Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

18 Ιουλίου 2022

Ο κλάδος του κρασιού στη Γαλλία ανοίγει ξανά την εργαλειοθήκη διαχείρισης των πλεονασμάτων

Καθώς επιβεβαιώνεται η πτώση των πωλήσεων στη Γαλλία, εκπρόσωποι του κλάδου αρχίζουν να σκέφτονται τα καταλληλότερα εργαλεία για τη μείωση των υπεραποθεμάτων, είτε διαρθρωτικών είτε κυκλικών.

 

Αντιμέτωποι με την πτώση της κατανάλωσης κρασιού, είναι απαραίτητο να αποσυμφορηθούν τα υψηλά αποθέματα

 

Κακά νέα: η πτώση στην κατανάλωση κρασιού επιβεβαιώνεται στα σούπερ μάρκετ, με πτώση του όγκου κατά 15% για τα κόκκινα κρασιά, 5% για τα ροζέ και 4% για τα λευκά από τις αρχές του 2022, αναφέρει ο Jérôme Despey, πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού της FranceAgriMer, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη 12 Ιουλίου. Παρά τη δυναμική των εξαγωγών που παραμένει σταθερή, ο αμπελοοινικός τομέας της Γαλλίας πρέπει να εξετάσει τη διαχείριση των οικονομικών και διαρθρωτικών ανισορροπιών μεταξύ της προσφοράς και της εγχώριας ζήτησης. «Τίποτα δεν πρέπει να κλείσει ως πρόταση» διευκρινίζει ο Jérôme Despey, ο οποίος σημειώνει την ανάγκη να γίνει διάκριση των κυκλικών από τα δομικά πλεονάσματα στη διάγνωση για την παροχή των σωστών παρεμβάσεων στο επίπεδο των αμπελουργικών περιοχών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης της Covid και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι δυσκολίες προμήθειας ξηρών υλικών (ιδιαίτερα φιαλών και χαρτοκιβωτίων) και οι συνέπειες του πληθωρισμού (μεταξύ πτώσης αγοραστικής δύναμης και αύξησης του κόστους παραγωγής) είναι κυκλικές για τον Jérôme Despey, ο οποίος σημειώνει ότι υπάρχουν εργαλεία για να ανταποκριθούν σε αυτό: απόσταξη και ιδιωτική αποθήκευση. Δύο εργαλεία εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι η χρηματοδότησή τους εγκρίνεται από το κράτος μέλος (στο περιορισμένο πλαίσιο των ειδικών ευρωπαϊκών κονδυλίων του: το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης, ΕΠΣ). Ανάλογα βέβαια με τα αποθέματα της 31 Ιουλίου και τα δεδομένα συγκομιδής, επισημαίνει ο Jérôme Despey (οι προοπτικές απόδοσης είναι πολύ αβέβαιες με τα τρέχοντα κλιματικά φαινόμενα, ιδίως την ξηρασία).

Όσον αφορά τις δομικές δράσεις, κάποιες περιοχές υποστηρίζουν εκριζώσεις (στο Μπορντό, με την ιδέα μιας «ενάρετης και αναστρέψιμης μετατροπής») και άλλες απόσταξη ή αποθήκευση. Ο αμπελοοινικός τομέας δεν θα μπορέσει να υιοθετήσει εθνική λύση, αλλά θα επιλέξει λύσεις προσαρμοσμένες στο επίπεδο κάθε περιοχής, πιστεύει ο Jérôme Despey. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο πρόεδρος του ειδικού συμβουλίου κρασιού επιβεβαιώνει ότι η θέση του είναι «να αναζητήσει πόρους αλλού εκτός από το ΕΠΣ , ώστε να διατηρήσει την Κοινή Οργάνωση της Αγοράς Οίνου (ΚΟΑ) ως συνοδευτικό των διαρθρώσεων». Ειδικά από τη στιγμή που τα κονδύλια της ΚΟΑ Οίνου για την περίοδο 2021-2022 έχουν εξαντληθεί πλήρως, μαρτυρώντας την ανάγκη ενίσχυσης για επενδύσεις, προώθηση και αναδιάρθρωση του κλάδου. Για τις εκριζώσεις, ο Jérôme Despey προτείνει τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης με τις περιφέρειες στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

 

Μαζί με εκείνα που συνδέονται με τη διαδοχή των κλιματικών συνθηκών του τρύγου 2022, αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη για την πρώτη συνάντηση μεταξύ ολόκληρου του κλάδου και του νέου Υπουργού Γεωργίας, Marc Fesneau, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου.

 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 766 επισκέπτες συνδεδεμένους