Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

21 Νοεμβρίου 2022

Ο αμπελώνας του Μπορντό διατηρεί το αίτημά του για οριστική εγκατάλειψη

Ενώ αναδεικνύεται επίσης ένας νέος δρόμος περιφερειακής στήριξης για αναδιάρθρωση του αμπελώνα, το πρόβλημα παραμένει για τους ηλικιωμένους αμπελουργούς που επιθυμούν να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους.

 

Είναι δύσκολο να δεις αμπελοτεμάχια στους αμπελώνες του Μπορντό αυτό το φθινόπωρο του 2022, χωρίς πρόβλημα

 

Μικρά βήματα, αλλά και πάλι κανένα αποφασιστικό άλμα. Ενώ το σχέδιο για τη χρήση κοινοτικής βοήθειας που διαχειρίζεται η περιφέρεια Nouvelle-Aquitaine, στο Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή την εξέταση της ενίσχυσης για τη μετατροπή των πλεονασματικών αμπελώνων σε άλλες καλλιέργειες (κάνναβη, ελιές, επιτραπέζια σταφύλια , κ.λπ.), τα επανειλημμένα αιτήματα για μόνιμη πριμοδότηση εκρίζωσης στον αμπελώνα της Gironde προσκρούουν σε σημαντικές πολιτικές και ρυθμιστικές δυσκολίες (που απαιτούν εκ των προτέρων αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς). Η προτίμηση του Υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, βρίσκεται στη λύση των περιφερειακών ενισχύσεων οι οποίες δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τη μόνιμη εκρίζωση ως έχει, αλλά να χορηγήσουν ενισχύσεις για τη μετατροπή αμπελοτεμαχίων σε άλλες γεωργικές δραστηριότητες.

Αν και αυτό το περιφερειακό εργαλείο απομένει να κατασκευαστεί, φαίνεται ήδη ότι αυτό το σύστημα δεν θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των αμπελουργών που έχουν κάνει αίτημα για συνταξιοδότηση και σε περιπτώσεις συνταξιούχων των οποίων τα ενοίκια δεν είναι πλέον ασφαλισμένα σημειώνει ο Stéphane Gabard, ο πρόεδρος του συνδικάτου AOC Bordeaux και Bordeaux Supérieur. Ως έχει, το σχέδιο μπορεί «να προσαρμοστεί σε άτομα ηλικίας 40 ετών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και που μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ξεριζώσουν για να δημιουργήσουν πρόσθετο εισόδημα. Αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος που είναι έτοιμος να εκριζώσει για να σταματήσει τη δραστηριότητά του, θα κάνει επενδύσεις για την εκτροφή αγελάδων ή την παραγωγή μήλων», συνοψίζει ο Jean-Samuel Eynard, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Ομοσπονδίας Αγροτικών Ενώσεων (FDSEA 33).

 

Ανοίξτε ξανά τις πόρτες

Οι ανάγκες ρύθμισης του παραγωγικού δυναμικού διατυπώνονται επίσης στους αμπελώνες της Côtes-du-Rhône και του Languedoc, οι οποίοι επηρεάζονται επίσης από τις εμπορικές και οικονομικές δυσκολίες διάθεσης των ερυθρών κρασιών ονομασίας προέλευσης (γαλλική υποκατανάλωση, διαδοχή υγειονομικών/γεωπολιτικών κρίσεων / κλιματολογικών...) , αλλά με ελαφρώς διαφορετικές απαιτήσεις (καθυστέρηση αναφύτευσης και επιθυμία στροφής σε λευκές ποικιλίες του αμπελώνα στο Ροδανό, προσωρινή εκρίζωση για αγροοικολογικά μέτρα, απόσταξη και ιδιωτική αποθήκευση). Με αίτημα την οριστική εγκατάλειψη για το Μπορντό, ο Stéphane Gabard σημειώνει τη συλλογική ανάγκη ρύθμισης του δυναμικού παραγωγής: «Ελπίζουμε να εστιάσουν προσεκτικά στην οικονομική κατάσταση, η οποία δεν έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι πόρτες έχουν κλείσει, εργαζόμαστε για να τις ξανανοίξουμε».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους