Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

24 Μαρτίου 2022

Γαλλία: Το σχέδιο ανθεκτικότητας δεν είναι κατάλληλο για τον αμπελοοινικό τομέα δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία

Απογοητευμένος από τη «μη ανταπόκριση» του αρμόδιου στελέχους στα αιτήματα για χρηματική βοήθεια, ο πρόεδρος των Vignerons Indépendants στη Γαλλία δημοσιοποιεί την αγανάκτησή του που προέρχεται από τη διαπίστωση ότι εκτοξεύθηκαν τα έξοδα αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο κέρδους.

 

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προσφέρουμε πραγματικά εργαλεία για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της αμπελοκαλλιέργειας, έτσι ώστε το κόστος να είναι αποδεκτό και απορροφήσιμο για να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας» τονίζει ο Jean-Marie Fabre.

Ήδη επηρεασμένο από την κρίση του κορωνοϊού, το κόστος παραγωγής του αμπελοοινικού τομέα γνώρισε μια νέα εκρηκτική άνοδο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Σήμερα, οι εταιρείες μας βλέπουν αύξηση τουλάχιστον 20% σε όλές τις κατηγορίες εργασιών τους», υπογραμμίζει ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Vignerons Indépendants de France. Επισημαίνει ότι αυτή η άνοδος του κόστους δεν περιορίζεται στο Off-Road Diesel (GNR) και τα λιπάσματα, αλλά επηρεάζει επίσης τα υλικά συσκευασίας (κάψουλες, μπουκάλια, χαρτί κ.λπ.) και το κόστος logistics («όταν εκτελούνται οι παραγγελίες…»). Αποτέλεσμα: «Η αύξηση σε αυτά τα στοιχεία κόστους μειώνει τα περιθώρια κέρδους μας, στο μηδέν. Τα περιθώριά μας εξαϋλώθηκαν σε μερικές εβδομάδες σύγκρουσης» σημειώνει ο αμπελουργός-οινοποιός από τη Fitou, εκφράζοντας τη λύπη του για την απουσία εργαλείων ανθεκτικότητας προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του αμπελοοινικού τομέα.

Ενώ η κυβέρνηση μόλις παρουσίασε ένα σχέδιο ανθεκτικότητας ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, «υπάρχουν λίγα μέτρα που μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω της πραγματικότητας των επιχειρήσεών μας» αναφέρει με απογοήτευση ο Jean-Marie Fabre. Εάν και η έκπτωση των 15 λεπτών/λίτρο ισχύει για τους επαγγελματίες του κλάδου (και για όλους τους επαγγελματίες), δεν θα υπάρχουν οινοποιεία των οποίων η ενεργειακή δαπάνη αντιπροσωπεύει το 3% των χρεώσεων, ως και εκ τούτου δεν θα υπάρχουν δυνατότητες αναβολής κοινωνικών/φορολογικών επιβαρύνσεων, ενώ και το καθεστώς μερικής διαθεσιμότητας θα πρέπει να αποφευχθεί, καθώς ο τομέας θα χρειαστεί όλους τους υπαλλήλους του (πλήρους απασχόλησης και περιστασιακούς) για την έναρξη της περιόδου συγκομιδής. Όσον αφορά την πρόταση για αύξηση της πιστωτικής ικανότητας των τραπεζών από 25% σε 35% για Δάνειο με Εγγύηση του Δημοσίου (PGE), ο Jean-Marie Fabre διαβλέπει κίνδυνο για πρόσθετο χρέος, όταν η δυνατότητα τραπεζικής επέκτασης γίνεται σε προβληματικές περιοχές.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 642 επισκέπτες συνδεδεμένους