Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Σεπτεμβρίου 2022

Copa-Cogeca: Ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες και αύξηση κόστους παραγωγής, χαρακτηρίζουν τη συγκομιδή σταφυλιών της ΕΕ

Η παραγωγή κρασιού στην ΕΕ προβλέπεται να παραμείνει περίπου σταθερή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά υπολείπεται του μέσου όρου της πενταετίας (2017-2021) με σημαντικές διαφορές σε κάθε Κράτος Μέλος ως αποτέλεσμα ξηρασιών και υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφηκαν κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

 

Οι τρεις κύριες χώρες παραγωγής, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να παράγουν 130,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αντιπροσωπεύοντας μια ελαφρά αύξηση (+1,1%) από τα 128,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα που παρήχθησαν το 2021/22 και μια μικρή πτώση (-2,1%) σε σύγκριση με το μέσο όρο της πενταετίας των 132,9 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Μειώσεις στις αποδόσεις καταγράφονται στις περισσότερες από τις άλλες χώρες παραγωγής.

Συνολικά, η συγκομιδή 2022/2023 χαρακτηρίζεται από τον αντίκτυπο της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρήθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και οδηγούν σε καθοδική συγκομιδή και μειωμένες αποδόσεις. Το θετικό είναι ότι τα σταφύλια βρίσκονται σε πολύ καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, προμηνύοντας κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της πρόβλεψης, ο Luca Rigotti, Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Copa-Cogeca για το κρασί δήλωσε: «Αν και δεν είναι άφθονη, η σοδειά του 2022 «σώθηκε» σε μεγάλο βαθμό χάρη στις προσπάθειες των αμπελουργών. Ωστόσο, η φετινή χρονιά παραμένει μια πρόκληση για ολόκληρο τον κλάδο: η αύξηση του κόστους μεταφοράς, του γυαλιού, του χαρτονιού, των φυτοϋγειονομικών προϊόντων και ενέργειας έχει επιδεινώσει περαιτέρω το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής. Αυτό διαβρώνει ακόμη περισσότερο τα εισοδηματικά περιθώρια για τους παραγωγούς».

Για τον Luca Rigotti, οι δυσκολίες που έφεραν οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη έχουν δείξει ότι «οι παραγωγοί έχουν προσανατολιστεί ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να διατηρήσουν το περιβάλλον. Οι αμπελουργοί και οι συνεταιρισμοί καινοτομούν και εφαρμόζουν καλές πρακτικές που σέβονται το περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων, αποτελεσματικά συστήματα άρδευσης, μειωμένες φυτοϋγειονομικές επεξεργασίες) χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα των κρασιών μας».

Τα προγνωστικά στοιχεία υπόκεινται σε αποκλίσεις ενόψει των κλιματικών συνθηκών που θα καθορίσουν τις επόμενες εβδομάδες την συγκομιδή, ιδίως όσον αφορά την παραγωγικότητα των ποικιλιών σταφυλιού μέσης-όψιμης ωρίμασης.

Η κατάσταση ανά χώρα:

• Σταθερή παραγωγή σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας αναμένεται στην Ιταλία, παρά τα δυσμενή μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή ξηρασίες και υψηλές θερμοκρασίες. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει διευκολύνει τον έλεγχο των μυκητιασικών ασθενειών, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των φυτοϋγειονομικών παρεμβάσεων.

• Μετά από την πολύ χαμηλή σοδειά του 2021 που αποδεκατίστηκε από τους ανοιξιάτικους παγετούς, η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία προβλέπεται να ανακάμψει. Περίπου 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα θα παραχθούν το 2022, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 16,2% από το 2021. Σε πολλές περιοχές, η συγκομιδή ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Οι παγετοί την άνοιξη, ακολουθούμενοι από χαλάζι και καύσωνες, έπληξαν κυρίως τους αμπελώνες της νοτιοδυτικής Γαλλίας και της Charentes. Η έλλειψη βροχών και οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι έχουν μειώσει τους αναμενόμενους όγκους σε αρκετές περιοχές, ενώ η ξηρασία τους μείωσε σε άλλες.

• Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες έπληξαν τους αμπελώνες στην Ισπανία που υπέφεραν από την έλλειψη βροχής και νερού (η χωρητικότητα των ταμιευτήρων είχε πέσει στο 36,9% από τον μέσο όρο 55,6%). Ομοίως με την Ιταλία και τη Γαλλία, η συγκομιδή του 2022 ήταν πρώιμη κατά 2-3 εβδομάδες λόγω των καιρικών συνθηκών που συνέβαλαν στην παραγωγή σταφυλιών καλής ποιότητας και χωρίς ασθένειες.

• Στην Πορτογαλία, η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 6,7 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η μείωση κατά 9% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22 οφείλεται στη λειψυδρία και τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν την ωρίμαση των σταφυλιών. Τα σταφύλια παρουσιάζουν καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, ενώ δεν παρατηρείται ανάπτυξη παρασίτων ή ασθενειών.

• Οι χειμερινές και καλοκαιρινές ξηρασίες, ειδικά κατά την ανάπτυξη της βλάστησης, έχουν επηρεάσει τις αποδόσεις στην Ουγγαρία. Οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να οδηγήσουν σε πτώση της παραγωγής σχεδόν 20%.

• Στην Αυστρία, η ξηρασία και η ζέστη είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ελαφρά μείωση της παραγωγής (-2,5%) από τα επίπεδα του 2021/22 και τον μέσο όρο της πενταετίας.

• Η παραγωγή κρασιού στη Σλοβενία αναμένεται να μειωθεί κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/22, η οποία ήταν ήδη χαμηλή λόγω των παγετών της άνοιξης, και κατά 30% από τον μέσο όρο της πενταετίας. Ο κύριος λόγος για τη μείωση είναι η ξηρασία που έπληξε όλες τις αμπελοοινικές περιοχές της χώρας.

• Ο καλός καιρός το 2022 οδήγησε σε λιγότερες ασθένειες και ως εκ τούτου η παραγωγή κρασιού στην Ολλανδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 10%.

• Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις στην Ελλάδα επηρεάζουν τη συγκομιδή η οποία προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από την αρχικά προβλεπόμενη. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία λόγω της εξελισσόμενης της κατάστασης. Η συγκομιδή συνεχίζεται ακόμη στη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Καθώς η κατάσταση είναι πολύ ετερογενής, δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τις αποδόσεις.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 255 επισκέπτες συνδεδεμένους