Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Ιουνίου 2022

«Το να υιοθετήσουμε την αποανάπτυξη ως μόνη οικολογική λύση είναι μια οπισθοδρόμηση» σύμφωνα με τον Αλβέρτο Β' του Μονακό

Ο πρίγκιπας των Μονεγάσκων πιστεύει ότι η ανθρωπότητα έχει αρκετούς πόρους για εφευρετικότητα και προσαρμογή, ώστε να βρει λύσεις στις τρέχουσες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

 

«Σήμερα πρέπει να μάθουμε να καταναλώνουμε, να κυκλοφορούμε, να τρέφουμε τους εαυτούς μας με διαφορετικό τρόπο, σεβόμενοι περισσότερο τους φυσικούς περιορισμούς» υποδεικνύει ο Μονεγάσκος πρίγκιπας.

 «Για τις αγροτικές επιφάνειες, όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι η υπεύθυνη διαχείρισή τους μπορεί μόνο να αυξήσει την κερδοφορία τους, αρκεί να σκεφτόμαστε μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β' του Μονακό την 1η Ιουνίου στην Αρλ, κατά τη διάρκεια του πρώτου διεθνούς φόρουμ για βιώσιμα εδάφη, που οργάνωσε ο Όμιλος Moët Hennessy (θυγατρική εταιρεία κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών της LVMH). Ζητώντας την κινητοποίηση των εταιρειών και την υποστήριξη από τις δημόσιες αρχές όσον αφορά την αγρο-οικολογική μετάβαση, ο αρχηγός του κράτους σημείωσε ότι αν και «οι κοινωνίες μας δεν ήταν πάντα σε θέση να προστατεύσουν τα εδάφη τους τον τελευταίο αιώνα», αποδεικνύεται ότι «η διαδικασία ευαισθητοποίησης […] προχωρά σημαντικά σήμερα, αλλά ακόμα άνισα. Τα τελευταία χρόνια, είδαμε γύρω από το ζήτημα του κλίματος, μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κινητοποίηση, αν και ακόμη ανεπαρκούς για να αντιστρέψει την καταστροφική σπείρα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αλλά υπάρχει πλέον, ξεδιπλώνεται και τελικά οδηγεί στη δράση».

Η επιθυμία να δράσουμε έρχεται σε αντίθεση με μια αντιπολίτευση, τονίζει ο Albert II του Μονακό, πιστεύοντας ότι «το πραγματικό πολιτικό χάσμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος έχει αλλάξει. Αντιτίθεται στους ρεαλιστές και τους σκεπτικιστές όλο και λιγότερο και μετατίθεται μεταξύ αυτών που παραδέχονται την απειλή και εκείνων που την απορρίπτουν. Από εδώ και πέρα, ο αρχηγός των Μονεγάσκων πιστεύει ότι «η πραγματική συζήτηση βρίσκεται σε αυτούς που πιστεύουν στην ικανότητά μας για καινοτομία, με εφευρετικότητα και πρόοδο και εκείνους που βλέπουν τη σωτηρία μόνο στην αυτοκτονική επιδίωξη του "business as usual" και σε αυτούς που επιλέγουν «μια μορφή απόσυρσης από τον κόσμο, ή για να χρησιμοποιήσω μια πολύ γνωστή πλέον λέξη: αποανάπτυξη».

 

Τριπλή παλινδρόμηση

Υποστηρικτής της πρώτης προσέγγισης, ο Albert II του Μονακό απορρίπτει την εναλλακτική της δραστικής μείωσης των καταναλωτικών προτύπων. «Πιστεύω ότι η αποανάπτυξη ως η μόνη λύση στην περιβαλλοντική κρίση θα οδηγούσε σε τριπλή οπισθοδρόμηση» επισημαίνει ο αρχηγός του κράτους, τονίζοντας ότι θα υπάρξει «μια κοινωνική οπισθοδρόμηση», επειδή οι περισσότεροι σύγχρονοί μας δεν διακρίνονται από την υπερβολική άνεση, θέρμανση, φαγητό, κλπ., αλλά μάλλον από την έλλειψής τους, «μια δημοκρατική οπισθοδρόμηση», γιατί ο δεύτερος δρόμος θα μπορούσε να ακολουθηθεί μόνο υπό πίεση (δεν πιστεύω ότι κανένας λαός στον κόσμο θα δεχόταν πρόθυμα να δει τον εαυτό του να στερείται τα αγαθά που χρειάζεται και την πρόοδο την οποία μπορεί εύλογα να επιδιώκει) και «μια οπισθοδρόμηση του πολιτισμού» αφού θα έπρεπε να απαρνηθεί αυτό που κάνει την ανθρωπότητα σπουδαία: την ικανότητά της να προχωρά μπροστά, να θέτει προκλήσεις, να ξεπερνά τα εμπόδια.

Για να επιτύχουμε μια «πιο αποδεκτή και βιώσιμη κοινωνία», ο μονάρχης πιστεύει ότι «πρέπει να έχουμε ενσυναίσθηση, όπως εσείς και εγώ, να έχουμε ευημερία. Δεν πρέπει, ωστόσο, να εγκαταλείψουμε την καινοτομία και την πρόοδο».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 362 επισκέπτες συνδεδεμένους