Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

8 Φεβρουαρίου 2023

Οι Γάλλοι ζητούν να αποσταχθούν 2-2,5 εκ. hl οίνων

Ο αμπελοοινικός τομέας παρείχε στο FranceAgriMer τις εκτιμήσεις του για τις ανάγκες απόσταξης λόγω της οικονομικής κρίσης. Αναμένεται η συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας Marc Fesneau για διαιτησία και διερεύνηση πάνω στις δυνατότητες χρηματοδότησης

 

Μαζί με τους Florence Barthès και Jacques Gravegeal (στα δεξιά), ο Jérôme Despey (στα αριστερά) υπενθύμισε την ανάγκη ρύθμισης της κατάστασης του εφοδιασμού

 

2 έως 2,5 εκατομμύρια hl", αυτό είναι το νούμερο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer, Jérôme Despey, κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση της ένωσης οινοπαραγωγών της περιοχής Pays d’ Oc. , σχετικά με τις εκτιμώμενες εθνικές ανάγκες για απόσταξη κρίσης. Ήδη είχε ζητηθεί από τις διεπαγγελματικές Οργανώσεις να πραγματοποιήσουν αυτή την αξιολόγηση εντός των αντίστοιχων περιοχών τους, ώστε οι υπηρεσίες του FranceAgriMer να προετοιμάσουν μια ενοποιημένη κοστολόγηση εν όψει της καθοριστικής συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για τις 6 Φεβρουαρίου με τον Υπουργό Γεωργίας.

Ενώ η περιοχή του Ροδανού τοποθετεί αυτή την ανάγκη για προσωρινή προσαρμογή της προσφοράς κρασιού μεταξύ 250 και 350.000 hl, οι εκτιμήσεις που έγιναν για τις περιοχές του Languedoc και της Occitanie έφταναν το 1 έως 1,5 εκατομμύρια hl. Σε συνδυασμό με αιτήματα για εκρίζωση και ενίσχυση για ιδιωτική αποθεματοποίηση οίνων, «των οποίων η ζήτηση φτάνει τα 6,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα στη χώρα», ανέφερε ο Jérôme Despey, το αίτημα για απόσταξη πρέπει να συσχετισθεί με τιμή ανά εκατόλιτρο για να αντιστοιχιστεί με πιθανές πηγές χρηματοδότησης. «Το αίτημα υποβλήθηκε στην υψηλότερη τιμή, αλλά θα μπορούσαμε να επικεντρωθούμε στην κατάτμηση αυτής της απόσταξης ανά χρώμα, για να ιεραρχηθούν οι αποζημιώσεις», τόνισε ο Jérôme Despey.

 

Τι χρηματοδότηση;

Με ποιες βάσεις χρηματοδότησης θα μπορούσαν να στηριχθούν αυτά τα αιτήματα; Αυτό είναι το επίκεντρο όλων των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με το γραφείο του υπουργού. Ο πρόεδρος του εξειδικευμένου συμβουλίου κρασιού του FranceAgriMer αναφέρει ότι μπορεί να επιτευχθεί με «τη χρήση πιστώσεων κρίσης που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο, έως και 450 εκατ. ευρώ, ή την άρση του ορίου του 15% στη χρήση του προϋπολογισμού της ΚΟΑ, που θα επέτρεπε την υπέρβαση του μέγιστου των 40 εκατομμυρίων ευρώ, γνωρίζοντας ότι αυτός ο κανόνας του 15% είναι κοινοτική διάταξη». Μια συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είχε προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου, επομένως ο Marc Fesneau θα παραδώσει στους αξιωματούχους του κλάδου στις 6 Φεβρουαρίου τη φόρμουλα αυτής της δυνατότητας χρηματοδότησης.

Τέλος, οι λόγοι για τις ανάγκες εκρίζωσης που εκφράζονται διαφέρουν ανάλογα με τις περιοχές. Από μια διαρθρωτική αναγκαιότητα για την περιοχή του Μπορντό, η ζήτηση γίνεται πιο κυκλική στο Languedoc ή στην κοιλάδα του Ροδανού, όπου προβάλλεται η ανάγκη για αναβαλλόμενη φύτευση, προκειμένου να διατηρηθεί το δυναμικό παραγωγής. «Σε αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να εργαστούμε ανά περιοχή παραγωγής και να μπορούμε να προσφέρουμε μια έξοδο σε όσους θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα», συμφωνεί ο Jérôme Despey.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 635 επισκέπτες συνδεδεμένους