Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

2 Δεκεμβρίου 2021

«Ο τομέας του κρασιού θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας»

 

Κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συμποσίου για τις ψηφιακές καινοτομίες που μπορούν να αναπτυχθούν στον κλάδο του κρασιού, η τεχνολογία αποθήκευσης πληροφοριών ξεχώρισε ιδιαίτερα για να δώσει νέες δυνατότητες ιχνηλασιμότητας και διαφάνεια από το αμπέλι στη φιάλη.

«Αυτό είναι ένα πρώτο γεγονός και ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι το τελευταίο» υπογραμμίζει ο Pau Roca, πιστεύοντας στις δυνατότητες του blockchain (αλυσίδα ψηφιακών συσχετίσεων) για τον κλάδο του κρασιού.

«Σήμερα έχουμε ψηφιακά εργαλεία και επιστήμη δεδομένων που οδηγούν την καινοτόμο εξέλιξη της κοινωνίας μας στη ζωή και την οικονομία μας», ανέφερε ο Pau Roca, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) στις 24 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες μας προσφέρουν απίστευτες ευκαιρίες όσον αφορά τα αναλυτικά εργαλεία και τις προβλέψεις και αυτό θα επιταχύνει όλες τις διαδικασίες», τόνισε ο Ισπανός.

«Ακόμα κι αν δούμε ότι ο τομέας της αμπέλου και του κρασιού είναι μάλλον συντηρητικός, είναι σαφές ότι ζούμε σε έναν κόσμο που καθοδηγείται όλο και περισσότερο από δεδομένα (data). Ο κόσμος του κρασιού και των αμπελιών δεν αποτελεί εξαίρεση», προσθέτει ο Giorgio Delgrosso, ο διευθυντής ψηφιακού μετασχηματισμού του OIV, ο οποίος βασίζεται στην πρώτη έκθεση του διακυβερνητικού οργανισμού που επικεντρώνεται στις ψηφιακές τάσεις που εφαρμόζονται στη βιομηχανία κρασιού. Ανάμεσα στις τρέχουσες τάσεις, «μία από τις τεχνολογίες που θα έχει πιθανώς τις μεγαλύτερες δυνατότητες για τον κλάδο του κρασιού είναι το blockchain» πιστεύει ο Giorgio Delgrosso.

 

Ξεσκονίστε τα μητρώα

Η τεχνολογία αποθήκευσης πληροφοριών που χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε κρυπτονομίσματα (ιδίως bitcoin), θα μπορούσε να επιτρέψει την ιχνηλασιμότητα των κρασιών που μοιράζονται όλοι οι σύνδεσμοι του κλάδου, από το αμπέλι μέχρι τις αγορές. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η βιομηχανία κρασιού πρέπει να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain [η οποία] προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία κατανεμημένης εμπιστοσύνης (μια ενιαία πηγή αλήθειας, αμετάβλητο και δυνατότητα δημιουργίας έξυπνων συμβολαίων)» αναλύει ο Giorgio Delgrosso. για τον οποίο το πεδίο εφαρμογής θα ήταν ζωτικής σημασίας σε «μια αγορά που έχει αρκετά υψηλό ποσοστό απάτης και παραποίησης/απομίμησης» ενόψει ενός «πολύ κατακερματισμένου τομέα με πολλές ΜΜΕ με συχνά πολύπλοκα μητρώα και ξεπερασμένα».

Με την επιθυμία να «δημιουργηθεί μια αλλαγή παραδείγματος χάρη στην πρόταση ψηφιακών καινοτομιών στην υπηρεσία του κλάδου του κρασιού και της αμπέλου», ο Pau Roca επιμένει ότι «δεδομένης της τεράστιας ικανότητάς του για ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια όσον αφορά την προέλευση και την επεξεργασία του κρασιού, η τεχνολογία κατανεμημένων εγγραφών μπορεί να θεωρηθεί ως μια πραγματική επανάσταση. Θεωρητικά, ένα ψηφιακό αποτύπωμα θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον αμπελώνα και να επιτρέψει στους καταναλωτές να αναζητήσουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την ταυτότητα του προϊόντος, τη μεταμόρφωσή του, από σταφύλι έως την φιάλη".

 

Οι 8 άλλες τεχνολογίες του μέλλοντος

Στην έκθεσή του, ο Giorgio Delgrosso σημειώνει οκτώ πολλά υποσχόμενες ψηφιακές τάσεις: Τεχνητή Νοημοσύνη (ανάπτυξη αλγορίθμων που επιτρέπουν στις μηχανές να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη για τη διαχείριση των καλλιεργειών, έλεγχο της παραγωγής κρασιού, μείωση της υποκειμενικότητας), το Διαδίκτυο των πραγμάτων (δίκτυο φυσικών αντικειμένων που ενσωματώνουν αισθητήρες και υψηλές τεχνολογίες προκειμένου να συνδεθούν και να ανταλλάξουν δεδομένα μέσω του Διαδικτύου: εφαρμογή στην παρακολούθηση καιρικών συνθηκών στον αμπελώνα, παρακολούθηση θερμοκρασιών οινοποίησης κ.λπ.), το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (χρήση δορυφορικών εικόνων για να τροφοδοτήσει την τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των πραγμάτων), τη ρομποτική (ένα από τα κύρια εμπόδια για την υιοθέτησή της στον αμπελώνα, είναι το υψηλό κόστος και η ενεργειακή αναποτελεσματικότητα, που θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια για να γίνει η τεχνολογία πιο βιώσιμη), το LIDAR (μέτρηση των αποστάσεων με λέιζερ, επιτρέποντας την τηλεπισκόπηση για ακριβείς τρισδιάστατους χάρτες αμπελώνα για αμπελοκαλλιέργεια ακριβείας όταν εμπλέκονται ρομπότ), η ηλεκτρονική ετικέτα (αξιοποιώντας τα οφέλη της αποϋλοποίησης για την κάλυψη των απαιτήσεων διαφάνειας του καταναλωτή), ηλεκτρονικό πιστοποιητικό (που διευκολύνει τις διαδικασίες διεθνούς εμπορίου) και έξυπνη αποθήκευση (όταν η ρομποτική βελτιώνει τη διαχείριση αποθεμάτων και τις λειτουργίες logistics).

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 662 επισκέπτες συνδεδεμένους