Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

29 Σεπτεμβρίου 2022

«Κύριε Υπουργέ, χρειάζονται 100 με 150 εκατομμύρια € για να ξεριζωθούν επειγόντως αμπέλια στο Μπορντό»

Οι εκπρόσωποι συλλόγου αμπελουργών στο Μπορντό καλούν τον Marc Fesneau υπουργό Γεωργίας της Γαλλίας να αποδεσμεύσει κεφάλαια ανάλογα με την κρίση που πλήττει το κορυφαίο αμπελουργικό διαμέρισμα της Γαλλίας. Τον προσκαλούν να τους επισκεφτεί για να καταλάβει το μέγεθος της συνεχιζόμενης ανθρώπινης καταστροφής.

 

Χωρίς βοήθεια, θα υπάρξουν ανθρώπινες τραγωδίες στους αμπελώνες του Μπορντό προειδοποιούσαν ο Serge Rizzetto και ο Didier Cousiney, στις 14 Σεπτεμβρίου στο οινοποιείο του δεύτερου στο Pian-sur-Garonne.

Τα αιτήματα του Μπορντό έχουν προωθηθεί και μελετηθεί από τον Υπουργό Γεωργίας, ο σύλλογος αμπελουργών της Gironde που παρακολουθεί αυτό το θέμα γίνεται ανυπόμονος και καλεί τον Υπουργό, Marc Fesneau, να κατέβει στον αμπελώνα για να συνειδητοποιήσει τα δεινά που πλήττουν αυτήν τη στιγμή πολλούς αμπελουργούς του Μπορντό. «Στόχος μας είναι να λάβουμε ένα πριμ εκρίζωσης. Αυτό επιτρέπει σε όσους βρίσκονται στο ηλικιακό όριό τους, όπως εγώ, να αποσυρθούν, οι ηλικιωμένοι που έχουν οφειλές να επιτραπεί να εγκαταλείψουν τα αμπέλια τους. Και όσοι μένουν να εξισορροπήσουν τις αγορές. Θα ωφελήσει όλους», αναφέρει ο Didier Cousiney, εκπρόσωπος συλλόγου αμπελουργών, ο οποίος αρνήθηκε να πάει στη συνάντηση του τομέα του Μπορντό που διοργάνωσε στις αρχές Αυγούστου ο υπουργός («θα είχα μιλήσει μόνο ένα λεπτό, θα χανόμουν ανάμεσα σε ομιλίες που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα της βάσης»).

Συνεχίζοντας έναν ρόλο που έπαιξε πριν από είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης κρίσης του Μπορντό, ο αμπελουργός της περιοχής Entre-deux-Mers συμμετέχει ακόμη περισσότερο καθώς επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί και να πουλήσει τα 24 εκτάρια αμπέλων του. «Δεν πουλάμε αρκετό κρασί για να καλύψουμε τα έξοδά μας, τα δάνειά μας, τους λογαριασμούς μας των τελευταίων μηνών... Μου έχουν μείνει 1.000 εκατόλιτρα στις δεξαμενές. Θα έρθουν ακόμα 2.500 hl... Δεν ντρέπομαι να το πω: ο τραπεζίτης μου μου ζήτησε να μην εκδόσω πολλές επιταγές», εκμυστηρεύεται ο Didier Cousiney, «θα υπάρξει αγρανάπαυση, αν σταματήσω χωρίς να ξεριζώσω».

 

Κοινωνικά σχέδια

Όλο και πιο ορατά στη θάλασσα των αμπελιών στην Entre-deux-Mers, τα εγκαταλελειμμένα αμπελοτεμάχια μαρτυρούν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει για χρόνια το κορυφαίο αμπελουργικό τμήμα στη Γαλλία (110.000 εκτάρια το 2021, συμπεριλαμβανομένων 52.000 εκταρίων στο AOC Bordeaux) . «Ζητάμε από το κράτος ένα κοινωνικό σχέδιο, όπως έκανε για την αυτοκινητοβιομηχανία ή τα χυτήρια», εξηγεί ο Didier Cousiney, ο οποίος εκτιμά ότι «υπάρχουν ένα εκατομμύριο εκατόλιτρα σε πλεόνασμα στο Μπορντό, πρέπει να εκριζωθούν 10 έως 15.000 εκτάρια με 10.000 €/εκτάριο».

«Κύριε υπουργέ, χρειαζόμαστε επειγόντως 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ για να ξεριζώσουμε τα περιττά αμπέλια στο Μπορντό» συνοψίζει ο Serge Rizzetto, ο οποίος ανησυχεί για τις προθεσμίες που έρχονται: «δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το 2024. Πρέπει να έχουμε επειγόντως λύσεις, οι οποίες θα είναι αποτελεσματικές το 2023. Ακόμη και αν το κράτος χρηματοδοτήσει ή προκαταβάλει μελλοντικά ευρωπαϊκά κονδύλια». Έχοντας ακούσει άλλους αμπελουργούς να εκτιμούν ότι οι αποδυναμωμένες επιχειρήσεις πρέπει να αφεθούν να εξαφανιστούν μόνες τους («όταν ένας φούρναρης κλείνει το μαγαζί, οι ανταγωνιστές του πουλάνε περισσότερο ψωμί»), προειδοποιεί για τη βαθιά κοινωνική δυσφορία που επηρεάζει τον αμπελώνα του Μπορντό: «Συγγνώμη. Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι υπάρχει μια τιμητική έξοδος. Είναι επείγον, ο κόσμος είναι θυμωμένος».

«Φύγαμε, δεν πρόκειται να σταματήσουμε» προειδοποιεί ο Didier Cousiney, ο οποίος υπέβαλλε ηλεκτρονικό αίτημα για το θέμα (συγκεντρώνοντας 750 υπογραφές στο τέλος της ημέρας στις 14 Σεπτεμβρίου).

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 778 επισκέπτες συνδεδεμένους