Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

6 Δεκεμβρίου 2021

Η υποχρεωτική επισήμανση των συστατικών του κρασιού και οι αντιδράσεις των καταναλωτών

 

Ο κλάδος του κρασιού καλείται να καταγράψει τα πρόσθετα συστατικά των οίνων που παράγει σε μια ψηφιακή ετικέτα, η οποία απαιτείται να λαμβάνει υπόψη την άγνοια των καταναλωτών, για να επιτευχθεί μια άσκηση διαφάνειας.

Εκπαιδευτικές προκλήσεις και ευκαιρίες για διαφάνεια παρουσιάζονται σχετικά με την αναγραφή των συστατικών των οίνων. Αποτέλεσμα της τελευταίας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2023-2027), η υποχρεωτική επισήμανση των διατροφικών πληροφοριών (στην φυσική ετικέτα) και των συστατικών (στην ετικέτα ή διαδικτυακά ή μέσω κωδικού QR στην ετικέτα) για τα κρασιά που πωλούνται στην Ευρώπη από το τέλος του 2023 αποτελούν το κουτί της Πανδώρας για την ήδη πολύπλοκη αντίληψη των καταναλωτών για τον κόσμο των κρασιών. Παραγγέλνοντας από την υπηρεσία Wine Intelligence (ομάδα IWSR) μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με την αντίδραση των καταναλωτών σε αυτές τις νέες πληροφορίες, η διεθνής ένωση παραγωγών και διανομέων οινολογικών προϊόντων (Œnoppia) συγκέντρωσε τις αντιδράσεις σε 10 χώρες 11.533 καταναλωτών κρασιού (με κατανάλωση τουλάχιστον ένα ποτήρι κρασί ανά μήνα).

«Η κύρια αντίληψη που προκύπτει από αυτήν την έρευνα σχετικά με την επισήμανση των συστατικών είναι η αβεβαιότητα, πολύ περισσότερο από την απόλυτη απόρριψη», συνοψίζει ο Stéphane La Guerche, Γενικός Διευθυντής της Œnoppia, στις 30 Νοεμβρίου σε συνέδριο του Sitevi lounge. Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν πράγματι την έλλειψη ξεκάθαρης άποψης εκ μέρους των καταναλωτών σχετικά με το ζήτημα της παρουσίας προσθέτων στο κρασί, τουλάχιστον εκτός από τα βιολογικά κρασιά (το 66% πιστεύει ότι η βιολογική πιστοποίηση απαγορεύει κάθε πρόσθετο). Για τον Stéphane La Guerche, η οινοποιία πρέπει να επικοινωνήσει συνδυαστικά με τις μεθόδους οινοποίησης που θα συνοδεύουν αυτήν την επισήμανση. Ειδικότερα οι οινοποιοί πρέπει να καθησυχάσουν για την ποιότητα των κρασιών (49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα ποιοτικά κρασιά δεν χρειάζονται πρόσθετα) και για τον αντίκτυπο στην υγεία (42% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν εάν η κατανάλωση κρασιού με πρόσθετο είναι επικίνδυνη για την υγεία τους).


Σύντομη λίστα

Όσον αφορά την αποδοχή από τον καταναλωτή, "μια σύντομη λίστα συστατικών (π.χ. "σταφύλι 99%, συντηρητικό (θειώδη) και αντιοξειδωτικό (L-ασκορβικό οξύ)") θα προτιμηθεί σε σχέση με έναν μακρύ κατάλογο ("σταφύλι 99 %, συντηρητικό ( θειώδη) και αντιοξειδωτικό (ταννίνες, L-ασκορβικό οξύ), ρυθμιστής οξύτητας (θειικό ασβέστιο), σταθεροποιητής (μεταταρταρικό οξύ, μαννοπρωτεΐνες μαγιάς "). Ενώ το πρώτο έχει ουδέτερο αντίκτυπο, ακόμη και θετικό, στην εικόνα του κρασιού σε σύγκριση στην απλή αναφορά "περιέχει θειώδη", το δεύτερο μάλλον θα συνδεόταν με την αντιστάθμιση της έλλειψης ποιότητας του κρασιού" εξηγεί ο Stéphane La Guerche, σημειώνοντας αποχρώσεις ανάλογα με τις χώρες. Οι Αγγλοσάξονες είναι υπέρ της διαφάνειας, ενώ το ίδιο αναζωογονεί έντονα τις αγορές της Ιαπωνίας. Συνολικά, "οι καταναλωτές θα ήταν περισσότερο διατεθειμένοι να αποδεχτούν παρά να απορρίψουν την πλειονότητα των συστατικών. Μόνο εκείνα με "χημικό ήχο" θα ήταν λιγότερο αποδεκτοί (όπως δικαρβονικός μεθυλεστέρας ή καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη) "προσθέτει ο διευθυντής της Œnoppia, για τον οποίο "η εξήγηση του ρόλου ενός συστατικού θα επέτρεπε μια σημαντική αύξηση στην αποδοχή του".

Ακόμη και αν η μεταβατική περίοδος διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023, ο Ignacio Sánchez Recarte, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου (CEEV) προτρέπει τους οινοπαραγωγούς να αρχίσουν να καταγράφουν τα συστατικά τους το συντομότερο δυνατό. Αυτό γίνεται για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις ως προς το μήκος των λιστών προς εμφάνιση (για παράδειγμα για εμπόρους που κάνουν μείγματα από διάφορους παραγωγούς). Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει κίνδυνος επαναλειτουργίας και αυστηροποίησης των κανόνων επισήμανσης της ΚΑΠ για τα αλκοολούχα ποτά, μετά την έκθεση της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (Επιτροπή Beca) και την αναθεώρηση του κανονισμού για την ενημέρωση των καταναλωτών, που πραγματοποιείται επίσης παράλληλα.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 361 επισκέπτες συνδεδεμένους