Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

17 Φεβρουαρίου 2022

Οι ευρωβουλευτές τροποποιούν την έκθεση BECA για το αντικαρκινικό σχέδιο

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τείνει να υιοθετήσει τη διάκριση μεταξύ μέτριας και επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο σχέδιό του για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό καθησυχάζει εν μέρει τον αμπελοοινικό τομέα.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά είναι μέρος του πολιτισμού μας, ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ευρώπη εργάζονται σε αμπελώνες, οινοποιεία, ζυθοποιεία και αποστακτήρια και προσπαθούν να παράγουν ποιοτικά τρόφιμα», δήλωσε ο Χέρμπερτ Ντόρφμαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του συμβιβασμού: ανακούφιση που έχεις αποφύγει τα χειρότερα, αλλά και ανάμεικτα συναισθήματα αφού δεν έχεις πετύχει το καλύτερο. Οι ψηφοφορίες επί των συμβιβαστικών τροπολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση πρωτοβουλίας της Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου (Beating Cancer, έκθεση BECA) που παρουσιάστηκαν στις 16 Φεβρουαρίου, δεν ανταποκρίνονται σε όλα όσα ήθελε ο αμπελοοινικός τομέας, αλλά αποφεύγουν όσα θα μπορούσαν να τον φοβίσουν. Αν και η εισαγωγή της διατύπωσης της καταπολέμησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών είναι ένα αναμενόμενο βήμα προόδου, η ιδέα ότι κάθε κατανάλωση είναι επιβλαβής για την υγεία από το πρώτο ποτό δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς. Μεταξύ των τροπολογιών που εγκρίθηκαν και υιοθέτησαν αρκετοί ευρωβουλευτές, η υπ’ αριθμόν 34 εισάγει την έννοια της "επιβλαβούς κατανάλωσης" (ενώ δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αιτιολογημένης και υπερβολικής συμπεριφοράς) και η υπ’ αριθμόν 35 διατύπωση μηδενικού επίπεδου κατανάλωσης σε " Το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης είναι μηδέν». Μεταξύ των τροπολογιών που απορρίφθηκαν, η 33η θα είχε αφαιρέσει την υπόμνηση της μελέτης Lancet από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που «αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όταν πρόκειται για την πρόληψη».

«Είναι λίγο «απ΄όλα», αφενός δεν διαγράφουμε μια δημοκρατική μελέτη, αλλά παρόλα αυτά κάνουμε τη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης και της υπερβολικής» επισημαίνει η ευρωβουλευτής της πλειοψηφίας Irene Tolleret. Υπογραμμίζοντας την κινητοποίηση των εθνικών βουλευτών, η αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής διακομματικής ομάδας κρασιού τονίζει ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για τον καρκίνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να εστιάζει στην πρόληψη του εθισμού και της υπερβολής. Η έκθεση ήταν ήδη ισορροπημένη, τώρα είναι ακόμη περισσότερο. «Θα θέλαμε να εγκριθεί η τροπολογία 33, δεν τα καταφέραμε, παρόλο που γίνεται αναφορά σε μια μερική και αποσπασματική μελέτη» αναλύει ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Les Vignerons Indépendants. για τους οποίους «η κοινοβουλευτική εργασία κατέστησε δυνατή την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας για την προώθηση της μέτριας και αιτιολογημένης κατανάλωσης. Αυτή η διατύπωση πάει προς την κατεύθυνση της μείωσης της επικίνδυνης κατανάλωσης που υποστηρίζει ο κλάδος».

 

Μέτρια κατανάλωση

Υπερασπιζόμενοι αυτές τις τροπολογίες στις Βρυξέλλες, δεν δημιουργούμε λόμπι. Το θέμα εδώ είναι απλώς ότι θα μπορούσαμε να εργαστούμε προς τη μέτρια κατανάλωση. Η πολιτική της απαγόρευσης δεν μας έκανε ποτέ καλό» ανέφερε στις 15 Φεβρουαρίου στη σύνοδο ολομέλειας ο Ιταλός ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann (ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), προσθέτοντας ότι «η μέτρια κατανάλωση ποιοτικών κρασιών και μπύρας αποτελεί μέρος της διατροφής πολλών από τα κράτη μέλη μας εδώ και αιώνες και ήταν μέρος του τρόπου ζωής μας. Και δεν πρέπει να αποτρέπουμε τους ανθρώπους από το να πιούν ένα μεσημεριανό ποτήρι κρασί ή μια γιορτινή μπύρα. »

«Όχι στη μηδενική κατανάλωση αλκοόλ» πρόσθεσε η ευρωβουλευτής της Αλσατίας Anne Sander (ΕΛΚ) κατά τη διάρκεια της συνόδου, σύμφωνα με την οποία «το κρασί και η μπύρα αποτελούν μέρος της τέχνης της ζωής στην ύπαιθρό μας και είναι βασικοί οικονομικοί τομείς, δημιουργοί θέσεων εργασίας σε πολλές περιοχές. Ας είμαστε λοιπόν φιλόδοξοι στον αγώνα μας ενάντια στις ασθένειες, αλλά ας το κάνουμε ρεαλιστικά».

 

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Αν και αυτή η έκθεση κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας δεν είναι δεσμευτική, παρέχει ένα πλαίσιο για μελλοντικές προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν εγκρινόταν η αρχή της «απουσίας επιπέδου κατανάλωσης χωρίς κινδύνους», οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να αποσύρουν τη βοήθειά τους στον αμπελοοινικό τομέα, ώστε να μην υποστηρίξουν την παραγωγή που θεωρείται επιβλαβής για την υγεία. Αυτή η απειλή κινητοποίησε τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό κλάδο.

«Σήμερα δεν είναι ένα τέλος, είναι μια αρχή, γιατί όλα απομένει να γίνουν», δήλωσε η ευρωβουλευτής Véronique Trillet-Lenoir, εισηγήτρια της επιτροπής BECA, στο τέλος της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Η εκλεγμένη εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρικής πλειοψηφίας επισημαίνει ότι «η πρόληψη είναι ο μοχλός. Ο πιο εύκολος καρκίνος στη θεραπεία είναι αυτός που δεν υπάρχει» και ότι «θα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο. Για να το αναπτύξουμε, χρειαζόμαστε τη συλλογική και ενιαία δέσμευση των κρατών μελών, ιδίως σε όλα τα μέτρα που αποτελούν συστάσεις και τα οποία, χωρίς την υποστήριξή σας, χωρίς την έντονη συμμετοχή σας, θα παραμείνουν νεκρό γράμμα».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 362 επισκέπτες συνδεδεμένους