Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

28 Ιουλίου 2022

Οι περιοχές με Γεωγραφικές Ενδείξεις εξακολουθούν να μην επιθυμούν την ευρωπαϊκή εξωτερική ανάθεση της διαχείρισής τους

Υπενθυμίζοντας την προσήλωσή του στην ενσωμάτωση των Γεωγραφικών Ενδείξεων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο τομέας των οίνων με ΓΕ, ζητά τροποποίηση της μεταρρύθμισης που πραγματοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες.

 

Ο ευρωπαϊκός αμπελουργικός τομέας ΠΟΠ απαιτεί επεξεργασία του κανονισμού ενσωματωμένη στην ΚΑΠ για να απλοποιηθεί η διαχείρισή του

 

Δημοσιεύθηκε στα τέλη Μαρτίου, η προτεινόμενη αναθεώρηση της πολιτικής για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΓΕ) που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συνεχίζει να κινητοποιεί την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οίνων Προέλευσης (EFOW), η οποία δεν επιθυμεί τη μεταβίβαση της ευθύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO). Δραστηριοποιούμενη στις 5 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με την Ένωση Γερμανών Οινοπαραγωγών (DWV), η EFOW προειδοποιεί τους ευρωβουλευτές για τα δυνατά σημεία του τρέχοντος μοντέλου και τους κινδύνους που συνεπάγονται οι προτάσεις από τις Βρυξέλλες.

«Ο στόχος αυτής της νέας μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η ενίσχυση του συστήματος ονομασιών και όχι η αποδυνάμωσή του», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο πρόεδρος της EFOW Bernard Farges, προσθέτοντας ότι «για να γίνει αυτό, οι ονομασίες δεν πρέπει να θεωρούνται ως ένα απλό δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας και η πολιτική ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απλή προστασία της ονομασίας ενός προϊόντος». Υπενθυμίζοντας ότι οι ΓΕ του κρασιού ενσωματώνονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), ο οινοποιός του Μπορντό τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και πιο συγκεκριμένα η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας, πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο της διαχείρισης των προδιαγραφών μας. Για να μπορέσουμε να εργαστούμε καλύτερα και να εκπληρώσουμε αυτήν την αποστολή, πρέπει να σκεφτούμε τρόπους να μειώσουμε τον φόρτο εργασίας. Αυτό είναι δυνατό με την εισαγωγή μεγαλύτερης επικουρικότητας στη διαχείριση των προδιαγραφών».

 

Απλοποιημένο σύστημα

«Σε αντίθεση με άλλους τομείς, ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας αποτελείται κυρίως από προϊόντα ΓΕ. Χωρίς ονομασίες κρασιού, μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αμπελοκαλλιέργεια» προειδοποιεί ο Klaus Schneider, πρόεδρος της DWV, επιβεβαιώνοντας ότι «οι κανόνες και οι ιδιαιτερότητες του αμπελοοινικού τομέα ορίζονται σε έναν κανονισμό, αυτόν της αγοράς κοινής οργάνωσης (ΚΟΑ). Πρόκειται για διατάξεις που αφορούν την επισήμανση, τα μέτρα αγοράς, τους κανόνες ανταγωνισμού, τις άδειες φύτευσης αμπέλων, τις οινολογικές πρακτικές και τις παραδοσιακές ενδείξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό για εμάς να μην αποσπαστούν οι κανόνες σχετικά με τους ΓΕ του οίνου από την ΚΑΠ, καθώς αυτό θα περιέπλεκε το σύστημα».

«Η μεταρρύθμιση των ΓΕ πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ενισχυθεί η προστασία τους και να γίνει το σύστημα ακόμα πιο αποτελεσματικό. Οι εταιρείες μας δεν χρειάζονται ενίσχυση της γραφειοκρατίας αλλά απλοποίηση των διαδικασιών» δηλώνει ο Jérôme Bauer, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών κρασιών και Αποσταγμάτων κρασιών με Ελεγχόμενες Ονομασίες Προέλευσης (CNAOC), προσθέτοντας ότι «σε αυτό το στάδιο, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση με την εισαγωγή ενός νέου παράγοντα στη διαχείριση των προδιαγραφών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συμμετάσχει το EUIPO στην προστασία των ονομασιών προέλευσης, από την άλλη είναι καιρός οι πολιτικοί μας να αποφασίσουν να εφαρμόσουν την αρχή της επικουρικότητας. Ας αφήσουμε τη διαχείριση των προδιαγραφών σε εθνικό επίπεδο, είναι ήδη αρκετά περίπλοκη ως έχει».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 295 επισκέπτες συνδεδεμένους