Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

8 Ιουνίου 2023

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ των ιδιαιτεροτήτων των ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων

Κατά τη σύνοδο ολομέλειάς του την 1η Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την ψηφοφορία της Επιτροπής Γεωργίας τον περασμένο Απρίλιο σχετικά με την αναθεώρηση των συστημάτων γεωγραφικών ενδείξεων.

 

«Η νομοθεσία για τις ΓΕ είναι ένα θεμελιώδες κεφάλαιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και αυτό αποτελεί τον λόγο που παρακίνησε το Κοινοβούλιο να διατηρήσει τη διαχείρισή του στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να μην πάει στην Αλικάντε και στο EUIPO», δήλωσε η Irène Tolleret

 

Σαφώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράστηκε με μεγάλη πλειοψηφία (603 ψήφους υπέρ, 18 κατά και 8 αποχές) υπέρ της ενίσχυσης της πνευματικής προστασίας των οίνων, των οινοπνευματωδών ποτών και των γεωργικών προϊόντων κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Πέμπτη 1 Ιουνίου για το νέο κανονισμό για τις γεωγραφικές ενδείξεις. Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της προστασίας των ιδιαιτεροτήτων του αμπελοοινικού τομέα ως μέρος της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας και απέρριψαν οποιαδήποτε ανάθεση διαχείρισης αυτών των ευρωπαϊκών σημάτων ποιότητας στο Γραφείο Προστασίας Εμπορικών Σημάτων της ΕΕ (EUIPO). Τάχθηκε επίσης υπέρ της επέκτασης της προστασίας που παρέχεται στις γεωγραφικές ενδείξεις όσον αφορά τη χρήση τους ως προς τα συστατικά και στο Διαδίκτυο.

 

Προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου

Κατά τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οίνων Προέλευσης (EFOW), η υπερψήφιση «δίνει ισχυρή εντολή στους εισηγητές για τις τριμερείς διαπραγματεύσεις», με το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Η Ομοσπονδία και τα μέλη της καλούν επίσης το Συμβούλιο «να υποστηρίξει το «πακέτο οίνου» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της EFOW, Bernard Farges, δήλωσε: «Εκ μέρους των συναδέλφων μου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εισηγητές για την ισχυρή δέσμευσή τους προς τους παραγωγούς οίνων με ΓΕ και ιδιαίτερα τους οινοπαραγωγούς. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια των τριμερών διαλόγων, η οποία θα προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα μας και των αγροτικών μας οικονομιών». Από την πλευρά της, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής που είναι αρμόδια για τη διαπραγμάτευση της έκθεσης εξ ονόματος της κοινοβουλευτικής ομάδας Renew Europe, Irène Tolleret, υπογραμμίζει επίσης σε δελτίο τύπου ότι «το κείμενο του Κοινοβουλίου εμπλουτίζει το νέο κεφάλαιο βιωσιμότητας που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενθαρρύνει τους παραγωγούς να υιοθετήσουν πιο φιλόδοξα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά πρότυπα».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 698 επισκέπτες συνδεδεμένους