Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Ιουλίου 2022

ΙΤΑΛΙΑ-ΙΣΠΑΝΙΑ
Η συγκομιδή οινοσταφύλων υπόσχεται να είναι φυσιολογική, αλλά υπάρχει ανησυχία στους παραγωγούς

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της συγκομιδής στις νοτιότερες περιοχές της Ευρώπης, οι προοπτικές συγκομιδής είναι μάλλον καλές στην Ιταλία και την Ισπανία. Αν και το ιταλικό δυναμικό παραμένει δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί, ο ισπανικός τομέας θα μπορούσε να συγκομίσει περίπου 44-45 Mhl φέτος.

 

Ο Florian Ceschi υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ παραγωγής και ζήτησης: «Σε πολλές χώρες, τα τυπικά κόκκινα κρασιά δεν συμβαδίζουν πλέον με τις αγορές».

 

Εκτός από τις προβλέψεις ως προς τον όγκο, που προς το παρόν εκτιμώνται κοντά στο κανονικό, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν αντίθετες καιρικές συνθήκες. Στην κύρια ισπανική περιοχή παραγωγής, την Castilla-La Mancha, οι καιρικές συνθήκες ήταν μάλλον ήπιες και ευνοούν την καλή παραγωγή μέχρι στιγμής. Τα υπόγεια ύδατα έχουν αναπληρωθεί καλά χάρη στις καλές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ενώ οι πρόσφατοι καύσωνες αυξάνουν την πιθανότητα αναθεώρησης προς τα κάτω της πρόβλεψης, η κατάσταση είναι γενικά θετική. «Είναι μάλλον λίγο νωρίς για να το πούμε, αλλά μπορούμε να υπολογίζουμε σε μια συγκομιδή περίπου 44 έως 45 εκατομμυρίων εκατόλιτρων στην Ισπανία, 10 ή 15% περισσότερο από πέρυσι», εκτιμά ο David Martin, επικεφαλής του γραφείου της διεθνούς χρηματιστηριακής εταιρείας στη Μαδρίτη, Ciatti. «Η ζέστη, η κλιματική αλλαγή και η φύση μπορούν, φυσικά, να αλλάξουν τα πάντα ανά πάσα στιγμή».

 

Η Βόρεια Ιταλία επλήγη από σοβαρή ξηρασία

Στην άλλη πλευρά των Άλπεων, η ξηρασία προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας. «Στην Πάντοβα, για παράδειγμα, δεν υπάρχει πια νερό», εξηγεί ο Florian Ceschi, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Ciatti στο Μονπελιέ. «Είναι ανήκουστο εδώ και 70 χρόνια». Η κυβέρνηση ετοιμάζεται μάλιστα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Εμίλια-Ρομάνια, Λομβαρδία, Πιεμόντε και Βένετο. Παραδόξως, στα νότια της χώρας η κατάσταση είναι αντίστροφη, με κλιματικές διαταραχές που δυσκολεύουν προς το παρόν την ποσοτικοποίηση των προβλέψεων.

Εκεί που συναντώνται οι δύο χώρες είναι οι εμπορικές προοπτικές την παραμονή της νέας περιόδου. Ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για τον όγκο στην Ισπανία – ο οποίος περιλαμβάνει ένα μη αμελητέο μερίδιο που προορίζεται για γλεύκη και αλκοόλες – ο Florian Ceschi πιστεύει ότι η προοπτική μιας καλής συγκομιδής στην Ισπανία «δεν είναι καθόλου καλά νέα για τον ισπανικό τομέα, επειδή οι τιμές αρχίζουν ήδη να πέφτουν κυρίως στα κόκκινα». Ο λόγος: «Ασθενής ζήτηση για ποικιλιακά κόκκινα κρασιά και γενικά κόκκινα κρασιά», προσθέτει ο David Martin. «Η εμπορία τους σε καλή τιμή κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους υπόσχεται να είναι δυνητικά περίπλοκη. Εάν τα αποθέματα τον Σεπτέμβριο είναι υψηλά, θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση τιμών».

Όσο για τους λευκούς, των οποίων η αγορά παρουσιάζεται με «πολύ υγιέστερο και πιο ισορροπημένο, ακόμη και ελλειμματικό» τρόπο, όποια και αν είναι η κατάσταση, η επόμενη περίοδος δεν θα είναι ένα μακρύ ήρεμο ποτάμι. «Οι Ισπανοί, των οποίων πάνω από το ήμισυ της παραγωγής είναι λευκή, αισθάνονται ότι όλα είναι εντάξει επειδή δεν προμήθευαν αγορές όπως η Ρωσία. Μόνο που ένα μεγάλο μέρος αυτής της λευκής παραγωγής αφορά generic κρασιά, συχνά σε χαμηλούς βαθμούς, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αφρωδών οίνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που οι Ισπανοί φοβούνται αυτή τη στιγμή είναι, ότι εάν υπάρξει επιβράδυνση σε αυτές τις αγορές, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακυρώσεις παραγγελιών για ισπανικά generic λευκά».

Ομολογουμένως, ο ισπανικός τομέας έχει τη δυνατότητα να ανακατευθύνει ένα μη αμελητέο μέρος της παραγωγής του σε άλλα σημεία πώλησης, ιδίως σε γλεύκη, τα οποία ο διεθνής χρηματιστής περιγράφει ως «ένα είδος βαλβίδας για την ισπανική παραγωγή». Ωστόσο, η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των Ισπανών παραγωγών: «Αυτή τη στιγμή, ακόμη και με φθηνότερα σταφύλια, οι τιμές των διορθωμένων συμπυκνωμένων γλευκών στην Ισπανία είναι υψηλότερες από ό,τι στην Ιταλία. Αυτό μπορεί να αλλάξει λίγο τα πράγματα. Στην Ciatti, ετοιμάζουμε ήδη συμβόλαια προ συγκομιδής για συνεταιρισμούς στο Languedoc, που εξετάζουν ιταλικές προσφορές, ενώ εδώ και 5, ακόμη και σχεδόν 10 χρόνια, προμηθεύονται από την Ισπανία. Η τιμή εκκίνησης στην Ισπανία για τα συμπυκνωμένα γλεύκη είναι ισοδύναμη με μια ιταλική τιμή που παραδίδεται στα οινοποιεία του Languedoc, επομένως η διαφορά είναι αρκετά σημαντική», αναλύει ο Florian Ceschi, ο οποίος αποδίδει αυτό το φαινόμενο στο ενεργειακό κόστος που έχει αυξηθεί περισσότερο στην Ισπανία παρά στην Ιταλία. γνωρίζοντας ότι η παραγωγή ανακαθαρισμένων συμπυκνωμένων γλευκών απαιτεί αέριο και πετρέλαιο.

 

Τα ιταλικά κρασιά σε ανισορροπία

Η Ιταλία, επλήγη σκληρά από τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, και από τον παγκόσμιο πονοκέφαλο των logistics επειδή είναι πολύ επικεντρωμένη στις μεγάλες εξαγωγές και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει άλλα προβλήματα να διαχειριστεί. «Οι Ιταλοί εκτιμούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα αφαιρέσει 300 εκατομμύρια ευρώ από το ισοζύγιο των εξαγωγών τους. Αυτό είναι μάλλον ανησυχητικό, ειδικά επειδή επηρεάζει κυρίως προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί σχεδόν ειδικά για Ρώσους, κυρίως σε τιμές εισαγωγικού επιπέδου, που πωλούνται μεταξύ 1,50 και 2,50 ευρώ. Οι όγκοι είναι μεγάλοι και αφορούν κυρίως spumante με βάση το μοσχάτο, κυρίως από το Veneto και το Piedmont. Το πρόβλημα είναι πού να κατευθύνουμε αυτά τα προϊόντα τώρα; Είναι πολύ περίπλοκο να εξαρτάσαι από μια ενιαία αγορά και ειδικά με προϊόντα που κανείς άλλος δεν θέλει». Όπως η Ισπανία, έτσι και η Ιταλία επηρεάζεται πολύ από την αύξηση του κόστους παραγωγής, με τη σταθερότητα των τιμών σε ορισμένα ιδιαίτερα περιζήτητα προϊόντα όπως το Prosecco να είναι αδύνατο να διασφαλιστεί. «Υπήρχαν ακόμη και οινοποιεία που, όταν δεν κατάφεραν να περάσουν αυτές τις ανατιμήσεις, σταμάτησαν να παράγουν γιατί έχασαν χρήματα από τις πωλήσεις τους».

Για την Ισπανία, ο David Martin παραπέμπει σε δύο πιθανά σενάρια για την τιμολογιακή πολιτική για την περίοδο 2022-2023: «Είτε θα ζήσουμε μια χρονιά σαν αυτή που μόλις πέρασε, με τιμές καθορισμένες στην αρχή του έτους που θα κάμπτονται προς το τέλος του έτους, ή θα υποχωρούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους λόγω χαμηλότερων πωλήσεων και υψηλότερης παραγωγής». Σε κάθε περίπτωση, ο αντίκτυπος της αύξησης του κόστους παραγωγής στην τιμή των κρασιών δεν φαίνεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, τουλάχιστον στη χύδην αγορά.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 704 επισκέπτες συνδεδεμένους