γαλλία και η Ισπανία.


Τα κόκκινα και τα ροζέ, τόσο DO όσο και GI, επηρεάζονται περισσότερο από την κρίση στους πορτογαλικούς αμπελώνες .

Αξιοποιείται ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός 20 εκατομμυρίων ευρώ, για το μέτρο της απόσταξης κρίσης , που αποσκοπεί στην «αποφυγή μιας σοβαρής και γενικής ανισορροπίας κατά την άφιξη της νέας εσοδείας, που θα επιφέρει αυξημένες δυσκολίες για τους παραγωγούς οίνου ονομασίας προέλευσης (DO) ή Γεωγραφικής Ένδειξης (GI). Οι παραγωγοί οίνου θα στερούνταν αποθηκευτικής ικανότητας για νέα παραγωγή, κάτι που θα τους ανάγκαζε να πωλούν σε ακόμη χαμηλότερες τιμές», σημειώνει το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για κόκκινα και ροζέ κρασιά. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τη χαμηλότερη μέση μηνιαία τιμή που καταγράφηκε σε επίπεδο παραγωγής κατά την περίοδο εμπορίας 2022/2023 για κάθε τύπο και χρώμα επιλέξιμου οίνου. «Εάν δεν είναι διαθέσιμες οι καταγεγραμμένες τιμές της αγοράς, όπως στην περίπτωση της Πορτογαλίας, οι τιμές υπολογίζονται από μια αρμόδια αρχή με βάση τα καλύτερα διαθέσιμα δεδομένα», σημειώνει το IVV. Έτσι, οι ελάχιστες μέσες μηνιαίες τιμές κυμαίνονται από 0,55 € ανά λίτρο για τους GI του Trás-os-Montes έως 1,20 € για τα κρασιά DO του Távora Varosa.

 

Απότομη πτώση στην κατανάλωση

 Το IVV επισημαίνει επίσης ότι λόγω των σημερινών επιπέδων αποθεμάτων οίνου χύδην DO/GI, «ο εθνικός αμπελοοινικός τομέας έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην απόσταξη κρίσης και είναι βέβαιο ότι σημαντικοί όγκοι οίνου θα αποτελέσουν αντικείμενο συμβάσεων απόσταξης μεταξύ παραγωγών και οινοπνευματοποιών». Όπως και άλλες οινοπαραγωγές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πορτογαλία πλήττεται από την υποκατανάλωση. Κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πτώση έως και 34%. Αυτό δεν εμποδίζει την Πορτογαλίδα Υπουργό Γεωργίας να υπολογίζει σε αύξηση της αξίας των εξαγωγών φέτος.

Πράγματι, η Maria do Céu Antunes πιστεύει ότι «η δουλειά και η δέσμευση [του τομέα] θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε, μέχρι το τέλος αυτού του έτους, τον στόχο των 1.000 εκατομμυρίων ευρώ σε εξαγωγές». Το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι συνολικές εξαγωγές πορτογαλικού κρασιού έφτασαν τα 210,1 εκατ. ευρώ (-0,95%) με μέση τιμή στα 2,85 ευρώ/λίτρο (+2,41%), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ViniPortugal. Η Υπουργός Γεωργίας υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση του κλάδου για βιώσιμη ανάπτυξη, με «την πρόσφατη επίτευξη της πρώτης πιστοποίησης του Εθνικού Πλαισίου Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον αμπελοοινικό τομέα, που καλύπτει περισσότερα από 80 κριτήρια».

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 257 επισκέπτες συνδεδεμένους