Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

26 Σεπτεμβρίου 2022

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει τη φορολογία και υπαγορεύει τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ κατά 10%

Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, καθιέρωση ελάχιστων τιμών, προειδοποιήσεις για την υγεία, περιορισμοί στον αριθμό των σημείων πώλησης... Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν πάσχει από έλλειψη ιδεών για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, θέμα που τώρα ψηφίζει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δράσης για το Αλκοόλ 2022- 2025.

 

«Το έγγραφο του ΠΟΥ Ευρώπης... ποινικοποιεί εκατομμύρια καταναλωτές και εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς», καταγγέλλει ο διευθυντής της Federvini, Vittorio Cino

 

Δύο ημέρες προτού επαγγελματικές οργανώσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία εκφράσουν σοβαρές ανησυχίες για το νέο κύμα «απαγορεύσεων» που σαρώνει την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ψήφισε το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Δράσης για το Αλκοόλ 2022-2025 στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 72ης συνόδου της επιτροπής, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 500 συμμετέχοντες δια ζώσης και 200 ακόμη διαδικτυακούς, που εκπροσωπούν συνολικά 53 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ισχυριζόμενος ότι βασίζεται στα "πιο πρόσφατα δεδομένα για τις βλάβες που αποδίδονται στο αλκοόλ και στα καλύτερα στοιχεία για τη μείωση αυτής της βλάβης", το έγγραφο θέτει στόχο μείωσης της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ κατά 10% το 2025, σε σύγκριση με το 2010. Το πλαίσιο για την εφαρμογή του παγκόσμιου σχεδίου δράσης (2022-2030) για την αποτελεσματική εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ ως προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2022».

 

Οι επαγγελματίες αποκλείονται από διαβουλεύσεις

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ ξεκινά ένα μεγάλο πρόγραμμα στον τομέα αυτό. Το έγγραφο πλαίσιο αναγνωρίζει επίσης ότι «τα ισχυρά εργαλεία που είναι η παγκόσμια στρατηγική για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ (2010) και το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ 2012-2020 έχουν υποχρησιμοποιηθεί. Αυτή τη φορά, το πλαίσιο είναι διαφορετικό και ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει, μεταξύ άλλων, ότι αυτό το νέο σχέδιο «θα ευθυγραμμιστεί…με και θα υποστηρίξει τις φιλοδοξίες του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Η Ευρώπη να νικήσει τον καρκίνο». Παράλληλα αποκλείει τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών από οποιαδήποτε διαβούλευση, γιατί θεωρείται «παρέμβαση» στην ιεράρχηση των στόχων δημόσιας υγείας. Τα προτεινόμενα μέτρα είναι, τουλάχιστον, δραστικά και χωρίζονται σε έξι τομείς: τιμολόγηση, διαθεσιμότητα, μάρκετινγκ, πληροφορίες για την υγεία με έμφαση στην επισήμανση, παρέμβαση των υπηρεσιών υγείας και συλλογική δράση εντός της κοινότητας.

Δηλώνοντας ότι «τα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της οικονομικής τιμής του αλκοόλ, της ποσότητας που καταναλώνεται και της βλάβης είναι ισχυρά και αλληλένδετα», ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο αλκοόλ, στρατηγική για την οποία «η πραγματική βάση είναι η ευρύτερη και η πληρέστερη". Μεταξύ άλλων μέτρων, το έγγραφο υποστηρίζει τη θέσπιση ενός φορολογικού συστήματος βασισμένου στον βαθμό του αλκοόλ και τη θέσπιση ελάχιστης τιμής, του οποίου θα αναπροσαρμόζονται στους ρυθμούς πληθωρισμού για να διασφαλιστεί ότι οι τιμές δεν θα γίνουν πιο προσιτές με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα αλκοολούχων ποτών, περιορισμούς στις ώρες και τις ημέρες πώλησης, περιορισμούς στον αριθμό και την πυκνότητα των σημείων πώλησης και προσαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων είναι όλα τα μέτρα που προτείνει ο ΠΟΥ. Σε αυτά προστίθενται νέες προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στην πώληση και κατανάλωση οινοπνεύματος στο πλαίσιο των μεταφορών, αναφορά δεδομένων πωλήσεων στους οργανισμούς δημόσιας υγείας ως προϋπόθεση για την απόκτηση άδειας και δημιουργία κρατικών καταστημάτων οινοπνευματωδών ποτών.

 

Δείκτες, έλεγχοι και «ανεξάρτητες» υποχρεώσεις

Στον τομέα του μάρκετινγκ, προτείνονται περιορισμοί στο περιεχόμενο και την ποσότητα των εμπορικών ανακοινώσεων σχετικά με το αλκοόλ, «για παράδειγμα με τον περιορισμό των μηνυμάτων και των εικόνων σε πραγματικό περιεχόμενο, χωρίς συνδέσμους με διασημότητες ή παράγοντες επιρροής (influencers) ή με την απαγόρευση κάθε επικοινωνίας στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, κινηματογραφικές ταινίες και στις αθλητικές χορηγίες». Ομοίως, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι οι κανονιστικοί κώδικες πρέπει να αναφέρουν τι είναι εξουσιοδοτημένο και τι όχι «με το νομικό τεκμήριο ότι αυτό που δεν κατονομάζεται δεν είναι εξουσιοδοτημένο». Επιπλέον, οι σχέσεις που δημιουργούνται με παρόχους διαδικτυακών πλατφορμών θα στοχεύουν στη «μέτρηση, έλεγχο και περιορισμό της εμπορίας αλκοόλ, με νέους κανονισμούς εάν είναι απαραίτητο», ενώ άλλες ενέργειες θα υποχρεώνουν τους «παραγωγούς αλκοόλ να μοιράζονται τα δεδομένα των εμπορικών καταναλωτών τους σε διαφορετικά μέσα για σκοπούς δημόσιας υγείας ". Τέλος, όσον αφορά τις πληροφορίες για την υγεία, ο ΠΟΥ επιμένει στην ανάγκη να καθιερωθεί ανεξάρτητη εφαρμογή, παρακολούθηση και έλεγχος «στο περιεχόμενο που εμφανίζεται σε όλες τις ετικέτες αλκοόλ, προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων των καταναλωτών, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε επιρροή ή παρέμβαση από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις". Αυτό, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «νομικές απαιτήσεις επισήμανσης με βάση τις οδηγίες του ΠΟΥ, με ετικέτες που περιλαμβάνουν πληροφορίες διατροφής και συστατικών καθώς και προειδοποιήσεις για την υγεία».

Βεβαίως, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα ή όχι, εν μέρει ή πλήρως. Όμως, όπως εξηγεί σε δελτίο τύπου ο Vittorio Cino, γενικός διευθυντής της Federvini στην Ιταλία, «αυτά είναι νέα που μας ανησυχούν βαθιά. Επικράτησε μια δαιμονοποιητική και απαγορευτικές γραμμές. Το έγγραφο του ΠΟΥ δεν κάνει διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης… Είναι μια σαφής προσπάθεια να επηρεαστεί η συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή συζήτηση στις Βρυξέλλες σχετικά με την επισήμανση και την ενημέρωση των καταναλωτών».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 248 επισκέπτες συνδεδεμένους